Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_непрод_товаров-Zrezarcev.pdf
Скачиваний:
1284
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.01 Mб
Скачать

КУЛЬТУРНО-ПОБУТОВІ ТОВАРИ

До основних видів таких товарів вшдносять шкільно-письмові та канцелярські товари, іграшки, товари для спорту і туризму, риболовні товари, музичні товари, годинники, побутову радіоелектронну апаратуру, фото- і кінотовари та електробутові товари.

3.1. ШКІЛЬНО-ПИСЬМОВІ ТА КАНЦЕЛЯРСЬКІ ТОВАРИ

До них відносять: папір; картон; речі для письма, малювання і креслення; товари для обробки паперів.

Папір — матеріал з спеціально оброблених, переважно рослинних, волокон масою до 250г/м2. За призначенням його поділяють на групи: для друку, декоративний, для письма, для креслення і малювання, для ксероксів, пакувальний тощо. Папір кожної групи поділяється на види, а види на номери і марки, в залежності від технічних характеристик і споживних властивостей.

Декоративний папір має фарбовану гладку або креповану поверню з візерунком, імітацією під певні матеріали, або без них.

Папір для письма випускають: білим (номером 0, 1, 2) з водяними знаками або без них; кольоровим (номером 1, 2) для виготовлення бланків звітної документації; для зошитів — виробляють номерів 0 та 1 з шістьма типами ліновок (клітина, одна лінія тощо); поштовим — виготовляють всіх видів і номерів, гладким або лінованим (можливий друкований малюнок, кольоровий кант або фігурне обрізання); для письма споживчих форматів марок А, Б, С; нотний папір.

Папір для креслення і малювання випускають: для креслен-

ня марок А (для проектно-конструкторських робіт), Б (для ескізів), папір ватман. Папір для малювання і ватман випускають у листах чотирьох розмірів; калька паперова масою 40 г/м2; прозо-

рий для креслення марок Д, П, Ч; масштабно-координатний (мі-

ліметровка) прозорий (марка Д) і непрозорий (марка Н, ЛН, ПЛН); для малювання марок ВД (для відповідальних виставочних

141

робіт з тривалим зберіганням), Вс (для виставочних художніх робіт), В (для художніх робіт), О (для малювання), Э (для ескізів).

Спеціальний папір буває електроізоляційним, обгортковим, папіросним, поглинаючим тощо.

Картон — матеріал з спеціально оброблених грубих, переважно рослинних волокон масою більше 250 г/м2. За призначенням він буває палітурним, пакувальним, електотехнічним, взуттєвим тощо.

До виробів з паперу і картону відносять (рис. 3.1):

Вироби з паперу та картону

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вироби з паперу

 

Канцелярські

 

 

 

 

та картону санітарно-

 

 

Білові товари

 

 

вироби з паперу

 

 

побутового

 

 

 

 

 

 

та картону

 

 

 

 

призначення

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

зошити

 

швидкозшивачі

 

теки

 

щоденники

 

 

реєструвачі

 

альбоми

 

серветки

 

 

блокноти

 

скатертини

 

календарі

 

планшети

 

папір туалетний

 

конверти

 

записні книжки

 

носові хустинки

 

 

 

 

пелюшки

 

мішки для зберігання одягу

 

 

 

 

Рис. 3.1 Класифікація виробів з паперу та картону

білові товари — вироби переважно з білого паперу без друкованого тексту та ілюстрацій: зошити (12, 18, 24, 48, 60, 96 листів) у м’яких, напівжорстких і жорстких обкладинках; альбоми для малювання, креслення, фотографій, марок тощо; записні книжки можуть мати алфавіт або різний інформаційний матеріал; блокноти (56, 75, 100 листів) бувають настольними і кишеньковими і можуть мати змінні блоки; серветки столові, дорожні, косметичні різної форми і кольору, креповані або тиснені; пелюшки (140 х 345 мм); папір туалетний випускають у рулонах (шириною 114 мм і довжиною 56, 75, 250 м марок А — крепований одношаровий з перфорацією по місцю відриву, Б — те саме але без перфорації) і листах марки В — крепований або некрепова-

ний; товари господарського призначення: папір для заклеювання вікон, паперові мішки тощо.

