Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_непрод_товаров-Zrezarcev.pdf
Скачиваний:
1284
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.01 Mб
Скачать

ють по виду спорту на туристичні, спортивно-шосейні та спорти- вно-трекові); мопеди; мокіки; моторолери; мотоцикли; легкові автомобілі (за об’ємом двигуна поділяються на класи: особливо малий — до 1200 см3, малий — 1200... 2000 см3, середній — 2000... 4000 см3, великий — більше 4000 см3) з різними типами кузовів («седан» — чотирьохдверний, «купе» — двохдверний, «універсал» — чотирьохдверний з відкидною задньою стінкою).

Окремі групи товарів для спорту і туризму складають спортивне взуття та одяг.

3.4. РИБОЛОВНІ ТОВАРИ

Вони поділяються на гачкові, сіткові та допоміжні.

Гачкові риболовні снасті бувають з вудлищами та безвудлищними. До вудлищових відносіть: вудки поплавочні, вудки нахлистові, вудки донні, спінінги тощо. Вудлища бувають бамбуковими, склопластиковими або металевими цільними та складними довжиною від 60 см (зимові) до 5,5м (літні).

Їх оснащують жилкою (капрове моноволокно діаметром до 1,4 мм), крученими або плетеними нитками, гачками різних розмірів (номерів), поплавками (зимовими і літніми), грузилами, спінінговими котушками (інерційними і безінерційними).

Сітки поділяються на неводи, волоки (рос.бредень), рачниці тощо. Допоміжні риболовні товари створюють зручності на рибалці (підсака, садок, пешня, мотильниця тощо) та забезпечують умови зберігання і транспортування (сумки, чохли для вудок і спінінгів, коробки тощо).

3.5. МУЗИЧНІ ТОВАРИ

За характером коливань звуки поділяются на прості (шуми) та

музичні.

Музичні звуки — суворо періодичні (гармонічні) коливання у діапазоні від 16 до 4500 Гц. Музичні звуки характиризуються висотою (тоном) і тембром. Висота (тон) звука визначається частотою коливань. Тембр — відтінок звука, що характеризується певними термінами: м’який, різкий, співутий тощо.

Одна з найважливіших характеристик музичних інструментів — тембр звучання (звук певної висоти різних музичних ін-

147

струментів відрізняється своїм відтінком, бо він має крім основного тона обертони (певну кількість гармонік).

Звукоряд музичного інструменту — звуки розташовані по висоті у певному порядку. Діапазон музичного інструменту — кількість звуків від найнижчого тону до найвищого. Повний діапазон аключає 88 ступенів звуків, з яких періодично повторювані сім ступеней мають назви: до, ре, мі, фа, соль, ля, сі. Кожний восьмий звук утворений подвоєнням частоти коливань називають октавним. Октава складається з семи основних і п’яти додаткових звуків. Весь звукоряд (повний діапазон) поділяють на сім повних і дві неповних октави. У порядку підвищення висоти звука октави називають: субконтроктава (неповна), контроктава, велика октава, мала, перша, друга, третя, четверта, п’ята (неповна).

Музичні інструменти за видом джерела звуку поділяють на:

струнні: щипкові (гітара, балалайка, мандоліна, домра, арфа, гуслі, дутари тощо); смичкові (скрипка повномірна та маломірна, віолонель повномірна та маломірна, контрабас повномірний

імаломірний); клавішні (піаніно кабінетні та малогабаритні, рояль кабінетний і концертний);

язичкові: гармонь, баян, акордеон, губна гармошка;

духові. За способом збудження коливань повітряного стовпа поділяются на амбушюрні (всі мідні інструменти), лабіальні та лінгвальні (язичкові): амбушюрні поділяються на оркестрові (альт, тенор, баритон, бас, валторна тощо) та сигнальні (горн сигнальний, фанфара, мисливський рожок тощо); лабіальні поділяються на флейту та Бема флейту велику; лінгвальні — кларнет, гобой, фагот, саксофон;

ударні: перепончасті (барабан, бубен, тамбурін тощо), самозвучащі (тарілки оркестрові, кастаньєти тощо), пластинчаті (ксілофон, металофон, цимбали тощо);

ударно-клавішні: звук утворюється клавішно-молоточковим

механізмом. Піаніно призначені для музикантів-аматорів і бувають на 7 та 71/4 октави.

