Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Розділ 3. Енергетичне обладнання

Усі запчастини і самі двигуни зберігають у сухих закритих приміщеннях, двигуни – на підлозі, запчастини – у ящиках на стелажах. Двигуни та запчастини необхідно зберігати в при міщеннях, в повітрі яких відсутні агресивні хімічні речовини (наприклад, пари кислот), що можуть пошкодити покриття.

3.9. Освітлювальна апаратура: джерела світла, світильники, прожектори

3.9.1. Загальна характеристика освітлювальних пристроїв

Джерелом світла називають пристрій, що випромінює елек тромагнітну енергію в оптичній області спектра. Розрізняють джерела світла теплові (наприклад, лампи накалювання) і лю мінесцентні (наприклад, газорозрядні джерела світла).

Лампа накалювання представляє собою колбу, у якій зна ходиться вольфрамова нитка з високим питомим опором, за ра хунок якого під час проходження електричного струму вольф рамова нитка нагрівається та випромінює світло. У лампах малих потужностей із колби видаляють повітря, інші лампи для підви щення температури нитки накалювання, тобто для збільшення світлової віддачі, наповняють інертним газом, іноді з додаванням галогенів. Лампи накалювання випускають на напругу від оди ниць до сотень вольт, потужністю до десятків кіловат. Дов говічність сучасних ламп накалювання – 0,1... 2000 г.

Для зовнішнього освітлення і для освітлення приміщень широко застосовують електричні лампи накалювання загально го призначення типів К, БМЛ, БМТ та ін. Робоча напруга цих ламп – 127 і 220 В.

Газорозрядне джерело світла – електричний прилад при значений для перетворення електричної енергії в оптичне вип ромінювання. Джерелом енергії є гази або інші речовини (на приклад, ртуть або галогени), що знаходяться в пароподібному стані, які випромінюють світло при проходженні крізь них елек тричного струму. Конструктивно газорозрядні джерела світла

117

«Товарознавство»

виконують у виді оболонок різної форми зі скла, кераміки або металу з прозорим вихідним вікном. В оболонку вмонтовані електроди.

Існують газорозрядні джерела світла низького тиску – від 0,1 Па (10–3 мм рт. ст.) до 20 кПа (0,2 кгс/см2), високого – від 20 кПа до 1,5 МПа і надвисокого – понад 1,5 МПа (15 кгс/см2). На рис. 16.15. представлені різні газорозрядні джерела світла: на трієва лампа низького тиску (а); люмінесцентна лампа (б); ртутна лампа надвисокого тиску з налагодженою кольоровістю (б); ксе нонова лампа надвисокого тиску (г) натрієва лампа високого тиску з колбою з полікристалічного оксиду алюмінію (д).

Рис. 3.14. Типи газорозрядних ламп

Вказані лампи застосовують для освітлення вулиць і при міщень у кіно і фототехніці, для світлової сигналізації і т.д. Наприклад, лампи люмінесцентні низького тиску типів ЛДЦ15, ЛХБ15, ЛБ15, ЛТБ15 призначені для загального освітлення закритих приміщень, а також для зовнішніх установок, що живляться від змінного струму частотою не менше 50 Гц відпо відною пускорегулюючою апаратурою в схемах стартерного за палювання.

118

Розділ 3. Енергетичне обладнання

Прожектор – освітлювальний прилад далекої дії, у якому світло концентрується в обмеженому просторі за допомогою оптичної системи, що складається з дзеркал або лінз. В якості джерела світла в прожекторі використовують лампи накалю вання загального застосування, газорозрядні, а також спеціальні лампи накалювання. Прожектори використовуються для освіт лення будівельних майданчиків, окремих об’єктів, для оптич ної сигналізації і т.ін.

3.9.2. Правила постачання, приймання і зберігання ламп

На лампи повинні бути чітко і міцно нанесені наступні по значення: товарний знак підприємства виробника, номінальна напруга або діапазон напруги, В, номінальна потужність, дата виготовлення (рік, квартал).

Кожна лампа повинна бути вкладена в трубку (чохол) із гофрованого картону і упакована в ящики із гофрованого кар тону, технічні вимоги яких повинні відповідати ДСТУ. Допус кається лампи потужністю 300 Вт і більше загортати спочатку в гофрований папір, потім в обгортковий й упаковувати в гру пові ящики з решітками із гофрованого картону, що охороня ють лампи від взаємного зіткнення й ушкодження при транс портуванні. При упакуванні в кожну коробку вкладають інструкцію з експлуатації ламп. При роздрібному продажі інструкція повинна бути до кожної лампи.

Під час перевезення в контейнерах лампи повинні бути упаковані відповідно до вимог ДСТУ. На ящики з лампами наклеюють наклейку з наступними позначеннями: товарний знак підприємства виробника, найменування i тип ламп, номі нальна напруга або діапазон, номінальна потужність, тип цоко ля, кількість ламп в штуках, номер стандарту, транспортне мар кування “Обережно, крихке!”, “Боїться вологи”. При транспортуванні упаковані лампи повинні бути захищені від ат мосферних опадів та механічних ушкоджень.

119

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]