142

друковані товари — календарі, ділові щоденники, бланки звітної документації тощо;

вироби з картону — теки для паперів, зшивателі тощо. Асортимент шкільно-письмових товарів включає (рис. 3.2):

Вироби з паперу та картону

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приладдя

 

Приладдя

 

Шкільні

 

Приладдя

 

для письма

 

для малювання

 

товари

 

для малювання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

олівці

канцелярські

портфелі

фарби

 

ручки

 

інструменти

пенали

 

пензлі

 

чорнило

 

лекала

ранці

 

картон

 

туш

 

рейсшини

гострилки

 

полотно

 

тощо

 

лінійки

тощо

 

мольберт

 

кутники

 

тощо

 

 

 

 

 

 

Рис. 3.2. Класифікація шкільно-письмових товарів

приладдя для письма: олівці (у дерев’яній оболонці, механічні та маркувальні). Олівці у дерев’яній оболонці з чорнографітними, спеціальними та кольоровими стержнями залежно від ступеня твердості поділяються на 6М, 5М, 4М, 3М, 2М, М, ТМ, СТ, Т, 2Т, 3Т, 4Т, 5Т, 6Т, 7Т. Олівці закордонного виробництва можуть мати інші межі твердості. Механічні олівці для креслення і письма мають змінний грифель. Марковальні (волокнисті) олівці мають наконечники із фетру — фломастери. В залежності від ширини смуги фломастери бувають від супертонкого до дуже широкого (S, F, M, B, EB). Їх комплектують у набори по 6, 10, 12, 24, 30 кольорів. Маркери (звичайні, спеціальні, демонстраційні) відрізняються формою кінчика (круглий, конічний) та шириною смуги (1... 12 мм).

Пера бувають звичайними (шкільні, канцелярські) та спеціальними (плакатні, для авторучок, для креслення тощо). Ручки бувають перовими та кульковими. Перові ручки з відкритим, напіввідкритим і закритим пером відрізняються набірними механізмами (поршневий, вакуумно-піпетковий тощо) та декоративним оформленням. Кулькові ручки поділяются на прості та автоматичні (з кнопковим механізмом подачі стержня). Чорнила за призначенням бувають для авторучок і канцелярськими.

приладдя для креслення: креслярські дошки і столи; креслярські інструменти та набори; лінійки; рейсшини; лекала; кут-

143

ники; циркулі; рейсфедери; готовальні типів: НЧ — для виконання робіт олівцем, НК — для виконання робіт тушшю, НЧК — для виконання робіт олівцем і тушшю; кнопки тощо.

приладдя для малювання: фарби масляні та сухі, акварельні, гуашеві, темперні; пензлі номерів 1...24; допоміжні матеріали (розчинники, розріджувачі, лаки), картон; підрамники, мольберти тощо.

вироби для зберігання і перенесення підручників, зошитів і приналежностей; портфелі на 2—3 відділення, ранці та сумки, пенали (для зберігання приналежностей для письма).

Асортимент канцелярських товарів включає: технічні засоби (мікрокалькулятори, друкарські машинки тощо) та товари канцелярського призначення: різні клеї (силікатний, ПВА тощо); сургуч; пристрої для закріплення паперів (зкрепки, булавки, степлери тощо); корректори; штемпельні фарби і подушки тощо.

У зв’язку з широким розповсюдженням комп’ютерних технологій попит на шкільно-письмові та канцелярські товари активно змінюється.

3.2. ІГРАШКИ

Іграшка — предмет або група предметів призначених для ігрової діяльності дітей (ДСТУ 2165-93).

Асортимент іграшок класифікують за такими основними ознаками: за віком дітей, за педагогічним призначенням, за використаним матеріалом.

Асортимент іграшок за віком дітей поділяють на:

іграшки для дітей ясельного віку: група раннього віку (один рік життя) — кільця, кулі, погремушки; друга група раннього віку (другий рік життя) — ходунки, пірамідки, фігурки тварин і птахів тощо; перша молодша група (третій рік життя) — трьох колісний велосипед, м’ячі, кубики тощо.

іграшки для дітей дошкільного віку: друга молодша група: (іграшки-забави, кукли, для гри з піском тощо); старша група: (технічні іграшки, з заводними механізмами тощо); підготовча до школи група: (настольні ігри, музичні тощо.)

іграшки для дітей шкільного віку: для молодших школярів: (набори для випалювання, збірно-розбірні тощо); для школярів середнього і старшого віку (шашки, шахмати, нарди, електронні ігри, моделювання тощо.)

