Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M.L.Zocenko_-_Inzh_geol_Mehan_gruntiv_osnovy_i_fund.pdf
Скачиваний:
663
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
6.57 Mб
Скачать

 

 

 

P

 

q

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

i-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

i

 

Eі-1

βі-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tі

 

Nі

 

 

 

i+1

 

Qіc

 

c

Bі

 

 

 

 

 

 

 

 

βі

c

c

 

 

 

 

 

Ei

αі

 

 

 

 

 

n

Aі

 

 

 

Рис. 8.8. Схема для розрахунку

 

 

 

 

 

αn

 

 

 

 

стійкості притуленого укосу

нього тертя менше від 10°, необхідно додатково розглянути можливість втрати стійкості по круглоциліндричній поверхні А′С′, показаній штриховою лінією на рис. 8.7, б, при випиранні ґрунту основи укосу.

Стійкість притуленого укосу визначають, якщо можна прогнозувати можливий зсув мас ґрунту по ламаній поверхні ковзання (рис. 8.8). Сповзаючий масив ґрунту розбивають вертикальними площинами на окремі відсіки і розглядають сили, що діють на кожен із них, починаючи зверху вниз.

При розгляданні і-го відсіку враховують прикладене до нього зовнішнє навантаження і силу ваги ґрунту відсіку, суму яких Qi розкладають у двох напрямах: перпендикулярно до площини зсуву цього відсіку вздовж основи та паралельно до неї. Нормальна сила дозволяє врахувати сили тертя вздовж основи AiBi. Крім того, враховують зчеплення ґрунту при зсуві по цій площині. Додатково на відсік діють неврівноважений тиск від вищерозташованих відсіків Ei-1 та невідомий тиск на розміщені нижче відсіки Ei. Розв’язання рівнянь рівноваги (сум проекцій усіх сил на напрям AiBi і нормаль до нього) дає змогу знайти значення тиску Ei, що передається на наступний відсік. Розрахунок починають із першого відсіку, на який не діє зверху зсувний тиск, тобто Ei-1=0. Потім, переходячи від відсіку до відсіку, досягають останнього відсіку n, що має бути стійким при En≤0, тобто сила En повинна мати протилежний напрям.

Щоб укіс мав деякий запас стійкості, зсуваючі сили від власної ваги ґрунту і зовнішніх навантажень збільшують на коефіцієнт запасу стійкості η.

8.6. ВИЗНАЧЕННЯ ТИСКУ ҐРУНТІВ НА ОГОРОЖІ

Якщо стійкість укосу не забезпечується, а зробити його більш пологим неможливо, для його укріплення необхідно зводити підпірні стінки. Підпірні стінки, які підтримують ґрунт, зазнають з його боку тиску, котрий має назву активного. Якщо підпірна стінка сама передає тиск на ґрунт, то цей тиск буде

пасивним.

Визначення максимального тиску на підпірну стінку можна виконати математично точно (якщо відомий точний обрис поверхні ковзання) або з деяким

201

 

 

 

 

 

 

 

B1

 

 

 

а

 

 

 

 

 

б

h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

q

 

 

 

B

 

C

 

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

45°+φ/2

 

 

σ′2

 

 

 

 

 

 

z

 

 

 

 

 

 

 

Ea

σ2

σ1

H

 

Ea

 

 

H

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H/3

 

τ

 

 

 

 

 

 

H

Ep

 

 

 

H

Ep

 

 

 

p

 

 

 

 

 

p

 

 

 

 

σ2p

 

 

A

σ2max

 

σ2p

A

σ2max

 

 

 

 

 

 

 

в

h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c

c

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pξ = tgϕ

h

Рис. 8.9. Схеми для визначення

 

Ea

Pξ

 

H

 

 

 

 

 

 

 

 

 

тиску на підпірну стінку:

ґрунту;

H

Ep

 

 

 

а

– ідеально сипучого

 

 

 

 

 

 

 

 

 

p

 

 

 

 

б – ідеально сипучого ґрунту з

σ2p

A

σ2c

σ2

 

урахуванням додаткового наван-

 

таження; в – зв’язного ґрунту

 

 

 

σ

 

наближенням (при використанні припущення про плоску поверхню ковзання). Найчастіше використовують припущення про прямолінійну поверхню ковзання, запропоноване Ш. О. Кулоном, яке не дає значних похибок (2–3 %)

при визначенні активного тиску.

Це припущення формулюється так: поверхня ковзання має вигляд площини; з усіх можливих беруть ту поверхню ковзання, для якої тиск ґрунту на підпірну стінку буде максимальним. Ґрунт вважається однорідним.

Максимальний тиск на підпірну стінку сипучих ґрунтів визначають так (рис. 8.9, а). Будь-яка горизонтальна площадка в ґрунті за масивною гладкою вертикальною стінкою зазнає тільки стискуючої напруги (нормальної головної напруги σ1), яка дорівнює вазі стовпа ґрунту від поверхні до площадки, що розглядається:

σ1 =γz 1,

(8.41)

де z – відстань від горизонтальної поверхні ґрунту до площадки, котра розглядається.

Бічний тиск ґрунту визначимо з умови, що ґрунт за підпірною стінкою знаходиться в стані граничної рівноваги

σ2 /σ1 = tg 2( 45°−ϕ / 2 ).

(8.42)

Беручи до уваги вираз (8.40), одержимо

`

202

σ2 = γztg 2( 45°−ϕ / 2 ).

(8.43)

Епюра тиску ґрунту має вигляд трикутника.

 

З другого боку підпірної стінки буде діяти пасивний тиск σ2p

 

σ2 p =γH ptg 2( 45°+ϕ / 2 ).

