Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tovaroznavstvo_непрод_товаров-Zrezarcev.pdf
Скачиваний:
1284
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.01 Mб
Скачать

зних дефектів, їх кількістю та характером. При цьому враховують не тільки дефекти, але і характер та стан волосяного покриву та волосяної тканини.

1.1.9. Упакування, маркування, транспортування та зберігання шкіри та хутра

Кожна шкіра повинна бути промаркована фарбою на бахтармі у нижньому правому куті на відстані від країв шкіри не менше 3 см. Дрібні шкіри для верха взуття маркують на воротку. Маркування дозволяється здійснювати по трафарету, штампом з постійними або вставними знаками або від руки. Площа маркування становить 1,0...1,5 дм² для м’яких шкір і 1,5...3,0 дм² для жорстких шкір. У маркуванні шкір вказують:

найменування завода-виробника (заводська марка або назва заводу);

номер діючого стандарту або технічних умов;

найменування шкіряного фабрикату за стандартом (для жорстких типів шкір), або артикула за прейскурантом (для м’яких типів шкір);

сорт позначають цифрами та літерами, наприклад «»;

площу у дм² позначають цифрами та літерами, наприклад

«178 дм²»

категорію товщини (для жорстких типів шкір), або групу товщини (для м’яких типів шкір) позначають цифрами;

датувипускупозначаютьцифрами, наприклад«21.06.2002»;

номер приймальника завода-виробника, наприклад «ВТК-5». Сильно жировані шкіри маркують бірками з фанери, які при-

кріплюють до лапи шпагатом і пломбують. Шкіри для низу взуття складають у пачки: чепраки та воротки — 5 шт; рибки свинячі — 5 шт; поли — 10 шт; кінські хази — 5 (10) шт.

Утворені пачки перев’язують в один поздовжній та два поперечних обхвати. Пачки чепраків, воротків і пол перев’язують у два обхвати: поздовжній і поперечний. За домовленістю з споживачем допускається упакувати всі види жорстких шкір у рулони. Рулони закручують від огузка до воротка лицьовою стороною у середину і перев’язують у три обхвати: один поздовжній (мотузку пропускають через середину рулону) і два поперечних.

37

М’які шкіри в залежності від розмірів і виду складають у пачки або закручують у рулони таким чином:

Юхть. Шкіри складають попарно у пакети, збирають у пачку (10 шт) і перев’язують хрестоподібно шпагатом. Можливе таке складання: на одну половину шкіри розкладеною лицьовою стороною вверх накладають складені по хребту лицьовою стороною всередину три шкіри і накривають їх зверху вільною половиною першої шкури. Зібрані шкіри перегинають поперек хребта так, щоб воротки і огузки опинились всередині. Складену пачку перев’язують шпагатом хрестоподібно. За домовленістю з споживачем допускається скручувати у рулон.

Шкіри хромового дублення. На розкладену лицьовою поверхнею вверх шкіру складають інші шкіри лицьовою поверхнею вниз. Всі воротки і всі огузки згинають у середину і всю пачку перегинають так, щоб воротки і огузки опинились всередині. Складену пачку перев’язують у один-два обхвати в залежності від її довжини. Кількість шкір у пачці або рулоні становить:

яловка

— 5

шт

виросток

— 5

(10) шт

свинячі цілі, кінські напівпередини

— 10...15 шт

опоєк, шевро, козлина, шеврет, спилок

— 15...20 шт

спилок малометражний

— 40 шт

Лакові шкіри складають попарно лицьовою поверхнею до лицьової у фанерні ящики (20 шт). При упаковці м’яких кольорових замшевих і лакових шкір їх перекладають папером у місцях клейміння. Кожну пачку або рулон шкір шевро білого кольору (світлих тонів) і велюру поліпшеної якості пакують у папір.

Замша та лайка. Кожну шкуру складають по хребту лицьовою (обробленою) стороною всередину і складають у пачку одну на другу по 10 (20) штук в залежності від розміру. Всі воротки підгинають і прикривають огузками. Утворену пачку один раз перев’язують шпагатом і вкладають у ящик вистланий папером.

Сиром’ять. Кожну шкуру складають по хребту лицьовою поверхнеювсередину, складаютьупачку(10 шт) іперев’язуютьшпагатом.

Пачки або рулони шкіри обшивають тканиною, перев’язують хрестоподібно мотузкою і пломбують. При відправці в інші міста такі упаковки вкладають у дерев’яні ящики, обв’язують їх дротом і пломбують.

Рулони або пачки маркують. Для цього до верхньої шкіри кожного рулона або пачки кріплять ярлик в якому позначають:

— найменування завода-виробника (заводська марка або назва заводу);

38

сорт;

групу товщини;

кількість шкір (позначається цифрами та літерами, наприклад «10 шт»;

загальну площу шкір у дм² (позначають цифрами та літерами), наприклад «960 дм²»;

номер пачки (місця);

номер документа, який супроводжує партію шкір.

