Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M.L.Zocenko_-_Inzh_geol_Mehan_gruntiv_osnovy_i_fund.pdf
Скачиваний:
662
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
6.57 Mб
Скачать

суглинку й глини за СНиП 2.02.01-83* змінюється від 2 до 6 залежно від виду ґрунту та його коефіцієнта пористості.

При цьому, однак, результати тривалих геодезичних спостережень за осіданнями будівель і споруд на слабких ґрунтах (Сотников С. М., 1987, 1992, Зоценко М. Л. та Винников Ю. Л., 1995, 1998 й інші) вказують, що для розрахунку осідань їх основ більш правильно використовувати результати саме компресійних випробувань без коригуючих коефіцієнтів mk.

4.6. МІЦНІСТЬ ҐРУНТІВ, ВИЗНАЧЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИК МІЦНОСТІ. ЗАКОН КУЛОНА

Під дією зовнішнього навантаження в окремих точках масиву ґрунту зовнішні напруги можуть перевищити сили внутрішніх зв’язків між частками, через що виникають зрушення одних агрегатів відносно других і порушується суцільність ґрунтового масиву, тобто вичерпується його міцність. Проявами таких зрушень є зсувні процеси, видавлювання ґрунту з-під фундаментів тощо.

У незв’язних ґрунтах опір зрушенню залежить від сил тертя між част-

ками, а у зв’язних – ще й від сил внутрішнього зчеплення між водно-колоїдними оболонками часток. У процесі зрушення виникають взаємні зміщення часток. Вони стають можливими тоді, коли дотичні напруги перевищують сили, що утримують між собою частки ґрунту в точках контакту.

Унезв’язних і пухких зв’язних ґрунтах опір зрушенню зростає поступово із збільшенням деформацій унаслідок стиснення частинок та структурних агрегатів один до одного в початковій стадії зрушення й зростання кількості контактів між ними. При цьому в загальному випадку до перевищення внутрішніх сил між частками ґрунт ущільнюється, а після зрушення – розпушується.

Узв’язних ґрунтах під силами зчеплення розуміють опір структурних зв’язків усякому переміщенню часток, які вони об’єднують, незалежно від зовнішнього тиску. Тобто, крім жорстких структурних зв’язків у точках контакту часток, опір зсуванню одночасно чинять ще й оболонки зв’язної води.

Важливою особливістю опору ґрунту зрушенню є те, що величина цього параметра не постійна, а залежить від тиску та умов контакту між частками.

Улабораторних умовах за ДСТУ Б В.2.1-4-96 характеристики міцності найчастіше визначають шляхом випробування на пряме зрушення у відповідно-

F

Δℓ Вода

σ

Q

 

τ

 

Вода

 

Рис. 4.11. Схема приладу для випробувань

ґрунтів на пряме зрушення

 

му приладі (рис. 4.11). Власне, це той же компресійний прилад (див. рис. 4.4), в якому металева обойма (кільце) розділена на верхню, що може переміщуватись під дією горизонтального (дотичного) навантаження Q, і нижню, нерухому, частини. Між цими частинами кільця встановлюють проміжок 0,5-1 мм, що задає площину, за якою відбудеться зрушення рухо-

102

τ

а

τ

б

 

 

 

σ1

 

τ1

 

 

 

σ2

 

τ2

φ

 

 

 

 

 

 

σ3 τ3

σ123

Δℓ σ

Рис. 4.12. Графіки опору зрушенню сипучого

грунту: а – переміщень при зрушенні; б – граничного опору при зрушенні

 

 

τ

 

 

 

 

 

 

c

 

 

 

 

 

φ

σ1

σ2

σ3

σ

P

=

c

e

 

tgϕ

σ0

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 4.13. Графік опору зрушен-

ню зв’язного ґрунту

мої частини зразка за нерухомою. Аналогічно компресійним випробуванням на зразок ґрунту в кільці через штамп передають стискаючу (нормальну) силу F. Горизонтальні переміщення верхньої частини зразка Δℓ фіксують індикатором, установленим на верхній каретці приладу.

