Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

«Товарознавство»

ція плівкова, наприклад: ППФ – провід, ізольований плівкою з фторопласта.

При записі марки проводів із комбінованою ізоляцією відповідні літери розташовують у порядку проходження шарів ізоляції від внутрішнього до зовнішнього, наприклад: ПЕЛШО – провід мідний, з ізоляцією з емалі на масляній ос нові і одним шаром обмотки з натурального шовку.

Приклади розшифровки марок обмотувальних проводів: ПЕЛР – провід мідний, ізольований високоміцною емаллю

на поліаміднорезольній основі; ПЕВКМ – провід із м’якого константанового дроту, ізольований високоміцною емаллю на полівінілацетатній основі; АПЛБД – провід алюмінієвий, ізо льований одним шаром обмотки з лавсанових ниток і одним шаром обмотки з бавовняної пряжі.

3.11.3. Кабелі

Кабель складається з одного або декількох ізольованих один від одного провідників (жил), укладених у герметичну захисну оболонку з гуми, пластмаси, алюмінію або свинцю. Захисна оболонка кабелю може мати броню – обмотку зі сталевої стрічки, плоского або круглого дроту; такий кабель називають броньованим. Захисну оболонку або броню нерідко покривають джутовою просоченою пряжею.

Кабелі, призначені для прокладки безпосередньо у землі (у траншеях), у спеціальних спорудженнях (каналах, тунелях), а також усередині приміщень при напрузі до 1000 В, називають контрольними кабелями (рис. 3.16., а). Контрольні кабелі виго товляють із мідними або алюмінієвими жилами, із пластмасо вою і гумовою ізоляцією у свинцевій, полівінілхлоридній і гу мовій оболонках. Оболонка може бути покрита бронею зі сталевих стрічок і захисним антикорозійним шаром з просоче ної кабельної пряжі.

Контрольні кабелі мають від 4 до 37 жил. Площа перетину кожної жили може бути 0,75; 1; 1,5; 2,5; 4; 6;10 мм2.

.Для передачі і розподілу електроенергії споруджують не тільки повітряні, але і кабельні лінії. Кабелі, які використовують

132

Розділ 3. Енергетичне обладнання

ся для цих цілей, називають силовими кабелями (мал. 3.17., б). Вони на відміну від контрольних кабелів розраховані на більш високу напругу – 35 кВ і вище.

7

6

5 4

3

2

1

7

6

5

4

3 2

1

а)

 

 

 

 

б)

Рис. 3.16. Побудова кабелів:

а) контрольного марки КСБ; б) силового марки СБ 1 – струмоведучі жили, 2 – паперова ізоляція жил, 3 – поясна ізоляція з

просоченого маслом паперу, 4 – свинцева захисна оболонка, 5 – паперова стрічка, покрита бітумом, 6 @ броня зі сталевої стрічки,

7 – зовнішнє захисне покриття з джутової просоченої пряжі і бітуму.

При маркіруванні кабелю на першому місці стоїть літера А, якщо жили алюмінієві, якщо цієї літери немає, то жили мідні.

Для відмінності контрольних кабелів від силових маркіру вання перших починають із літери К, якщо жили мідні, або з літер АК, якщо жили зроблені з алюмінію.

Матеріал, із якого виконана ізоляція жили, позначають на ступними літерами: Р – гумова, В – полівінилхлоридна, П – поліетиленова.

Захисні оболонки кабелів маркірують у такий спосіб: С – свинцева, А – алюмінієва, В – полівінилхлоридна, Т – стовще на свинцева.

Позначення броні наступні: Б – із сталевих стрічок, покритих джутовою просоченою пряжею і бітумом; БГ – із сталевих стрічок джутового покриття (голий кабель); П – із плоского сталевого дроту, покритого джутовою просоченою пряжею; К – із круглого сталевого дроту, покритого джутовою просоченою пряжею.

Для прокладки усередині приміщень і в пересувних елект роустановках частіше усього застосовують контрольні кабелі марок КСБГ, КСРГ, КВРГ, АКВРГ.

133

«Товарознавство»

Для монтажу зовнішніх і внутрішніх кабельних електрич них мереж напругою до 1000 В застосовують контрольні кабелі марок КСБ, КВРГ, КВРБ і силові кабелі марок СБ, ЦСБ. АСБ, ААБ, ЦААБ, ВРБ, ВРГ, НРГ і ін.

Для монтажу електропроводок, що з’єднують між собою електричні прилади, апарати, що працюють при напрузі до 500 В змінного струму і до 750 В постійного струму, застосовують монтажні кабелі. На відміну від монтажних проводів монтажні кабелі мають більшу кількість ізольованих одна від одної жил (в основному від 2 до 14), заключених у загальну оболонку.

В електроустановках загального призначення застосовують головним чином наступні монтажні кабелі: МКШ – ізоляція жил і загальна оболонка з полівінілхлоридного пластикату; МКЕШ – те ж, але екранований; МПКШ – ізоляція жил зроб лена з поліетилену, а загальна оболонка – із полівінілхлорид ного пластикату; МПКЕШ – те ж, але екранований.

3.11.4. Транспортування кабельної продукції

Транспортування кабелів і проводів проводиться усіма ви дами транспорту відповідно до передбачених правил перевезень і з врахуванням вантажопідйомності транспортного засобу.

При транспортуванні кабелі, проводи і шнури необхідно захищати від впливу пар, кислот, лугів і інших агресивних се редовищ, що можуть пошкодити оболонку і захисні покриття.

При транспортуванні барабани повинні бути закріплені. Перекочування барабанів необхідно робити по стороні, що вка зує напрямок обертання. При транспортуванні в напіввагонах барабани № 16 30 встановлюються в один ярус, барабани № 10 14 – у два яруси, № 5 8 – у три яруси. Барабани, які встанов люються в два і більше яруси, повинні бути обшиті.

При автомобільних перевезеннях висота укладання ящиків із кабельною продукцією не повинна перевищувати висоти борта машини більше ніж на половину висоти ящика. Висота укладання котушок не повинна перевищувати висоти борта.

134

Розділ 3. Енергетичне обладнання

Кабелі і проводи під час перевезення на відкритих транс портних засобах повинні бути укутані брезентом і поверху зак ріплені мотузками.

Транспортування проводів з емалевою, волокнистою або емалево волокнистою ізоляцією проводиться в критих транс портних засобах.

Контрольні питання

1.Визначте призначення і наведіть класифікацію насосів.

2.Що таке компресор? Яке його призначення?

3.Розкрийте призначення гальванічних елементів та акуму ляторів. Визначте їх види та характеристики.

4.Розкрийте призначення, основні параметри і класифіка цію освітлювальних пристроїв.

5.Що входить до складу кабельної продукції? Призначен ня кабельної продукції.

6.Наведіть класифікацію кабельної продукції.

7.Які принципи маркірування кабельної продукції і умови транспортування та зберігання?

8.Які умови зберігання і перевезення енергетичного облад нання.

135

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]