(8.44),

Рівнодіюча активного тиску ґрунту на підпірну стінку дорівнює площі епюри тиску (рис. 8.9, а):

Ea =σ2maxH / 2 ,

(8.45)

Ea =(γH 2 / 2 )tg 2( 45°−ϕ / 2 ).

(8.46)

Рівнодіюча Ea має горизонтальний напрям і прикладена на відстані однієї третини висоти від низу підпірної стінки.

У випадку дії на поверхню ґрунту суцільного, рівномірно розподіленого додаткового навантаження q (рис. 8.9, б) визначаємо приведену висоту шару ґрунту h=q/γ, що заміняє його дію, продовжуємо задню грань стінки до перетину з новою лінією засипки і будуємо загальну трикутну епюру тиску. На підпірну стінку буде діяти тільки частина епюри, що має вигляд трапеції. Рівнодіюча активного тиску

 

 

Ea =

σ2max +σ2

H ,

(8.47)

або

 

2

 

 

 

 

γ

 

 

 

 

Ea =

( H 2 + 2Hh )tg 2( 45°−ϕ / 2 ).

(8.48)

 

2

 

 

 

 

Для визначення тиску зв’язних ґрунтів на підпірну стінку замінимо дію сил зчеплення всебічним рівномірним тиском зв’язності (рис. 8.9, в). Це дає можливість використати умови граничної рівноваги для сипучих ґрунтів. Приведемо дію тиску зв’язності до еквівалентного шару ґрунту і, враховуючи протилежність дії тиску Pξ у горизонтальному напрямі так само, як і для сипучих ґрунтів, одержимо

σ

2

= γ( H + h )tg 2( 45°−ϕ / 2 ) p .

(8.49)

 

ε

 

Ураховуючи, що h=c/γtgφ і pε=c·ctgφ, після нескладних перетворень

одержимо

 

 

 

σ2 = γ H tg 2 ( 45°−ϕ / 2 ) 2 c tg( 45°−ϕ / 2 ).

(8.50)

Із виразу (8.49) видно, що зчеплення ґрунту зменшує тиск ґрунту на підпірну стінку на величину 2·c·tg(45°-φ/2). За умови σ2=0 знайдемо hi. Тиск зв’язних ґрунтів на підпірну стінку буде дорівнювати площі трикутника зі сторонами σ2 та H-hc

Ea =σ2( H hc ) / 2.

(8.51)

Підставивши відповідні значення σ2 та H-hc, одержимо

Ea

=

γH 2

tg 2( 45°−ϕ / 2 ) 2cHtg( 45°−ϕ / 2 ) + 2c2

/ γ .

(8.52)

 

2

У деяких випадках визначити тиск ґрунту на підпірну стінку аналітичним методом дуже складно. Тоді можна використати графічний метод, запропонований Ш. О. Кулоном, який оснований на таких двох припущеннях:

203

 

 

 

q

 

 

 

C1

Cn

 

 

C

F

 

 

 

 

B

 

 

α-φ

R

Q

 

 

Q

 

 

 

 

φ0

 

 

 

ψ

E ψ

 

 

 

H

φ

 

C

E

α-φ

 

R

 

 

 

 

 

A α

 

 

 

 

Рис. 8.10. Графічне визначення тиску на підпірну стінку

поверхня ковзання має плоский вигляд; призма обвалення відповідає максимальному тискові ґрунту на підпірну

стінку, тому для розрахунку необхідно знайти таку поверхню ковзання, яка буде відповідати максимально можливому тискові на стінку.

Крім того, вважають, що призма обвалення є твердим тілом, що дозволяє використати рівняння рівноваги для неї як для суцільного тіла.

Побудування Кулона виконується в такій послідовності. Через нижню точку А задньої грані підпірної стінки проводимо можливу поверхню ковзання АС під кутом α до горизонту (рис. 8.10). Потім знаходимо сили, що діють на призму обвалення. Нехай вага призми ґрунту АВС з урахуванням можливих зовнішніх навантажень у межах призми обвалення дорівнює Q. Ця сила вертикальна. Внаслідок тиску призми обвалення виникає реактивна сила Е. Вона утворює з нормаллю до задньої поверхні стінки кут тертя ґрунту об стінку φ0, який складає частину кута внутрішнього тертя ґрунту φ. Звичайно для глин приймають φ0=0. Для сипучих ґрунтів φ0=0,67φ. Третьою силою, що діє на призму АВС, є реакція R нерухомого масиву ґрунту. Ця реакція відхилена від нормалі до площини АС на кут внутрішнього тертя φ. Силу Q легко визначити, розгля-

даючи рівновагу ділянки підпірної стінки довжиною 1 м

 

Q = AABC 1γ + q ,

(8.53)

де Σq – сума всіх зовнішніх вертикальних навантажень, що діють у межах поверхні ВС.

Знаючи силу Q і напрями дії сил Е та R, можна побудувати силовий трикутник FGH (рис. 8.10), тому що призма обвалення перебуває у граничному стані. Для побудови такого трикутника відкладаємо в масштабі силу Q, потім під кутом α-φ креслимо з точки F напрям реакції R, а з точки G під кутом ψ – напрям сили Е. Точка перетину Н дає змогу знайти значення сили E в масштабі, в якому була побудована сила Q.

Для того щоб визначити максимально можливий тиск на підпірну стінку АВ, виконують кілька побудувань, задаючись можливими поверхнями ковзання AC1...ACn (рис. 8.10). Для цих поверхонь виконують розрахунки і побудування так само, як і в першому випадку для поверхні АС. Остаточно для розрахунку

`

204

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]