Найбільш апробовані дві схеми випробування зв’язних ґрунтів на пряме зрушення: за так званою “закритою схемою” (неконсолідовано-недреновані випробування) та “відкритою” (консолідовано-дреновані). Випробування ґрунтів за першою схемою виконують таким чином, що щільність і вологість ґрунту в процесі досліду не змінюється, й тому такі дослідження мають назву швидкого зрушення. Випробування за “відкритою схемою” виконують після попереднього ущільнення зразків вертикальним навантаженням до стабілізації осідання, а горизонтальне зусилля на зразок передають ступенями, при цьому кожну ступінь витримують до стабілізації горизонтальної деформації. Випробування незв’язних ґрунтів проводять за першою схемою.

Для встановлення залежності між опором зрушенню τ=Q/A і вертикальною напругою σ=F/A, де A – площа поперечного перерізу зразка, дослід проводять при кількох вертикальних напругах, які протягом одного випробування залишають постійними. Навантаження Q прикладають ступенями, поки не відбудеться зрушення (або переміщення Δℓ не досягне 5 мм). Після випробування будують графік у координатах “опір зрушенню τ – переміщення Δℓ” (рис. 4.12, а). За ним визначають граничний опір зрушенню τ і за результатами серії випробувань будують ще один графік у координатах “граничний опір зрушенню τ – вертикальна напруга σ” (рис. 4.12, б).

Як показують результати досліджень для незв’язних (сипучих) ґрунтів у межах звичайних для основ фундаментів більшості споруд (σ≤0,3…0,5 МПа), залежність між опором зрушенню τ та вертикальною напругою σ можна прийняти лінійною з початку координат (рис. 4.12, б). Тоді ця залежність може бути виражена рівнянням

τ =σtgϕ ,

(4.43)

де tgφ коефіцієнт внутрішнього тертя сипучого ґрунту; φ кут внутрішнього тертя ґрунту.

Залежність (4.43), встановлена в 1773 р. французьким ученим Ш. Куло-

ном, зумовлює закон опору незв’язних (сипучих) ґрунтів зрушенню, який фор-

103

мулюють так: граничний опір сипучих ґрунтів зрушенню прямо пропорційний зовнішньому нормальному тискові. Це твердження називають законом Кулона.

Аналогічні дослідження зв’язних (глинистих) ґрунтів дають дещо склад-

нішу криволінійну, особливо на деякій початковій ділянці σ0

залежність τ=f(σ),

можливий графік якої наведено на рис. 4.13. Але при напругах σ=0,05…0,5

МПа практично маємо пряму, котру описують рівнянням

 

τ =σtgϕ + c ,

(4.44)

де c питоме зчеплення ґрунту – відрізок, що відсікає на осі τ ця пряма.

Параметри φ та c є математичними п араметрами експериментальної прямої для конкретного ґрунту й лише умовно названі кутом внутрішнього те-

ртя і питомим зчепленням, бо фізика процесу руйнування ґрунту значно скла-

дніша. Рівняння (4.44) є законом Кулона для зв’язних ґрунтів, який формулюють так: граничний опір зв’язних ґрунтів зрушенню при завершеній консолідації є функція першого ступеня нормальної напруги.

Якщо пряму залежності τ=f(σ) довести до перетину з віссю абсцис (див. рис. 4.13), то одержимо величину pe, що звичайно називають тиском зв’язності ґрунту (а іноді – фіктивним тиском зв’язності). Використовуючи цей параметр,

значення питомого зчеплення можна записати як

 

c = petgϕ ,

(4.45)

звідки

 

pe = c / tgϕ = cctgϕ .

(4.46)

Зазначимо, що при високих значеннях нормальних напруг, наприклад при σ до 3 МПа, залежність τ=f(σ) частіше описують параболічною функцією.

Головні недоліки випробувань на пряме зрушення ті ж, що й компресійних випробувань, – неповна визначеність напруженого стану зразка та змінність значень σ і τ у процесі зрушення. Крім цього, ця схема передбачає руйнування зразка за попередньо заданою, фіксованою проміжком поверхнею зрушення. Наявність у межах цієї поверхні більш міцних включень, наприклад карбонатних утворень у лесах, або, навпаки, послаблень, наприклад макропор, не характерних для всього зразка, може призвести до випадкових результатів.

В інженерній практиці схема випробувань на пряме зрушення найбільше відповідає зрушенню фундаменту чи споруди з прилеглим до нього ґрунтом за основою під дією горизонтальних сил або зрушенню однієї частини ґрунту за іншою за наявності фіксованої поверхні руйнування, наприклад слабкого прошарку (так званий консеквентний зсув – див. п. 2.15). Однак через простоту саме цю схему найбільше використовують у практиці вишукувань.

