Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_непрод_товаров-Zrezarcev.pdf
Скачиваний:
1284
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.01 Mб
Скачать

+10…+30оС при добовому коливанні температури не більше 5оС) і обладнаним вентиляцією. Підлога цементна, вкрита плиткою, паркетна або дерев’яна. Склад обладнують спеціальними стелажами відкритого типу на відстані не менше 0,75 м від зовнішніх стін.

На неопалюваних складах допускається зберігати підшипники у ящиках не більше одного місяця. Ящики встановлюють на настили, підняті над підлогою не менше, ніж на 0,2 м. Вікна приміщення не повинні виходити на південь.

Консервація гарантує захист підшипників від корозії на 12 місяців, а при тривалому зберігання — 24 місяці, при дотриманні правил зберігання.

Підшипники для приладів упаковують у капсули з полімерної плівки, заповнені маслом.

8.2. ІНСТРУМЕНТИ

До інструментів відносять знаряддя для роботи та деякі види пристроїв. В різних галузях промисловості найбільше широко застосовують металорізальний, ковальський, слюсарний, деревообробний і контрольно-вимірювальний інструмент. За характером використання вони поділяються на ручні, верстатні та механізовані. Для їх виготовлення використовують інструментальні матеріали, які повинні мати високу твердість та зносостійкість, високу теплостійкість (здатність зберігати твердість і міцність при високих температурах), певну хімічну стійкість і стабільність розмірів у процесі експлуатації. До них відносять:

Інструментальні вуглецеві сталі. Мають високу твердість після загартовування, досить дешеві, але низьку теплостійкість (до +200оС). Їх використовують для виготовлення інструментів, що працюють при низьких швидкостях різання (деревообробний інструмент, зубила, пилки, плашки, ножовочні полотна тощо).

Леговані інструментальні сталі. Мають високу твердість і в’язкість, високу зносостійкість, меншу схильність до розтріскування і деформування при термічній обробці, але недостатню теплостійкість (до +300оС).

Швидкоріжучі інструментальні сталі. Мають високу твер-

дість, міцність та зносостійкість. Теплостійкість до +650оС. Використовують для виготовлення всіх видів металорізального інструмента. Для економії швидкоріжучої сталі часто ріжучий

219

інструмент роблять зварним: ріжучу частину — з швидкоріжучої сталі, а хвостовик — з конструкційної.

Тверді інструментальні сплави. Мають дуже високу твердість та зносостійкість і високу теплостійкість (до +1100оС). Ї використовують для виготовлення ріжучих елементів багатьох видів інструментів або для монолітного малогабаритногоінструмента.

8.2.1. Металорізальний інструмент

Такий інструмент широко використовують для обробки різних матеріалів різанням, при якому з поверхні заготовки видаляють припуск у вигляді стружки, з метою досягнення заданої форми, розмірів і шорсткості обробленої поверхні. До основних видів таких інструментів відносять:

Різці

Являють собою однолезовий різальний інструмент у вигляді сталевого стержня прямокутної, квадратної або круглої форми у розрізі, передня частина якого (головка) має певну форму і заточується під кутом, що залежить від властивостей оброблюваного матеріалу, режимів різання, параметрів якості обробленої поверхні тощо. Робоча частина різця (головка) повинна мати більшу твердість, ніж оброблюваний матеріал.

Різці класифікують з такими ознаками:

за технологічними групами верстатів — токарні, стругальні, довбальні;

за роботою, що виконується, — токарні: прохідні прямі праві ті ліві, підрізні прямі, підрізні упорні, підрізні торцеві, прорізні, канавочні, відрізні, розточні, галтельні (радіусні); стругальні: прохідні чистові, підрізні, канавочні; довбальні: прохідні, прорізні; для нарізання зовнішніх і внутрішніх різьб;

за напрямком подачі — поздовжні, радіальні, тангенціальні;

за оброблюваним матеріалом — для металів, дерева, полімерних матеріалів;

за конструкцією — цільні, зварні, збірні з механічним кріпленням багатогранних твердосплавних пластинок.

На конструкцію різця та матеріал ріжучої частини впливає тип виробництва: у дрібносерійному та при виконанні ремонтних робіт переважно використовують різці, оснащені пластинками з швидкоріжучої сталі, а у серійному — крупносерійному — різці, оснащені пластинками з тверди сплавів, або надтвердими матеріалами.

220

Фрези

Являють собою багатолезовий різальний інструмент для обробки матеріалів на фрезерних верстатах. Фреза обертається, а переміщується (подається) заготовка. Фрези класифікують за такими ознаками (рис .8.3):

завидомповерхні, деєзубці, — циліндричні, торцеві, фасонні;

за призначенням — циліндричні прямозубі (для обробки площин); циліндричні з гвинтовими зубцями (забезпечують рівномірне навантаження верстата і підвищену якість обробленої поверхні); дискові; дискові двохсторонні, дискові трьохсторонні (для обробки канавок, уступів тощо); торцові (для обробки плоских поверхонь); кінцеві (для обробки різноманітних канавок); пальцеві (кінцеві) модульні (для нарізання зубчастих коліс); черв’ячні (для нарізання зубчастих і черв’ячних коліс);

за формою зубців — прямі, похилі, гвинтові, різнонаправлені, гострокінечні;

за конструкцією — цільні, складені, збірні;

за способом кріплення — насадні, кінцеві (з хвостовиком для закріплення).