На ящик наносять додаткове маркування, у якому позначають:

найменування завода-виробника (заводська марка або марка заводу);

найменування шкіряного фабрикату та його артикул за прейскурантом;

кількість шкір;

загальну площу шкір у дм²;

номер місця;

номер документа, який супроводжує партію шкір.

Вага одного вантажного місця (пачка, рулон або ящик) не більше 75 кг (брутто).

Шкіри зберігають у сухих вентилюємих приміщеннях при відносній вологості 50...80 % та температури +5...+25°С, захищаючи від прямих сонячних променів.

Слабота сильножировані шкіри зберігають окремо. Кольорові та натуральні шкіри зберігають ізольовано від чорних та сильножированих.

Способи укладання шкір для зберігання залежать від їх виду та обладнання складу (табл. 1.5).

 

 

СПОСОБИ УКЛАДАННЯ ШКІР

Таблиця 1.5

 

 

 

 

 

 

 

 

Вид шкіри

Вид стелажів

Спосіб укладання

Висота штабеля

або кількість шкір

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шкіра для

низу

Дерев’яні

Горизонтально

2,5 м

взуття: черпаки,

настили

Пачками

2,5 м

воротки та поли

 

 

 

Юхть

 

Поличні

Цілі шкіри склада-

100 шт

 

 

стелажі

ють вздовж хребта

1,0м

 

 

 

У рулонах

Хромові

шкіри

Поличні

У пачках і рулонах

0,75м

для верха взуття

стелажі

 

 

Сиром’ять

 

Дерев’яні

Пачками

1,5м

 

 

настили

 

 

39

Відстань від підлоги до настилу або нижнього стелажа не менше 20 см, а відстань від укладених шкір до зовнішніх стін та опалювальних приладівне менше 50 см.

Шкіру у ящиках допускається зберігати не більше 1 місяця. При тривалому зберіганні шкір у пачках або рулонах 1—2 рази на місяць проводять вибірковий огляд. Перевіряють наявність плям, плісняви або проявів жиру. Плісняву протирають щіткою або ганчіркою і обробляють дезинфікуючою речовиною. Вибірково перевіряють (5...10 %) жорсткі шкіри на ламкість, а м’які — на садку. Повну перевірку всіх шкір проводять 1 раз на рік весною або восени. Верхні шкіри перекладають униз, а нижні — вверх.

Хутряні шкурки складають волосяним покривом всередину. Для міжміських перевезень їх запаковують у вислані папером дерев’яні або картонні ящики, в які вкладають нафталін (у мішечках або пакетах), або препарат «Антиміль». Дорогі види хутра спочатку вкладають у поліетиленові пакети або картонні коробки відповідного розміру, а потім у ящики. При транспортуванні у межах міста дозволяється пакувати у м’яку тару, яка захищає від механічних пошкоджень, зволоження та забруднення.

Маркування хутра залежить від його виду та особливостей обробки:

Овчину хутряну маркують цифрами і літерами: облагорожена — О; по виду овчин: тонкорунна — 1, напівтонкорунна — 2, напівгруба — 3; по сортах: перший — 1, другий — 2; по групах дефектів: перша — 1, друга — 2, третя — 3, четверта — 4, п’ята — 5; площу — у дм². Наприклад, маркування 011154 розшифровується так: особливої оброки (облагорожена) — О, тонкорунна — 1, перший сорт — 1, група дефектів — 1, площа у дм² 54.

Овчину шубну маркують літрами і цифрами у такій полслідовності: порода овечок (романівська пояркова — П1, романівська першої групи — Р1, романівська другої групи — Р2, російська — 1, степова — 2, монгольська — 3); сорт (1, 2, 3, 4); площа — у дм². Для романівської овчини маркування складається з літери та двох цифр: літера — вид овчини, перша цифра — група, друга цифра — сорт.

Для овчини інших порід маркування складається з двох цифр: перша — вид овчини, друга — сорт. Площу овчин вказують окремо.

Каракуль чистопородний фарбований маркують літерами і цифрами у такій послідовності: перша цифра — позначення роз-

40

міру: 1 — крупний, 2 — середній, 3 — дрібний, 4 — особливо дрібний. Дрібні та особливо дрібні шкіри в залежності від площі поділяють на групи У, УУ, УУУ; літера (літери)позначення сорту (П — відбірний жакет, Е — жакет кращий, ПП — жакет, ЕЕ — флера, ЕА — жакет товстий, И — кирпук, ИИ — флера слабка, З — жакет московський, ЗЗ — жакет, ЗЗЗ — третій сорт, Л — кавказький товстий, ЛЛ — кавказький тонкий, ЛЛЛ — крупнозавитковий, ЛБ — третій сорт, С — плоский тонкий, СТ — плоский товстий, СС — плоский, ССС — третій сорт, Д — третій сорт; остання цифра — група дефектів (1 — перша, 2 — друга, 3 — третя, 4 — четверта). Площу вказують окремо у дм².