Результати випробувань ґрунту на трьохосьове стиснення (див. рис. 4.10) інтерпретують і для визначення параметрів його міцності. За графіком залеж-

ності ε1 = f (σ1 ) знаходять значення напруги при руйнуванні зразка σ1p та

найбільшу головну напругу σ1для даного досліду: σ1′ =σ1р +σ3 .

Для визначення характеристик міцності сипучих ґрунтів достатньо виконати одне випробування і побудувати одне так зване коло напруг Мора (приклад побудови його дано на рис. 4.14, а), діаметр якого дорівнює σ1′ −σ3 .

104

Дотична ОВ до кола Мора, прове-

 

 

а

 

 

 

 

дена через початок координат, ви-

 

 

τ

 

 

 

 

значить кут внутрішнього тертя φ.

 

 

 

 

 

 

 

Аналітичний вираз для цього випа-

 

 

 

B

 

 

 

дку має вигляд

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σ1′ −σ3

 

 

 

 

 

 

φ

 

 

 

sinϕ = σ1′ +σ3 .

(4.47)

 

 

 

0

σ′3

A

σ1

σ

Для глинистих ґрунтів вико-

 

 

б

 

 

 

 

нують не менше двох випробувань

 

 

τ

 

 

 

 

при різних

значеннях мінімальних

 

 

 

 

 

B3

 

головних напруг σ3 : σ3

, σ3′′, σ3′′′. У

 

 

 

B2

 

 

 

 

 

 

результаті

одержують

відповідні

 

 

B1

 

 

 

 

φ

 

 

 

значення найбільших головних на-

 

 

 

 

 

c

 

 

σ

пруг: σ1, σ1′′, σ1′′′ і т.д.: σ1<σ1′′<σ1′′′.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

σ′3 A1σ′3′ σ1

A2 σ′3′′

σ1′′ A3

σ1′′′

Потім будують не менше двох кіл

 

 

Рис. 4.14. Приклади визначення характеристик

Мора (рис. 4.14, б), дотична до яких

міцності ґрунтів за результатами випробувань

і визначить кут внутрішнього тертя

його зразків на трьохосьове стиснення:

 

φ та питоме зчеплення ґрунту с.

а – коло Мора для сипучого ґрунту;

 

Аналітичні вирази для визначення φ

б – кола Мора для зв’язного ґрунту

 

та с мають вигляд

sinϕ = (σ1′′−σ3′′ ) (σ1

σ3)

 

 

 

 

 

;

 

(4.48)

 

 

(σ1′′+σ3′′ ) (σ1′ +σ3)

 

 

 

 

 

′′

2

( 45

 

ϕ / 2 )

′′

 

 

(4.49)

 

 

c = σ1tg

 

 

σ3 .

 

 

 

 

2tg( 45 ϕ / 2 )

 

 

 

Перспективним напрямом вивчення характеристик міцності ґрунту є за-

стосування так званих швидкісних методів, як пенетрація та обертальний зріз.

Розвитку

цього

наукового

напряму

сприяли

роботи В. Г. Березанцева,

А. М. Васильєва, В. Ф. Разорьонова, П. А. Ребіндера, М. О. Цитовича.

 

Метод пенетрації оснований на повільному зануренні в ґрунт конічного

наконечника на глибину h, що не повинна перевищувати висоти конуса hк, як

це показано на рис. 4.15. При проведенні пенетраційних досліджень у лабора-

торних умовах навантаження звичайно переда-

 

 

ють ступенями і вимірюють глибину занурення

P

 

наконечника. Тривалість витримки кожної ступе-

 

 

ні приймають однаковою (як правило, 1-2 хвили-

 

 

ни).

