Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_непрод_товаров-Zrezarcev.pdf
Скачиваний:
1284
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.01 Mб
Скачать

відзначається високою точністю та якістю, а сам процес — дуже високою продуктивністю та безвідходністю. Використовують різьбонакатні головки різних конструкцій.

8.2.2. Ковальський інструмент

Призначений для ручного та машинного кування. При ручному куванні широко використовують (рис. 8.10):

Рис. 8.10. Ручний ковальський інструмент

а — ковадло, б — кувалда, в — ручник, г — кліщі, д — бородок для пробивання отворів, е — зубила, підсічки для відрізання метала, ж — відбійники і гладилки, з — обжимки

При машинному куванні широко використовують (рис. 8.11): Основні види такого інструменту:

бойки: закріплюють на бабі (рухомій частині молота) та на шаботі (нерухома частина молота) і безпосередньо деформують метал;

обжимки: для кінцевої обробки циліндричних або призматичних поверхонь;

227

розкатки і пережимки: для прискорення витягування і виконання заглиблень;

патрони: для утримання і переміщення великих поковок;

кантователі: механізми, що повертають заготовку при обробці;

маніпулятори: виконують допоміжні операції.

Рис. 8.11. Машинний ковальський інструмент

а — плоскі бойки, б — бойки з вирізом, в — закруглені бойки, г — обжимки різної форми, д — розкатки, е — пережимки, ж — патрони

8.2.3. Слюсарний інструмент

Призначений для виконання слюсарних і складально-мон- тажних робіт. Буває ручним і механізованим (з електричним або пневматичним приводом). До ручного слюсарного інструменту відносять (рис. 8.12):

Крім них використовують лещата, круглогубці, кусачки, зубила, крейцмейселі (зубила з вузькою ріжучою частиною для вирубки канавок), кернери (для розмітки), ножовки, лобзики тощо.

228

Слюсарні молотки бувають з круглим і квадратним бойком і характеризуються масою 50, 100, 200, 400, 500, 600, 800, 1000 г.

При складальних роботах часто використовують спеціальні (м’які) молотки з дерева (киянки), пластмас і м’яких матеріалів (свинець, мідь, алюміній). Маса таких молотків 1…3 кг. Для посилення ударів користуються кувалдами 2..8 кг.

Розводні ключі випускають за номерами, які визначають найбільший розмір під ключ (мм): № 1-12, № 2-19, № 3-30, № 4-46.

Рис. 8.12. Ручний слюсарний інструмент

а — викрутки, б — гаєчні ключі, в — розводні ключі, г — плоскогубці, д — шпильковерти, е — торцеві ключі, ж — рашпілі з крупною насічкою, з — терпуги, и — надфілі

229

При монтажі трубопроводів використовують спеціальні трубні ключі регулюємі, ланцюгові та накидні. Регулюємі випускають номерів від № 1 до № 5 для труб діаметром від ¼ до 4».

Викрутки бувають дротовими, цільнометалевими з дерев’яними накладними щічками, з металічною п’ятою, з діелектричною ручкою, коловоротні, спеціальні та високопродуктивні. Їх вибирають по ширині робочої частини, що залежить від розміру прорізі (шліца) у головці шурупа або гвинта.

Дротові викрутки виготовляють довжиною 70…125 мм, шириною леза 2, 3, 4, 5, мм. Цільнометалеві викрутки з дерев’яними накладними щічками виготовляють L = 125…300 мм, b = 4, 5, 7, 9, 11, 15 мм. Викрутки з металічною п’ятою виготовляють восьми розмірів L = 150…400 мм, b = 7…25 мм. Викрутки з діелектричною ручкою виготовляють L = 100…400 мм, b = 3, 9, 11, 18, 25 мм.

8.2.4. Деревообробний інструмент

Призначений для механічної обробки деревини. Буває ручним і механізованим. Ручний інструмент поділяється на:

Пилки (рис. 8.13) використовують у столярному виробництві та у деревообробній промисловості. Поперечна пилка відрізняється від поздовжньої формою зуба. Лучкові пилки використовують столяри. Вони бувають розпускними, широкими (крупнозубими) з відстанню між зубцями до 5 мм, шипові (середньо зубчатими), викружні (для криволінійних розрізів).

Для обробки отворів (рис. 8.14) використовують: коловорот — пристосування для обертання свердла, викруток тощо; спіральне свердло для виконання отворів діаметром 6…38 мм вздовж або поперек волокон; спіральний бурав для глибокого свердлування отворів діаметром 6…100 мм, ложкове свердло для свердлування отворів діаметром 1,5 … 15 мм переважно вздовж волокон, буравчик російський (російського фасону) для свердлування отворів глибиною до 10 мм та для виконання отворів під шурупи або цвяхи, центрове свердло у вигляді лопатки, яка закінчується різцем трикутної форми, використовують для неглибокого свердлування поперек волокон.

230

Рис. 8.13. Пилки ручні

а — поперечна, б-поздовжня, в — лучкова, г — ножовка вузька, д — ножовка широка

Рис. 8.14. Свердлувальний деревообробний інструмент

а — коловорот, б — спіральне свердло, в — спіральний бурав, г — ложкове свердло, д — бурав російський, е — центрове свердло

231

Для обробки поверхонь (рис. 8.15) використовують різні рубанки, які складаються з сталевого різця (железки), встановленого у колодку та закріпленого клинком. За якістю стругання буває грубим, середнім і чистовим. Для грубого стругання використовують шерхебель з трохи закругленою ріжучою кромкою железки (довжина рубанка складає 250 мм, ширина — 45 мм). Для середнього стругання використовують рубанок (одинарний та подвійний) довжиною 250 мм і шириною 60 мм. Для чистового стругання використовують фуганок (довжина 700 мм, ширина 85 мм). Для нанесення на оброблену поверхню дрібної шорсткості використовують цинубелі (довжина 200 мм, ширина 60 мм).

Рис. 8.15. Стругальний деревообробний інструмент

а — рубанок, б — фуганок, в — рубанок з металічною колодкою, г — железка шерхебельна, д — железка рубаночна, е — железка фуганочна, ж — железка рубаночна подвійна, з — железка цинубельна, и — железка зензубельна, к — железка фальцгобельна

Для стругання профільних (фігурних) поверхонь використовують:

фальцгобель для обробки фасонних (фальцев) або прямокутніх (четвертей) виборок вздовж краю деталей;

зензубель для зачистки фальцев і четвертей; штап для вистругування на поверхні валика; галтель для вистругування фасонних канавок;

калевка для вистругування різних фігурних профілів, горбач для вистругування випуклих або вігнутих поверхонь.

232

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]