Рис. 8.3. Види фрез

а — циліндричні прямозубі; б — циліндричні з гвинтовими зубцями; в — дискові; г — дискові двохсторонні; д — дискові трьохсторонні; е — торцеві; ж — кінцеві (пальцеві); з — пальцеві модульні; и — черв’ячні

221

Свердла

Являють собою (рис. 8.4) стержень, робоча частина якого має ріжучі елементи, а хвостову використовують для закріплення у патроні або шпінделі верстата. Свердла використовують для утворення отворів у суцільному матеріалі, або для розсвердлювання попередньо виконаних. За конструкцією вони бувають спіральними (гвинтовими), кільцевими, конічними, комбінованими, для глибокого свердлування, перовими.

Рис. 8.4. Свердло спіральне

Зенкери

Являють собою багатолезовий різальний інструмент (рис. 8.5) для чистової обробки отворів після свердлування або у відливках та штамповках. За конструкцією вони бувають: гладкими (для обробки наскрізних отворів), для обробки ступінчатих отворів та циліндричних заглиблень, насадними (цільними та оснащеними пластинками твердого сплаву), для обробки конічних заглиблень, для обробки конічних отворів.

Рис. 8.5. Зенкери

а, б — для обробки циліндричних заглиблень; в — для конічних заглиблень; г — гладкі для обробки циліндричних наскрізних отворів

222

Розвертки

Являють собою багатолезовий різальний інструмент (рис. 8.6) для точної обробки отворів після свердлування або зенкерування. Розвертки випускають комплектами (2…3 шт.) для чорнової та чистової обробки (для послідовного підвищення точності та якості отворів).

Їх класифікують за такими ознаками:

за видом оброблюваних отворів — циліндричні, конічні;

за оброблюваним матеріалом — для звичайної сталі, для неіржавіючої сталі, для легких сплавів;

за видом обробки — чорнова, чистова;

за конструкцією і призначенням — ручні циліндричні, розжимні, регулюємі; машинні з циліндричним або конічним хвостовиком; для глухих і наскрізних отворів.

Рис. 8.6. Розвертки

а — ручна циліндрична, б — машинна з циліндричним хвостовиком, в — машинна з конічним хвостовиком

223

Протяжки

Являють собою багатолезовий різальний інструмент для обробки наскрізних отворів (рис. 8.7) або зовнішніх поверхонь.

Рис. 8.7. Протяжка для отворів

Протяжка для отворів являє собою стержень з зубцями, розташованими рядами, профіль ріжучої кромки яких поступово змінюється від вихідної до кінцевої форми оброблюваної поверхні. Їх класифікують за конструкцією та призначенням: для круглих отворів, для фасонних отворів, шпоночці, шліцьові.

Протяжки протягують через отвір. Короткий інструмент, який проштовхують через отвір називають прошивками.

Зуборізальний інструмент

Використовують для виготовлення (нарізання) та викінчувальної обробки зубчастих і черв’ячних коліс, зубчастих рейок на зуборізних верстатах (рис. 8.8).

Дисковими фрезами нарізають невідповідальні тихохідні зубчасті колеса. Їх поставляють за номерами для нарізання зубчастих коліс з певним числом зубців: № 1-12 зубців, № 2-14 зубців,

№ 7 — 55… 79 зубців.

Пальцевими модульними фрезами нарізають прямо- і косозубі

колеса. Конічні прямозубі колеса нарізають зубострогальними різцями, а конічні з криволінійними зубцями — зуборізними головками. Можливе нарізання циліндричних зубчастих коліс зовнішнього зачеплення гребінками (багатолезовий ріжучий інстру-

224

мент у вигляді зубчастої рейки) на зубострогальних верстатах. Для остаточної обробки незагартованих зубчастих коліс використовують шевери.

Рис. 8.8. Зуборізальний інструмент

а — дискова, б — кінцева (пальцева) модульна; в — черв’ячна, г — черв’ячна шлицьова, д — черв’ячна для евольвентних з’єднань, е, ж — довбяки

Різьбонарізний інструмент

В залежності від виду і типу різьби, її розмірів, вимог по точності та якості нарізки та потрібної продуктивності для нарізання внутрішніх і зовнішніх різьб використовують (рис. 8.9):

Мітчики являють собою гвинт, на поверхні якого прорізані поздовжні канавки для утворення ріжучих кромок. Вони бувають ручними, машинно-ручними і машинними. Ручні мітчики призначені для нарізання і калібрування різьб при ремонтних і слю- сарно-складальних роботах. Їх поставляють комплектами (2…3) для чорнової та чистової обробки. Машинно-ручні мітчики закріплюють у патронах різних верстатів або у дрилях. При слюсарних роботах можливе нарізання вручну. Машинні та автоматні

225

мітчики нарізають різьбу при закріпленні у спеціальних патронах на верстатах високоякісно і за один прохід.

Рис. 8.9. Різьбонарізний інструмент

а — мітчик ручний, б — мітчик автоматний, в — мітчик машинно-ручний, г, д, е — плашка, ж, з, и, к — головка різьбонарізна, л — різьбонарізна гребінка

Різьбонарізні головки нарізають різьбу різьбонарізними гребінками (декілька різьбонарізних різців з’єднаних разом) на токарних, свердлувальних та інших верстатах високопродуктивно і високоякісно.

Плашками нарізають зовнішні різьби вручну або на верстатах.

Різьбонарізними фрезами на різьбофрезерних верстатах нарізають внутрішні різьби великого діаметра та зовнішні різьби високопродуктивно і високоякісно.

Різцями нарізають на токарних або розточник верстатах зовнішні та внутрішні різьби різних профілів і розмірів.

Різьбонакатний інструмент утворює зовнішню різьбу методом пластичного деформування переважно у холодному стані. Різьба

226

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]