Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Розділ 6. Інструмент та підшипники кочення

6.2.2. Зуборізний інструмент

Зуборізний інструмент призначений для виготовлення й обробки зубцюватих і черв’ячних коліс, зубцюватих рейок та інших виробів. У якості зуборізного інструмента застосовують фасонні фрези дискові, черв’ячні, довбяки зуборізні, зубостру гальні різці, голівки для конічних коліс, гребінки зуборізні пря мозубі і косозубі, шевери дискові.

Фрези дискові (рис. 6.6, а) призначені для нарізування зуб цюватих коліс, тихохідних зубцюватих передач, фрези пальць@ ові модульні (рис. 6.6, б) – для нарізування прямозубих і косо зубих коліс. Кожному номеру фрези відповідає своє число зубів коліс, що нарізаються, наприклад: № 1 – 12 зубів, № 2 – 14, № 5 – 26, № 7 – 55.. .79, № 8 – 135 зубів і більше.

Фрези черв’ячні (мал. 6.6, в) призначені для нарізування циліндричних прямозубих і косозубих коліс, нарізування зубів (рис. 6.6, г) на валах зубцюватих евольвентних з’єднань, нарізу вання зубцюватих коліс із зачепленням Новикова (рис. 19.6, д) 6...9 го ступенів точності.

а)

 

 

б)

 

в)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

г)

 

д)

 

 

 

 

е)

 

ж)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 6.6. Різні види фрез та довбяків

213

«Товарознавство»

Довбяки (рис. 6.6, е, ж) служать для нарізування на зубо довбальних верстатах прямозубих і косозубих зубцюватих коліс зовнішнього і внутрішнього зачеплення, а також для на різування зубів на зубцюватих з’єднаннях із евольвентним профілем. Розрізняють довбяки дискові прямозубі, косозубі, чашкові прямозубі, хвостові прямозубі, косозубі, дискові. Зубо стругальні різці призначені для нарізування конічних прямо зубих коліс.

Голівки служать для нарізування конічних зубцюватих коліс із криволінійними (круговими) зубами на спеціальних зуборізних верстатах. Голівки, суцільні і складені з закріплени ми на них різцями, застосовують для чорнової і чистової оброб ки. Матеріал ріжучої частини головок – швидкорізальна сталь марки Р18.

Для нарізування методом обкатування на зубостругальних верстатах зубцюватих циліндричних коліс зовнішнього зачеп лення служать гребінки – багатолезовий ріжучий інструмент у вигляді зубцюватої рейки. Матеріал ріжучої частини – швид корізальна сталь марки Р18.

Шевери – зубцюваті колеса або рейки, зуби яких мають вузькі канавки, що утворюють ріжучі кромки – використову ються для остаточної обробки.

6.2.3. Різьбонарізний інструмент

Різьбонарізний інструмент застосовується для нарізування різьб: мітчики ручні (рис. 6.7, а), машинні (рис. 6.7, в), машин норучні, голівки, гребінки, фрези різьбові гребінчасті і дискові, плашки (рис. 6.7, р, д, е), патрони муфто і трубонарізні, а та кож різці для нарізування зовнішньої і внутрішньої різьби на токарських верстатах. До різьбонакатного інструмента відносять плашки різьбонакатні, ролики і голівки.

Мітчик представляє собою гвинт, у якому вирізані по здовжні канавки, для утворення ріжучих кромок. Мітчики ручні призначені для нарізування або калібрування різьб при слю сарно складальних і ремонтних роботах, мітчики машинні – для

214

Розділ 6. Інструмент та підшипники кочення

нарізування на верстатах різьби в наскрізних і глухих отворах за один прохід, мітчики машинно ручні – для нарізування різьби в отворах на різних верстатах при кріпленні їх у різьбо нарізних патронах, а також при слюсарних роботах вручну або використанням пневматичних і електричних свердлилок. Мітчики поставляють комплектами (по 2 3) для чорнової і чи стової обробки. Для нарізування різьби в гайках і подібних їм деталях великого діаметра на гайконарізних верстатах автома тах використовують автоматні мітчики з кривим (вигнутим) хвостовиком (рис. 6.7, б). Такі мітчики кріпляться в спеціаль них різьбонарізних патронах.

Мітчики переважно виготовляють із інструментальної вуг лецевої сталі марок У10А, У11А, для ріжучої частини зварних мітчиків зазвичай використовують швидкорізальну сталь мар ки Р18 або Р9.

 

 

 

а)

 

 

б)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в)

г)

 

 

д)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

е)

 

ж)

з)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

і)

к)

л)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 6.7. Різьбонарізний інструмент

215

Рис. 6.8. Плашка

«Товарознавство»

Голівки різьбонарізні (рис. 6.7, ж, з, і, к) представляють со бою пристосування для нарізування внутрішньої і зовнішньої різьби із використанням різьбонарізних гребінок (л). Голівки встановлюють на револьверних, токарських, свердлильних, різьбонарізних верстатах і автоматах.

Гребінка представляє собою різець із зубцюватою ріжучою кромкою, виготовлений із швидкорізальної сталі марок Р18, Р9 або Р18Ф2.

Фрези різьбові гребінчасті і дискові застосовують для на різування зовнішньої і внутрішньої різьби на спеціальних різьбофрезерних верстатах. Виготовляють їх із швидкорізаль ної сталі марок Р18 або Р9К5.

Плашка різьбонарізна представляє собою пластинку з напівкруглим вирізом з різьбою (для ручного нарізування різьби за допомо гою клупа (рис. 6.8), призматичну або круг лу різьбову гребінку (для машинного нарізу вання);виготовляють із швидкорізальної сталі марок Р9, Р18, легованої сталі марки 9ХС, допускається виготовлення плашок із сталей марок Х і ХГ.

Патрони муфто і трубонарізні призначені для нарізування внутрішньої і зовнішньої конічної різьби в сполучних муфтах і на тру бах із застосуванням спеціальних плашок.

6.2.4. Різьбонакатний інструмент

Різьбонакатний інструмент призначений для утворення зовнішньої різьби методом пластичної деформації в холодно му стані. Накочування різьби здійснюється за допомогою різьбонакатних плашок на різьбонакатних верстатах. Накатана різьба має перевагу перед нарізаною – високу чистоту і точність деталей при більшій продуктивності. На деталь або виріб без посередньо впливають три накатних ролика, що обертаються на вколо осей, закріплених нерухомо на тілі плашки. Ролики ви готовляються із сталі марок Х12М і Х6ВФ.

216

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]