Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_непрод_товаров-Zrezarcev.pdf
Скачиваний:
1284
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.01 Mб
Скачать

Друга — вид взуття: 1 — чоботи, чобітки, напівчобітки та унти; 2 — напівчоботи; 3 — черевики; 4 — напівботинки, туфлі, сандалети та опанки; 5 — туфлі літні; 6 — сандалії; 7 — чув’яки, туфлі спортивні, дорожні та кімнатні;

Третя і четверта — різновиди взуття за використаним матеріалом і конструкцією;

П’ята і шоста — метод кріплення підошви та її матеріал. Наприклад для чоловічого взуття: ОО — рантовий, матеріал — пориста гума марки В; 81 — цвяховий, матеріал — формована жиростійка гума з глибоким рифленням;

Після цифр ставляться літери, які позначають:

Перша — колір верха взуття: б — білий, в — всі кольори, м — строкатий, с- світлий, ц — коричневий, ч — чорний, я — яскравий

Друга і третя — вид матеріалу верха. Наприклад: а — шкіра лакова хромового дублення, ИЯ — велюр хромового дублення з свинячих шкур, СИ — шкіра з свинячих шкур покривного фарбування з ефектами, тощо.

1.3.1.3. Допоміжні матеріали і фурнітура

До них відносяться текстильні допоміжні матеріали, фурнітуру металеву і пластмасову, різноманітні клеї та оздоблювальні матеріали.

Текстильні допоміжні матеріали

Для виготовлення взуття використовують нитки бавовняні, комбіновані з бавовняних і синтетичних волокон або ниток, а також синтетичні різних структур.

Бавовняні нитки виробляють з пряжі гребінного прядіння правого або лівого напрямку крутки. Для взуттєвого виробництва випускають нитки спеціальні у шість складань торгових номерів 10, 20, 30, 40, 50 та особливо міцні у девять і дванадцять складань торгових номерів 00, 0,1, 3, 6, 30, 40. Матові нитки парафінують або обробляють речовинами на основі кремнійорганічних сполук, а глянцеві покривають апретом який містить крохмаль або інші клеючі речовини.

Нитки намотують на котушки однофланцеві або бабіни. Довжина намотки від 500 до 10 000 м.

Армовані нитки виготовляють з високоміцної комплексної поліефірної нитки і тонковолокнистої бавовни типа І. Виробля-

75

ють матовими суровими або фарбованими правої крутки таких умовних позначень (торгових номерів): 200ЛХ, 150ЛХ, 100ЛХ, 65ЛХ, 44ЛХ. Літери у маркуванні позначають: Л-лавсан, Х — бавовна.

Нитки капронові взуттєві та швейні виготовляють з комплексних ниток суровими та фарбованими правої або лівої крутки таких умовних позначень (торгових номерів): 800К, 800КТ, 500К, 400К, 300К, 750К, 470К, 280К, 95К, 93, 5К, 65К, 50К. Літери у маркуванні позначають: К-капронова, Т-термофіксована.

Нитки льняні технічні виготовляють таки марок: СЛ — середньої якості з пряжі лінійної щільності 105 текс; ВЛ — вищої якості з пряжі лінійної щільності 130 текс.

Маркування ниток здійснюють на етикетках які наклеюють на торець котушки. У цьому маркуванні вказують найменування виробника та його товарний знак, умовне позначення ниток, довжину намотки, вид оздоблювальної оброки та номер стандарта.

До ящика для упаковки ниток кріплять ярлик в якому, крім перерахованих відомостей додатково вказують кількість котушок, номер товарного місця та дату виготовлення.

Кожну котушку ниток загортають у папір. Кожну пачку сурових, білих і чорних ниток перев’язують шнурком відповідного кольору, а пачки котушок з кольоровими нитками — шнурками будь якого кольору крім білого та чорного.

Котушки і циліндричні бобіни ниток упаковують у ящики з гофрованого картону або дерев’яні. Однофланцеві котушки з капроновими нитками встановлюють вертикально з прокладками між окремими котушками.

Транспортують у критих чистих сухих залізничних вагонах та автомашинах у контейнерах всіма транспортними шляхами, дотримуючись правил перевезень. Зберігають у критих і сухих складських приміщеннях на дерев’яних настилах або піддонах. Число ящиків по висоті до 8. Відстань до опалювальних приладів не менше 1 м. Захищати від прямих сонячних променів.

Стрічки взуттєві, оздоблювальні та окантовочні виробляють з різних видів сировини фарбованими, строкатотканими і натуральними. Ширина стрічок:

взуттєвих — 8, 10, 15, 18, 35, 36, 70 мм.;

окантовочних — 3, 4, 5, 10, 11, 15, 17 мм.:

оздоблювальних — 12, 14, 15, 18, 20, 27 мм.

Шнурки взуттєві випускають плетеними і в’язаними з різних видів сировини шириною (діаметром) 3,0; 3,5; 5,5; 6,0; 7,0; 8,0; 10,0 мм., довжиною 25... 200 см. (з інтервалом 5 см.). Наконечни-

76

ки шнурків пластмасові або металеві довжиною 12...16 мм. Шнурки бувають відбіленими, фарбованими, одно- і багатокольоровими.

