Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo-Osnach.pdf
Скачиваний:
308
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.19 Mб
Скачать

Розділ 5 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ОБЛАДНАННЯ

5.1. Загальні відомості про обробне обладнання

Обробне обладнання представляє собою найважливішу частину основних засобів підприємств і є потужним техні ко виробничим потенціалом. Тому питання використання обладнання повинні бути предметом постійної уваги менед жерів. У процесі експлуатації машин, верстатів, обладнання їх працездатність знижується головним чином внаслідок зносу окремих деталей. У результаті цього знижується точність обробки виробів, зменшується потужність і продук тивність. Ці експлуатаційні характеристики обладнання мож на відновити завдяки технічному обслуговуванню, ремонту, заміні деталей або вузлів.

До основних видів обробного обладнання відносять мета ло , дерево , каміннеобробні й інші верстати, а також метало обробні центри, деревообробні машини (крім клеїльно скла дального й оздоблювального обладнання). Для обробки металів тиском застосовують обладнання, що виконує такі операції: прокатку (прокатні стани і т.п.), пресування (преси), волочіння (волочильні стани), кування і штампування (моло ти, штампи) та ін.

В галузі металообробної промисловості в останні роки на мітився великий прогрес. На зміну традиційним металорізаль ним верстатам прийшли високопродуктивні верстати з про грамним управлінням та обробні центри. На основі цих верстатів з використанням мікропроцесорної техніки і роботів створюються гнучкі автоматизовані виробництва, що значно підвищує продуктивність і якість продукції.

156

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]