Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tfgk теорет_питання.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
453.63 Кб
Скачать

20.Фінансовий контроль

Фіна́нсовий контро́ль-це контроль, який здійснюється органами держвлади та місцевого самоврядування, субєктами незалежного контролю за законністю та ефективністю формування, володіння та використання фінансових ресурсів з метою захисту фінансових інтересів держави, місцевого самоврядування, суб”єктів господарювання та громадян.Принципи ФК: незалежність; гласність; превентивність, дієвість; регулярніст; об'єктивність;всеохоплюючий характер.Об”єкти: сфера формівання доходів бюджетів, сфера видатків бюджетів, сфера формуваня та використання державної та комунальної власності.Головний орган ФК в системі виконавчоївлади є Мінфін України, яке координує діяльність органів спеціалізованого держфк та органів внутрішнього відомчого ФК.

Органи ФК: ДКРС,держказначейство,ДПС, дермитслужба, державна комісія з цінних паперів та фондового ринку, агенство з питань банкрутства та ін.

Завдання ФК є перевірка:виконання планів-прогнозів господарської діяльності;

виконання завдань по доходах, витратах, приросту і використанню власних оборотних засобів;витрати грошових і матеріальних засобів в границях встановленими фінансовими планами-прогнозами і кошторисами з максимальною економією і ефективністю;стану розрахунків з фінансовими органами, банками, дебіторами і кредиторами, витрати фонду заробітної плати.

17. Контроль соціального розвитку країни

Соц розвиток країни повинен бути чітко регламентований та керований.Основні напрямки управляння соц розвитком називаються пріоритетами соц політики. Саме економічний контроль забезпечує керованість процесу соц розвитку за визначеними пріоритетами соц політики.Пріоритети визначаються основними напрямками соц політики:забезпечення достанього життєвого рівня населення;охорона материнства і дитинства;розвито трудового потенціалу;удосконалення трудових відносин та оплати праці,соціально захисту івнвалідв, ветеранів війни і праці;реформування в системі соц страхування, у сфері пенсійного забезпечення, системи соц обслуговування; всебічний розвиток освіти і культури; поліпшення охорони здоровя і населення.Контроль за витрачанням коштів на соц заходи здійснюєтся розпорядниками бюджетних коштів та контролюючими субєктами ДФК.Параметри контролю соц розвитку кроїни визначені ЗУ „Про держ соц стандарти та держ соц гарантії” та чинним законодавством. ( мін розміри оплати праці, пенсійне забезпечення, соц допомога).

Перевірки,які здійснюють органи дкрс, митні органи, державне казначейство

Контрольними органами, наділеними контрольними повноваженнями щодо проведення планових і позапланових перевірок є; митні органи, органи Державного казначейства та органи ДКРС. Планова перевірка- це перевірка фінансово-господарської діяльності СГ, яка передбачена у плані роботи контрольного органу і проводиться за місцезнаходженням такого субєкта або за місцем розташуваня обєкта власності, стосовно якого проводиться планова перевірка.Позапланова виїзна перевірка- це перевірка, яка не передбачається в планах роботи контрольного органу і проводиться за наявності нижченаведених обставин.Крім планових та позапланових виїзних перевірок, органи можуть проводити повотроні виїзні перевірки.Ці первірки проводяться у випадку, коли стосовно посадових осіб, що проводили планову чи податкову перевірку СГ , розпочато службове розслідування або порушено кримінальну справу.Рішеннф про проведення повторної превірки має прийняти уповноважений вищий орган.Про дату проведення планової виїзної перевірки орган контролю письмово повідомляє СГ за 10 днів до її початку.

Поняття внутрішнього контролю

Суть ВК полягає в тому,що будь яке під-во чи установа повинні в своїй організаційній структурі мати окремі елементи, які дозволяють вчасно виявити певні проблеми чи негаразди, негативні тенденції, тощо.ВК: внутрішньосистемний(здійснється вищими органами управління за діяльністю під-в керованої ними системи),його різновид відомчий(здійснюєтся в установах і орга в організаціях, що належать до сфери управління міністерств та інших центр органів виконавчої влади, внутрішньогосподарський(здійснює субєкт господарювання за власною господарською чи фінансовою діяльністю). Мета: забезпечення економ безпеки та ефективного функціонування суб”єкта господарювання. Завдання: контроль за наявністю та збереженням активів і капіталу;виявлення внутр активів під-ва, визначення шляхів їх використання; забезпечення ефективності використання ресурсів;контроль виконавчої дисципліни;прогнозування діяльності СГ, контроль ефективності управлінських рішень.поняття ВК співвідноситься з поняятім внутрішній аудит(ВА).ВА і ВК тотожні, бо мають спілне походження і спільний інструментарій,але кожен з них має різну мету та різну специфіку. ВА- це система нагляду та експертної оцінки госп-фін. Жіяльності під-ва та його структурних підрозділів з метою обгрунтування та прийняття оптимальних тактичних рішень і стратегічних рішень. Мета: експертна оцінка обгрунтованості та виконанння фін стратегії; попередження кризових ситуацій. Завдання: визначення фін. стратегії; економічна діагностика; управлінське консультування;нагляд за дотриманням економічної політики.ВК проводиться перманентно, оцінити його систему можна за допомогою тестів та анкет.