 

 

 

 

 

 

 

 

Узагальнені показники результатів пенет-

 

 

раційних

досліджень

одержані

В. Ф. Разорьо-

 

 

новим на основі рішень вісесиметричної задачі

 

к

h

h

теорії граничної рівноваги. Для зв’язних ґрунтів

 

 

цим показником є відношення зусилля пенетрації

 

 

P до квадрата глибини занурення конуса, що має

Рис. 4.15. Схема пенетраційних

назву питомого опору пенетрації R, МПа. Для

досліджень грунту

 

105

h2, см2

 

 

 

h3, см3

 

 

 

1

2

3

 

1

2

3

 

R=const

 

 

 

U=const

 

 

 

 

 

 

arctgR

 

 

 

arctgU

 

 

 

 

 

 

 

+P0 0 -P0

 

а

P, H

+P0 0 -P0

 

б

P, H

 

 

Рис. 4.16. Графіки пенетраційних випробувань:

 

 

 

а – зв’язного грунту; б – сипучого грунту

 

 

незв’язних ґрунтів використовують показник пенетрації U, Н/см3, що дорівнює відношенню зусилля пенетрації до куба глибини занурення конуса. На рис. 4.16 показані графіки пенетраційних випробувань ґрунтів. У координатах: зусилля пенетрації P – квадрат глибини занурення наконечника h2 (рис. 4.16, а) питомий опір пенетрації визначають як тангенс кута осереднюючих прямих до осі координат і розраховують за формулою

R =

P ± P0

.

(4.50)

 

 

h2

 

У координатах: зусилля пенетрації P – куб глибини занурення наконечника h3 (рис. 4.16, б) показник пенетрації визначають із виразу

U =

P ± P0

.

(4.51)

 

 

h3

 

Знак у виразах (4.50) і (4.51) приймають відповідно до рис. 4.16, із якого видно, що, незважаючи на відмінність розташування експериментальних точок, одержуємо паралельні прямі 1, 2, 3, для котрих питомий опір пенетрації R (чи показник пенетрації U) – величина постійна. Проведення кількох паралельних випробувань дозволяє контролювати достовірність визначення цих показників.

Головною перевагою пенетраційних досліджень однорідних ґрунтів є умова інваріантності одержаних результатів, тобто повна незалежність від діючого зусилля та відповідної глибини занурення конуса, а з урахуванням констант використаних наконечників – незалежність від кута їх розкриття. У цьому випадку результати випробувань не залежать від засобу реєстрації опору пенетрації і конструктивних особливостей використаних пенетрометрів.

Метод пенетраційних досліджень рекомендується використовувати для:

кількісного оцінювання зміни стану та механічних властивостей різноманітних ґрунтів при будь-яких видах зовнішнього впливу на ґрунт (при зволоженні, висиханні, замерзанні, відтаванні, ущільненні тощо). Ефект впливу визначають відношенням значень питомих опорів пенетрації R/R0 (або показників пенетрації U/U0), одержаних до початку й по закінченні впливу;

контролю результатів механічних випробувань ґрунтів, виконаних традиційними методами;

виявлення взаємозв’язку між показниками фізичного стану і характеристиками міцності.

106

Про великі перспективи цього методу свідчить використання його у космічних дослідженнях. Так, на автоматичній станції “Луна-13” було встановлено ґрун- томір-пенетрометр Л-13 для визначення механічних властивостей верхнього шару місячного ґрунту. Це був перший прилад для вивчення ґрунтів, яким скористалася людина поза Землею.

Пенетрометр мав пластмасовий корпус, нижня частина якого утворює кільцевий штамп із зовнішнім діаметром 12 см і внутрішнім 7,15 см. Циліндрична верхня частина слугує за направляючу муфту під час руху титанового ідентора, що має нижню конічну та верхню циліндричну частини. Кут загострення конусу – 103 , максимальний діаметр – 35 мм, висота – 13 мм. Ідентор може висуватись на глибину до 5 см нижче від кільцевого штампа (рис. 4.17). Циліндрична частина ідентора служить і корпусом двигуна твердого палива з соплом, зверненим догори. При спалахуванні палива за командою із Землі двигун протягом 0,6-0,7 с розвиває тягу близько 60 Н, котра вдавлює конус у ґрунт.