144

За педагогічним призначенням іграшки бувають:

для розвитку рухів і світосприйняття: подвіски, кулі, погремушки тощо;

для знайомства з оточуючим середовищем і природою: кукли, посуд, фігурки тварин і птахів тощо;

для сприяння фізичному розвитку: м’ячі, санки, лижи, ковзани, скакалки тощо;

для сприяння художнього і музичного розвитку: театральні та музичні іграшки, адаптовані музичні інструменти, пластилін;

іграшки-забави: викликають у дитини здивування, сміх (заводні іграшки);

настольні ігри: розвивають у дітей дисциплінованість, витримку, винахідливість (ігри-головоломки, хокей, футбол тощо);

для знайомства з елементами науки і техніки: радіоконструктори, діючі моделі, хімічні набори тощо);

для знайомства з трудовими процесами: молотки, слюсарні набори, набори для вишивання тощо.

За використаним матеріалом іграшки бувають дерев’яні, металічні, текстильні, пластмасові, гумові, комбіновані та ялинкові.

Іграшки повинні бути красиво оформлені, мати гладку поверхню та якісне покриття.

Вони повинні бути безпечними, гігієнічними, добре очищатись і митись. Заводні іграшки повинні мати безвідмовно діючий механізм. Подаваємі звукові сигнали повинні бути приємними. Якість іграшок визначається санітарними нормами і правилами. Їх виготовляють тількиодним сортом таконтролюють 100 % продукції.

Іграшки упаковують у коробки індивідуально, або по декілька штук. У макуванні на коробці вказають найменування іграшки, товарний знак і найменування виробника, його місцезнаходження, артикул, дату виготовлення та клеймо ВТК.

3.3.ТОВАРИ ДЛЯ СПОРТУ І ТУРИЗМУ

Взалежності від призначення товари для спорту і туризму поділяють на групи:

для легкої атлетики: стартові колодки, стартові пістолети, секундоміри, естафетні палички, легкоатлетичні бар’єри, молоти, списи, диски тощо;

для важкої атлетики: гантелі постійної та змінної маси (тринадцять вагових категорій від 0,5 до 16 кг); експандери пружинні або гумові; штанги з дисками від 1,25 до 20 кг;

145

для спортивних ігор (футбол, гандбол, водне поло, регбі): спортивні м’ячі (різних розмірів і маси для різних видів спорту і віку спортсменів); м’ячі, ракетки і сітки для великого і настільного тенісу та бадмітнону; для гри у хоккей: ковзани, ключки для всіх різновидів гри, шайби (м’ячі), захисні пристосування (наплічники, щитки, нагрудники, шоломи, маски тощо);

для гімнастики та акробатики. Для спортивної гімнастики використовують: гантелі, експандери, тренажери, бруси, гімнастичні кільця, кінь гімнастичнй, трамплін, гімнастичні мати тощо. Для художньої гімнастики та акробатики використовують: булави, обручі, м’ячі, стрічки гімнастичні, трампліни, дорожки акробатичні, батут тощо;

для спортивних поєдинків: килим борцовський, манекен борцовський, ринг, боксерські рукавички (тренувальні та бойові), боксерська груша, боксерський мішок, боксерський шолом, капа (назубник) тощо;

для фехтування: рапіра (найлегша колюча зброя), шабля (легка колюча та ріжуча зброя) з прямим або зігнутим клинком, шпага (найважча зброя масою 770 г), маска фехтувальна, нагрудник, рукавиці, наколінники тощо;

для зимових видів спорту: ковзани для довільного катання (двохполозні для навчання, для фігурного катання, для танців, для швидкісного бігу та роликові; лижі спортивно-бігові, туристичні, лісові, гірські, для стрибків з трампліну; лижні палки; кріплення, мазі тощо;

для водного і підводного видів спорту: катери; віндсерфінг;

водні лижі (прогулянкові, стрибкові, фігурні, слаломні); човни для академічної греблі; байдарки; каное; яхти (більше десяти класів); швертботом (з висувним килем); катамарани; акваланги; дихальні трубки; маски і напівмаски; гідрокостюми; балони; ласти; гідрокомпас; рушниці для підводного полювання тощо;

інвентар для туризму та альпінізму. Розрізняють пішохід-

ний, лижний, водний, вело-, мотота автотуризм, високогірний туризм називають альпінізмом.

Для альпіністського туризму потрібні спальні мішки, рюкзаки, льодоруби, страховочні засоби, світлозахисні окуляри тощо. Для інших видів: намети, спальні мішки, надувні матрици, рюкзаки (піонерські, туристичні, експедиційні, альпіністські, мисливські) станкової та безкаркасної конструкції.

Для водного туризму використовують моторні і весельні човни, яхти, катери тощо. Для вело-, мотота автотуризму використовують: велосипеди дорожні і спортивні (спортивні класифіку-

146

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]