Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

«Товарознавство»

Вимоги до мікромашин

До окремих видів мікромашин висуваються специфічні ви моги, що обумовлені особливостями їх експлуатації. Так, мікро машини, що застосовуються в аудіозаписуючій та аудіовідтво рювальній апаратурі, повинні мати низький рівень створюваних шумів. Мікромашини, що використовуються в радіоапаратурі, комп’ютерній техніці, не повинні створювати значних радіопе решкод. Усі ці обмеження призводять до збільшення габаритів, маси, погіршення енергетичних показників.

2.1.5. Номінальні дані та позначення електричних машин постійного струму

Номінальні дані – це параметри, що характеризують основні енергетичні показники машини та умови роботи, на які вона розрахована.

Номінальними величинами електричних машин постійно го струму є:

потужність (кВт) – для генератора електрична потужність на затискачах, для двигуна – механічна потужність на валу

швидкість обертання (об/хв) – для двигуна

напруга на затискачах машини (В) – для генератора

дозволена (номінальна) зміна швидкості обертання (%)

дозволена (номінальна) зміна напруги (%)

струм

режим роботи ( тривалий, короткочасний)

Номінальна потужність електричної машини – по тужність, на яку розрахована дана машина за умовами на грівання та безаварійної роботи протягом установленого тер міну експлуатації. Номінальні потужності всіх видів електричних машин стандартизовані, так само стандартизо вані і номінальні частоти обертання. Електричні машини ви пускають на стандартні напруги, узгоджені зі стандартними напругами електричних ланцюгів (220 В, 380 В), стандартна напруга генераторів на 5–10% вища, ніж двигунів, що викли кано втратами напруги в електричних ланцюгах.

68

Розділ 2. Електричні машини

Електричні машини можуть працювати і за неномінальних умов, однак при роботі в цих умовах енергетичні показники будуть відрізнятися від паспортних даних. Зазвичай при наван таженнях, менших від номінальних, ККД і коефіцієнт потуж ності машини менші від номінальних. При навантаженнях, більших за номінальні, з’являється небезпека надмірного підви щення температури частин машини, що може призвести до передчасного виходу з ладу машини.

Нерідко вирішальне значення при виборі двигуна мають економічні показники: ККД, маса, габарити, вартість двигуна і його установки, витрати по експлуатації і ремонту. У двигунів постійного струму варто контролювати настроювання кому тації, відсутність нагару на щітках і колекторі, натискання і знос щіток, знос колекторних пластин і т.ін. Однак найбільш важким завданням є вибір потужності двигуна, яка визначається роз рахунками і залежить, головним чином, від його нагрівання.

У структуру позначень машин постійного струму входять такі компоненти:

найменування серії: 2П, 4П,

виконання за способом захисту і вентиляції (захищене виконання – машини, захищені від випадкового дотику до обертових частин та частин зі струмом, а також від по трапляння усередину сторонніх предметів; закрите вико нання – виключає безпосереднє сполучення між їх внутрішнім середовищем та навколишнім середовишем),

висота осі обертання, мм,

умовна довжина: М – середня, L – велика,

наявність умонтованого тахогенератора: Г (при його відсутності літера не ставиться),

кліматичне виконання: У – для помірного клімату, X – холодного і т.ін.,

категорія розміщення : 1,2,3,4 і т.д.

Наприклад, 2ПН280МГУХ4 означає, що двигун постійно го струму серії 2П, захищеного виконання з самовентилюван ням, з висотою осі обертання 280 мм, середньої довжини (М), з умонтованим тахогенератором (Г), призначений для робо

69

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]