Рояль призначений для концертного виконання музикантамипрофесіоналами. Класифікуються за довжиною корпусу (великі концертні 2700... 3000 мм, малі концертні 2400... 2600 мм, салонні 2000... 2300 мм, великі кабінетні 1700... 1900 мм, малі концер-

тні 1500... 1650 мм, мініатюрні менше 1500 мм) та діапазону звучання 7 октав (85 клавіш) та 71/4 октав (88 клавіш);

адаптизовані: електрогітари (акустичні, напівакустичні та неакустичні);

148

електронні (мають широкі можливості, здатні синтезувати нові звуки та автоматично відтворювати складні музичні твори): одноголосні імітують звуки духових і смичкових інструментів (терменвокс, сонар, віолена тощо), багатоголосні одно- і багатоклавіатурні.

3.6. ПОБУТОВІ ГОДИННИКИ

Асортимент побутових годинників включає годинники індвідуального (наручні, кішенькові) та загального користування (настінні, настольні, напольні). За принципом дії годинники бувають механічні та електронно-механічні. За призначенням розрізняють годинники для показу поточного часу, для вимірювання малих проміжків часу та спеціальні. Споживні властивості побутових годинників поділяють на соціальні (відповідність потребам споживача), функціональні (здатність задовольняти матеріальні та культурні потреби), ергономічні (зручність, комфорт, гігієнічність), естетичні (стиль, форма, колір, зовнішнє оформлення), надійність (безвідмовність, довговічність, ремонтопридатність).

Механічні годинники можуть мати додаткові пристрої: протиударні, автоматичний підзавод, сигнальний пристрій тощо.

Електронно-механічні годинники живляться від батареї і в залежності від особливостей конструкції бувають балансовими, камертонними та електронними.

Наручні годинники за призначенням бувають жіночими і чоловічими, а за калібром (розміром) малими, нормальними і великими (малий калібр: 1 група — 13... 16 мм, 2 група — 16...

20 мм), нормальний калібр: 3 група — 20... 26 мм, 4 група — 26...

30 мм). Можуть мати пристрої, пов’язані з умовами експлуатації. Годинники малого калібра випускають у вигляді кулонів, броші або перстня.

Кишенькові годинники за призначенням бувають жіночими і чоловічими, а за калібром: 1 група — 28... 32 мм, 2 група — 32...

40мм.

Годинники-будильники бувають мініатюрними, малогабарит-

ними, великогабаритними, настольними, дорожніми, з безперервним дзвоником, з мелодією тощо.

Настольні та настінні годинники з механічним приводом можуть бути одноабо двохтижневої заводки, з боєм або без боя.

Годинники з боєм бувають з боєм по годинах, по годинах і півгодинах, по годинах і чвертьгодинах.

149

Для вимірювання малих проміжків часу використовують секундоміри калібрів 42 та 54 мм, восьми типів, різних класів точності (більше 10 секунд) та хроноскопи — для вимірювання проміжків часу до 10 секунд.

До спеціальних годинників відносять автомобільні, сигнальні та шахматні малота крупногабаритні.

Маркування годинників складається з найменування (марки) та цифрового позначення характеристики механізма та оформлення корпуса.

Всі види годинників одного виробника випускають під одним найменуванням «Заря», «Чайка», «Слава», «Ракета» тощо.

Характеристику механізма та оформлення корпуса позначають цифрами у вигляді дробу де:

чисельник — особливості конструкції механізма, а саме: перші дві-три цифри — калібр механізму у міліметрах, наступні цифри — конструктивні особливості;

знаменник — оформлення корпуса, а саме: перші дві-три цифри — конструкція корпуса за специфікацією виробника, третя цифра — матеріал корпуса, вид покриття або оздоблення (табл. 3.1), три останні цифри — варіант оформлення циферблата

істрілок за специфікацією виробника.

 

 

Таблиця 3.1

 

ПОЗНАЧЕННЯ ОФОРМЛЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ КОРПУСА

 

 

 

Позна-

Матеріали, види покриття та оздоблення корпуса годинника

 

 

чення

 

 

для наручних, кишенькових

для будильників, настольних,

 

 

годинників і секундомірів

настінних і напольних годинників

 

 

 

0

неіржавіюча сталь та інші види

 

металів (крім золота) без покриття

 

1

хромування

хромування

 

 

 

2

золото

кришталь

 

 

 

3

позолота 5 мкм

 

 

 

4

анодування

 

 

 

5

пластмаса (у тому числі оргскло)

пластмаса (у тому числі орг-

 

 

скло)

6

фарбування

 

 

 

7

дерево

 

 

 

8

художнє лиття

 

 

 

9

інші

камінь

 

 

 

150

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]