Каракуль чистопородний сірий нефарбованний маркують цифрами у такій послідовності: перша цифра — позначення кольору або відтінку (1 — сірий, 2 — темносірий, 3 — чорно-сірий, 4 — світло-сірий); друга цифра — сорт (1 — перший, 2 — другий, 3 — третій); третя цифра — позначення розміру (1 — крупний, 2 — середній, 3 — дрібний, 4 — особливо дрібний); четверта цифра — група завитків (1 — напівкруглий типу жакет, 2 — напівкруглий типу московського жакету, 3-напівкруглий типу жакету товстого, 4 — ребристий, 5 — плоский, 6- кавказький); п’ята цифра — група дефектів (1 — перший, 2 — другий, 3 — третій). Площу окремо вказують у дм².

Каракуль чистопородний кольоровий маркують цифрами у такій послідовності: перша цифра — колір; друга — група завитків (1 — напівкруглі, 2 — кавказькі, 3 — ребристі, 4 — плоскі, 5 — ребристо-плоскі); третя цифра — позначення розміру (1 — крупний, 2 — середній, 3 — дрібний, 4 — особливо дрібний). Площу окремо вказують у дм².

Смушка фарбована та нефарбована. Маркується цифрами у такій послідовності: перша цифра — колір смужки нефарбованої (1 — темно-сіра, 2 — сіра та світло-сіра, 3 — кольорова) або фарбованої (4 — чорна, 5 — кольорова); друга цифра — сорт (I — перший, II — другий, III — третій); третя цифра — група дефектів (1 — перший, 2 — другий, 3 — третій, 4 — четверта). Площу вказують окремо у дм².

Мерлушка фарбована та нефарбована маркується цифрами у такій послідовності: перша цифра — позначення виду (1 — муаре, 2 — клям, 3 — мерлушка, 4 — лямка, 5 — трясок і сак-сак); друга цифра — сорт (1 — перший, 2 — другий, 3 — мерлушка не стрижена сорт відбірний, 4-сорт крупнозавитковий I, 5-сорт крупнозавитковий II, 6-сорт дрібнозавитковий I, 7-сорт дрібнозавитковий II, 8-сорт гладкий I, 9-сорт гладкий II, 10-сорт хутряний);

41

третя цифра — група дефектів (1 — перша, 2 — друга, 3 — третя, 4-четверта). Площу вказують окремо у дм² на огузку.

Шкурки кролів маркують цифрами у такій послідовності: перша цифра — сорт (I-перший, II-другий, III-третій); друга цифра — група дефектів (1 — перша, 2 — друга, 3 — третя, 4 — четверта). Площу вказують окремо у дм².

Шкурки козлят маркують цифрами у такій послідовності: перша цифра — характеристика якості (1 — короткошерстні, 2 — довгошерстні); друга цифра — група дефектів (1 — перша, 2 — друга, 3 — третя, 4 — четверта). Площу вказують окремо у дм².

Шкурки норки маркують літерами і цифрами у такій послідовності: спочатку — товарний знак виробника і літера В — для шкурок дикої (вільної) норки. Наступні цифри позначають: перша цифра — група якості для вільної норки; друга цифра — колір для вольєрних норок (18 кольорів); третя цифра — розмір, четверта цифра — сорт; п’ята цифра — група дефектів. Далі проставляють дату виготовлення і окремо у дм² площу.

Шкурки білки маркують цифрами у такій послідовності:

нефарбовані. Перша цифра — кряж; друга цифра — ступінь чистоти кольору; третя цифра — сорт; четверта — група дефектів;

фарбовані: пеша цифра — група; друга цифра — розмір; третя — сорт; четверта цифра — група дефектів. Площу вказують окремо у дм².

Шкурки зайця маркують цифрами у такій послідовності: перша цифра — колір, друга — сорт, третя цифра — група дефектів. Площу вказують окремо у дм².

Шкурки нутрії маркують цифрами у такій послідовності: перша цифра — колір, друга — сорт, третя цифра — група дефектів. Площу вказують окремо у дм².

Шкурки ондатри маркують цифрами у такій послідовності: перша цифра — сорт, друга — група дефектів. Площу вказують окремо у дм².

Хутро зберігають у чистих, сухих, добре вентилюємих приміщеннях при температурі 0...+8°С та вологості повітря 40...70 %. Не допускається зберігати при температурі вищій за +23°С та відносній вологості більшій за 65 %. Ящики з упакованими шкурками розміщують на дерев’яних настилах. Висота настилу над підлогою — не менше 100 мм. Розпаковане хутро та хутряні фабрикати складають на полицях у пачках. Окремі шкурки старанно розправляють і закривають пачки папером. Відстань між пачками — 15...20 см, а до зовнішніх стін — не менше 0,5 м.

42

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]