Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

«Товарознавство»

3.4. Умови зберігання і транспортування насосно$компресорного обладнання

На корпусі кожного компресора або насоса повинна бути укріплена табличка, що містить такі дані як: товарний знак підприємства виробника, тип модель машини, рік випуску, про дуктивність насоса, кінцевий тиск повітря, частоту обертання ротора і стандарт, за яким випускається компресор або насос.

Для захисту обладнання від ушкоджень і впливу атмосфер них умов оброблені поверхні, а також запчастини піддають консервації. Упаковуються компресори і насоси в решітчасті дерев’яні ящики, які необхідно викласти усередині водонепро никним папером. Великі компресори і насосні станції допус кається транспортувати і зберігати без упаковки, але обов’яз ковим є нанесення консервантів, тобто водопоглинаючих сумішей. Окремі деталі, зокрема патрубки, маслопроводи, по вітряпроводи завертають у парафінований папір або газонапов нений чарункуватий поліетилен й укладають в окремі ящики.

Компресори і насоси різних типів повинні зберігатись в су хому, опалювальному, вентильованому приміщенні на підлозі або на піддонах в один ряд. Допускається транспортування будь яким видом транспорту, але необхідно оберігати вироби від пря мого впливу атмосферних опадів і механічних ушкоджень.

3.5.Вентилятори

3.5.1.Загальна характеристика та класифікація

Вентилятором називається пристрій, який дозволяє пере міщати повітря або інший газ в обмеженому просторі.

Система вентиляції – це комплекс пристроїв, призначених для подачі або зміни повітря в приміщеннях. Найбільше поши рення одержали приточні і витяжні системи вентиляції.

Вентилятори можна класифікувати за наступними ознаками:

призначенням – на побутові (потужністю до 1 Вт) і про мислові (потужністю в тис. кВт);

108

Розділ 3. Енергетичне обладнання

умовами експлуатації – загального призначення, призна чені для переміщення повітря з температурою не більше 80° С, термостійкі – для переміщення повітря з темпера турою більше 80° С, антикорозійні – для переміщення газів, що містять активні речовини, і вибухобезпечні – для переміщення повітря і газів, що містять вибухонебезпечні компоненти або частки, що легко загоряються;

створюваним тиском – низького (до 1 МПа), середнього (до 3 МПа) і високого (до 12 мПа);

конструктивними особливостями вентилятори підрозділя ють на радіальні (відцентрові), осьові, стельові, а також

вентилятори правого і лівого обертання.

Кожний вентилятор має номер або марку, що відповідає діаметру робочого колеса, вираженому в дециметрах.

3.5.2. Характеристика окремих видів вентиляторів

Радіальні вентилятори

Робоча схема радіального вентилятора приведена на рис. 3.12, а. Радіальний вентилятор складається із спірального кожуха 1 який зазвичай виконується з оцинкованої жерсті, i робочого колеса 3, яке розташовується на підшипниках. При обертанні цього колеса, на якому закріплені лопатки, повітря через вхідний отвір потрапляє в канали між лопатками, переміщаєть ся по цих каналах і витискається у вихідний отвір кожуха 2. Колесо приводиться в рух електродвигуном. У вентиляторів великих розмірів, тобто з великим робочим колесом, кожух встановлюється окремо на самостійних опорах. У дуже потуж них і великих вентиляторах обертання на робоче колесо пере дається через клиноремінні передачі.

Вентилятори можуть бути низького тиску, що створюють тиск до 1000 Па (0,01 атм), середнього – до 3000 Па і високо го – до 12000 Па.

109

«Товарознавство»

Рис. 16.12. Робоча схема радіального (а) та осьового (б, в) вентиляторів

Осьові вентилятори

В основі конструкції вентилятора знаходиться робоче ко лесо 1, яке при обертанні переміщає повітря уздовж осі обер тання. Робоче колесо обертається за допомогою електродвигу на 2. Для нормальної роботи вентилятора необхідно, щоб зазор між лопатками і кожухом був мінімальний (рис. 3.12. б, в).

Осьові вентилятори широко використовують у народному господарстві в опалювальних агрегатах, у радіоелектронних та обчислювальних пристроях. До осьових вентиляторів відно сяться і побутові (настільні вентилятори). Відсутність кожуха, в середині якого створюється тиск, приводить до того, що настільні вентилятори тільки переміщають повітря, створюючи умови для охолодження.

Стельові вентилятори

Призначені для збільшення рухливості повітря в приміщеннях. Вони складаються із двигуна, укріпленого на штангах до стелі, на вісь якого насаджені лопаті. Вентилятори випускають звичайно трилопатеві, із розмахом лопаті 900, 1200, 1500, 1800 мм.

Потужність, яка споживається вентилятором будь якого типу, залежить від обсягу переміщуваного повітря, тиску, ство рюваного ним, і ККД вентилятора.

110

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]