Перед упакуванням стрічки змотують у мотки, рулони або бобіни. Моток — метражний виріб вільно намотаний на прокладку або без неї; рулон-метражний виріб вільно намотаний на прокладку або без неї з послідовним накладанням одного шару на інший; бобіна — метражний виріб щільно намотаний на об’ємну прокладку з послідовним накладанням одного шару на інший. Їх упаковують у пачки або коробки. Пачки і бобіни загортають у папір, поліетиленову плівку або нетканий матеріал. На пачки і коробки наклеюють контрольну стрічку.

Маркування упакованих стрічок і шнурків включає етикетку та ярлик.

На етикетках вказують найменування і товарний знак виробника, його місце знаходження, найменування виробу і номер артикула, довжину (для метражних виробів), розмір (для штучних виробів), стійкість фарбування (крім виробів з сировини натурального кольору), нормативний документ, номер контролера або упаковщика, дату виготовлення (місяць, рік).

Ярлик кріплять до пачок або коробок. На них додатково вказують число мотків (рулонів) або штук виробів в пачці (коробці), загальну довжину мотків (рулонів) і колір. Для строкатотканих виробів прикріпляють зразок.

Текстильно-галантерейні вироби транспортують у критих, чистих залізничних вагонах та автомашинах, контейнерах, водним або повітряним транспортом. Вироби зберігають на критих і сухих складах встановивши пачки або коробки на дерев’яні настили або піддони.

Фурнітура металева та пластмасова

При виробництві взуття використовують допоміжні вироби з метала або пластмаси які називають фурнітурою. Фурнітура призначена:

для постійного скріплення деталей взуття;

для тимчасового скріплення деталей взуття (видаляється після виконання певних операцій);

для зміцнення конструкції та підвищення зносостійкості;

для закріплення взуття на нозі та оздоблення взуття. Взуттєві цвяхи випускають різної форми і розмірів, в залеж-

ності від призначення і використовуємих матеріалів. Вони харак-

77

теризуються довжиною цвяха та жала (загострення), діаметром цвяха і головки, формою і розміром головки та матеріалом. Маркування літерно-цифрове:

перша літера — призначення (Т — затяжний, П — підошвенний, К — для кріплення підборів)

друга літера (літери) — матеріал або особливість використання (Л-латунь, А — алюмінієвий сплав, С — сталь, РЛ — ручний зі сталевої стрічки, РП — ручний з дроту, ЛП — латунний з плоскою головкою, ЛПК — латунний з плоско-конічною головкою, М — для монолітного підбору, У — з видовженим загостренням (жалом), Н — набоєчний, НК — нагвинтований з конічною головкою, ОС — косячковий, Р — для гумового підбора, РН — для гумової набойки підбора.

Цифра (цифри) — довжина цвяха, мм.

Наприклад: Т6 — затяжний цвях довжиною 6 мм., ТРЛ 17 — цвях затяжний ручний з сталевої стрічки довжиною 17 мм., ПУ 12 — цвях підошвенний з видовженим загостренням довжиною 12 мм, КЛП 28 — підборний цвях латунний з плоскою головкою довжиною 28 мм. тощо.

Геленки використовують для зміцнення геленочно-п’яточної частини взуття, що зберігає її форму. Вони являють собою сталеві (60Г, 65Г, 60С2) штамповані пластини зігнуті по профілю сліду колодки.

Косячки захищають від стирання підбори та носочну частину взуття. Вони класифікуються (рис. 1.25) за такими ознаками:

за призначенням на типи:

для чоловічого взуття — КМ

для жіночого взуття — КЖ

для дитячого взуття — КД

для солдатського взуття — КС;

за термічною обробкою:

термооброблені — Т

без термічної обробки — НТ.

В межах кожного типу стандартом передбачені різновидності косячків за формою і розміром. Вони можуть мати гладку або рельєфну поверхню.

Блочки — призначені для зміцнення отворів на деталях взуття. Являють собою втулку на одному кінці якої відштамповано вінчик. Поверхня блочків буває нікельованою, оцинкованою, пасивірованою з лакофарбовим покриттям, оксидованою, фарбованою емалями та лакованою. Блочки характеризуються діаметром вінчика, діаметром втулки і висотою. Мають умовне літерно-

78

цифрове маркування: Б-11, Б-13, Б-16, Б-36, Б-71 тощо. Цифра у маркуванні — номер позиції за каталогом.

Рис. 1.25. Косячки для чоловічого (а), жіночого (б) та дитячого (в) взуття

Гачки закріплюють на деталях взуття для прискорення шнурування. Поділяють на гачки загального (ОН) та спортивного (СН) призначення. Поверхня гачків буває нікельованою, мідненою, латунованою з лакофарбовим покриттям або лакованою. Мають умовне літерно-цифрове маркування: ОН-01, ОН-02, СН- 1, СН-3 тощо.

Заклепки (хольнітени) використовують для закріплення деталей взуття, кріплення деталей фурнітури і декоративного оформлення. Вони мають декоративно-захисне покриття: нікелеве, оксидне, латунне або лакофарбове.

Пряжки, застібки і прикраси класифікуються такими ознаками:

за використаним матеріалом: пластмаса, метал, комбіновані;

за способом оздоблення: без захисно-декоративного покриття, з захисно-декоративним покриттям;

79

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]