Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tfgk теорет_питання.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
453.63 Кб
Скачать

7. Характеристика та класифікація методичних прийомів фінансового господарського контролю.

Методичні прийоми, тобто способи пошуку відхилень у фін-господарській діяльності суб єкта господарювання від норм контролю, які застосовуються в практиці фінансового контролю, поділяються на 2 групи:

  • Загальнонаукові методичні прийоми(базуються на загальних методах пізнання)

  • Власні методичні прийоми контролю- це специфічні прийоми, вироблені на основі практичного досвіду та досягнень економічної науки.Вони поділяються на:

1.Традиційні «класичні»

Базові методичні прийоми фін. контролю

  • Органолептичні

  • Розрахунково-аналітичні

  • Документальні

  • Прийоми узагальнення і реалізації результатів контролю

2. Специфічні

Модифіковані методичні прийоми та спеціальні прийоми аудиту

1. Генезис контролю у часі та просторі

1-ий етап – ранні стадії розвитку людської цивілізації: спостереження за наявністю зібраних в природі чи вироблених благ, необхідних для забезпечення життєдіяльності; спостереження за майном, запасами, навколишнім природним середовищем, власною поведінкою. Необхідність контролю обумовлена потребою саморегулювання діяльності індивідів.

2-ий етап – виникнення державності: застосування прийому інвентаризації; складання кошторису витрат і контролю їх дотримання; нормування видачі сировини та контроль за її витрачанням; повнота сплати податків; облік надходження та видатку цінностей; контроль за пожертвуванням у храмі; запровадження матеріальної відповідальності; створення інституту ревізорів і контролерів з метою контролю за господарською діяльністю і сплатою податків; виникнення грошей. Виникнення державності привело до появи нових організаційних форм контролю власника. Держава стежила за збереженням, переміщенням державного майна та сплатою податків. Власник стежив за збереженням та примноженням майна. Введення кількісних та вартісних параметрів контролю.

3-ій етап – період середньовіччя: запровадження подвійної бухгалтерії та системи рахунків обліку; започаткування принципів ефективності контролю; поділ контролю на попередній, поточний та наступний. Контроль стає функцією обліку та знаряддям збереження приватної власності. Запроваджено контроль стану розрахунків, платоспроможності суб’єктів господарських відносин та обмінного курсу грошей.

4-ий етапбурхливий розвиток ринкової економіки: поява аудиторської діяльності як виду професійної діяльності; виникнення інституту бухгалтерів-ревізорів; запровадження англійськими аудиторами збору інформації шляхом тестування та анкетування. Наростання процесів корпоратизації та акціонування, виникнення інвесторів.

5-ий етап – наростання інтеграційних процесів: створення міжнародної організації вищих контрольних органів в 1953 році; запровадження міжнародних стандартів бухгалтерського обліку; запровадження міжнародних стандартів аудиту. Потреба в поширенні передового досвіду. Потреба в уніфікації обліку, звітності та методології контролю.

Розвиток контролю в Україні поділяється на 2 етапи:

1 етап – становлення: створення інституцій контролю законодавчої влади (Рахункової Палати, Президента), виконавчої влади ( ДКРС, ДПС, Державного казначейства), створення системи контролю, створення президентського контролю, муніципального контролю, незалежного аудиторського контролю, створення законодавчого забезпечення контролю.

2 етап – удосконалення контролю: удосконалення системи законодавчо нормативного забезпечення, регламентуючого правовий статус контрольних повноважень контролюючих органів, удосконалення чинного законодавства щодо підвищення відповідальності за недотримання норм контролю, удосконалення організаційної структури інституцій контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]