Глибина занурення ідентора відносно кільцевого штампа вимірюється потенціометром, закріпленим на корпусі пенетрометра. При роботі на пухкому ґрунті ідентор може занурюватись і глибше ніж 5 см, утягуючи за собою кільцевий штамп, величина заглиблення якого встановлює телекамера. Розміри ідентора та кільцевого штампа, робоче зусилля двигуна вибрані таким чином, щоб забезпечити вкорінення в різні породи (крім твердих лав). Прилад пройшов перевірку в умовах Землі на ба - зальтовій лаві, важкому і пінистому бетоні, піносклі та дисперсних ґрунтах при нормальному тискові й вакуумі, де підвищувалась сила тяги його двигуна. Прилад тарувався і в літаючий лабораторії-літаку при прискоренні сили ваги, що дорівнювало місячному. При цьому виявилось, що зниження гравітації в 6 разів призводить до зростання глибини вдавлювання конуса у сипучі ґрунти на 70%. Головна особливість пенетрометрів, які використовувались на пересувних місячних лабораторіях, – передача навантажень на конус без привантаження чи анкерних паль, а також автоматична передача по радіо даних про глибину занурення.

Метод обертального зрізу включає пові-

льне занурення наконечника з двома перпендикулярними відкрилками в ґрунт і вимірювання обертального моменту при повороті крильчатки. Схема досліджень показана на рис. 4.18. У лабораторії найчастіше використовують пенетрометр ЛП-1 із приставкою для обертального зрізу або прилад ЛПС-1 для сумісних випробувань конструкції В. Ф. Разорьонова та П. І. Ейзлера. Для досліджень звичайно використовують той же

а

h

б

h

в

ш

H

к

H

Рис. 4.17. Схема випробування

грунтоміром-пенетрометром Л-13 різних грунтів: а – пористі та пінисті тверді; б – пухкі зв’язні та ущільнені незв’язні; в – пухкі незв’язні та пилуваті

M

hcr

dcr

Рис. 4.18. Схема випробування

ґрунтів методом обертального зрізу

107

Рис. 4.19. Графік для визначення кута внутріш-
нього тертя за коефіцієнтом пропорційності Кφ

зразок ґрунту, що випробовувався пенетрацією (тільки з протилежного боку). Час витримки кожного ступеня обертального моменту теж 1-2 хвилини. За результатами обертальному зрізу будують графік залежності між величиною обертального моменту M і кутом повороту крильчатки β. Питомий опір обертальному зрізу τ визначають як відношення максимального моменту, що спричиняє зріз Mτ, до статичного моменту поверхні зрізу Kτ, м3 (см3) (або так звана стала крильчастого наконечника)

 

τ = Mτ / Kτ ;

 

 

(4.52)

 

 

πd 2 d

cr

 

 

 

 

K

=

cr

 

+ h

 

,

(4.53)

6

τ

 

2

cr

 

 

 

де dcr та hcr – відповідно діаметр і висота відкрилка.

До речі, якщо глибина занурення наконечника суттєво більша від його висоти h>>hcr, то стала крильчастого наконечника зростає й дорівнює

Коефіцієнт пропорційності, Кφ

1,0

0,8

0,6

0,4

0,2

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πd 2

d

cr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K

=

 

cr

 

 

 

+ h .

(4.54)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

τ

 

 

2

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для водонасиченого глинис-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

того ґрунту питомий опір оберта-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

льному зрізу τ можна ототожнити з

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

величиною питомого зчеплення cн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Для визначення кута внутрішнього

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

тертя φ розраховують

коефіцієнт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пропорційності Kφ, який залежить

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

від кута при вершині конічного на-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

конечника (під час проведення пе-

4

8

12

16

 

20

24

 

 

 

 

Кут внутрішнього тертя, φн, град

 

 

 

 

нетраційних досліджень) та кута

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

внутрішнього тертя ґрунту:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K =τ R = cн R.

(4.55)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ϕ

 

За знайденим коефіцієнтом Kφ, користуючись графіком φ=f(Kφ), який подано на рис. 4.19, визначають кут внутрішнього тертя φн.

Відношення питомого опору обертальному зрізові ґрунту природної структури τmax до опору зрізу ґрунту, перем’ятого крильчаткою, τmin називають коефіцієнтом структурності. Величину, зворотну до нього, приймають за показник структурної міцності L

 

 

L =τmin τmax .

(4.56)

За показником міцності розрізняють чотири групи ґрунтів:

 

1.

L=1

міцність структурних зв’язків – відсутня;

 

2.

1>L>0,5

міцність структурних зв’язків – низька;

 

3.

0,5>L>0,2

міцність структурних зв’язків – середня;

 

4.

0,2>L>0

міцність структурних зв’язків – висока.

 

Польові методи визначення характеристик міцності ґрунту подані в п. 5.6.

108

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]