Форми реалізації ревізійних матеріалів

Існують такі основні форми реалізації ревізійних матеріалів:

забезпечення усунення виявлених недоліків і порушень та контроль за станом їх усунення;

відшкодування збитків (заподіяної шкоди);

покарання осіб, винних у порушеннях законодавства з фінансових питань;

передання матеріалів ревізій правоохоронним органам;

інформування про наслідки проведення ревізії.

Усі форми реалізації матеріалів ревізії є самостійними, але постійно взаємодіючими і тісно пов'язаними між собою.

Особливості проведення перевірок органами податкової міліції

Податкову міліцію формують спеціальні підрозділи боротьби з податковими правопорушеннями. Ці структурні одиниці, діють у складі відповідних органів державної податкової служби. В статті 19 закону «Про державнуподаткову службу в Україні» визначенотакіголовніфункціїподатковоїміліції: - контроль за дотриманнямподатковогозаконодавства; - оперативно-розшуковадіяльність; - кримінально-процесуальнадіяльність; - охороннадіяльність.

Держава ставить перед податковоюміліцієютакізавдання: - запобігатизлочинам та іншимправопорушенням у сферіоподаткування, розкривати й розслідуватицізлочини та порушення, відкриватисправи про адміністративніправопорушення; - розшукуватиплатників, якіухиляютьсявідсплатиподатків та іншихплатежів; - запобігати фактам корупції в податкових органах і виявлятитакіфакти; - гарантуватибезпекудіяльностіпрацівниківподатковихорганів, захищатиїхвідпротиправнихзамірів, пов'язаних з виконаннямслужбовихобов'язків.

Працівникамподатковоїміліціїзабороняєтьсябрати участь у проведенніпланових та позаплановихвиїзнихперевірокплатниківподатків, щопроводяться органами ДПС, якщотакіперевірки не пов'язані з веденням оперативно-розшукових справ аборозслідуваннямкримінальних справ, порушенихстосовно таких платниківподатків (посадовихосібплатниківподатків), щознаходяться в їхпровадженні.

Проведенняперевірок органами податковоїміліції

Органи податкової міліціїмають право на проведення позапланової перевірки також на підставі постанов органу дізнання, слідчого, суду, зверненняправоохоронного органу про проведенняперевірки СПД, стосовноякого є дані про порушенняподатковогозаконодавства з ознакамизлочину.

Органиподатковоїслужби (в тому числіорганиподатковоїміліції) мають право на проведеннязустрічноїперевіркилише в тому разі, якщосуб’єктпідприємницькоїдіяльностіпротягомтрьохробочихднів не надастьпоясненнящодосвоїхправовихвідносин і взаєморозрахунківіззазначеним у запиті контрагентом та їхдокументальніпідтвердження.

Оперативні перевірки органів дпс

оперативна перевірка- це сукупність заходів контролюючих органів, спрямованих на здійснення контролю за дотриманням суб'єктами підприємницької діяльності вимог закону, що визначають порядок проведення розрахунків, обліку товарів та грошових коштів, а також порядок виконання операцій купівлі-продажу іноземної валюти 

Згідно з Розпорядженням ДПА України від 25.09.1998 р. № 272-р. "Про порядок проведення оперативних перевірок і розгляд матеріалів по них затвердженню" оперативна перевірка передбачає:

- перевірку дотримання встановленого порядку розрахунків із споживачами за готівкові кошти

-перевірку грошових документів, лімітів готівки в касах і її використання при розрахунках за товари, роботи, послуги;

-перевірку наявності свідоцтв про державну реєстрацію СПД, ліцензій, торгових патентів, інших спеціальних дозволів на здійснення окремих видів підприємницької діяльності і марок акцизного збору;

-обстеження виробничих, складських, торговельних та інших приміщень, що використовуються для отримання доходів або сплати податку з реклами, збору за паркування автотранспорту, ринкового збору, курортного збору, збору за розміщення об'єктів торгівлі, платежів, що не оподатковуються податком;

-з інших питань, обумовлених податковим законодавством, які виникають в ході оперативної перевірки.

Оперативні перевірки проводяться лише для контролю додержання СПД виконання операцій з купівлі-продажу іноземної валюти. Контроль за порядком проведення розрахунків із споживачами за товари повинен здійснюватись органами ДПС шляхом проведення планових або позапланових виїзних перевірок.

Метою оперативної перевірки є визначення факту дотримання або недотримання суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснюють розрахунки із споживачами за готівку, вимог податкового законодавства, виявлення порушень, а також отримання інформації в інтересах повноти, своєчасності та правильності сплати в бюджети та державні цільові фонди податків та зборів (обов’язкових платежів).

Оперативні перевірки проводяться органами ДПС за окремими планами, затвердженими керівниками держаних податкових органів. Ці перевірки проводяться у складі не менше 2х посадових осіб за наявності у них службових посвідчень, особових знаків та посвідчення на право перевірки об’єктів, розміщених на конкретній території.

Проведення оперативної перевірки починається, як правило, з фіксації посадовою особою податкової служби факту купівлі споживачем товару (замовлення, отримання послуги), або з негласної контрольної закупки (замовлення, отримання послуги), або з перевірки інших питань дотримання податкового законодавства відповідно до завдань, поставлених керівником органу податкової служби або його заступником.

За результатами оперативних перевірок складається Акт перевірки у 2х примірниках, який підписується посадовими особами, що проводили оперативну перевірку, керівником суб’єкта підприємницької діяльності або у випадках його відсутності матеріально відповідальною особою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]