Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сестринська практика методичка оновлена.docx
Скачиваний:
617
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
631.12 Кб
Скачать

Діагностика клінічної смерті

Клінічна смерть - період, що настає негайно після зупинки дихання і серця, коли повністю зникають всі прояви життєдіяльності, але необоротного пошкодження клітин, перш за все ЦНС, поки ще не відбулося.

Не розглядаючи унікальних випадків оживлення постраждалих, що знаходилися в стані аноксії більше 8-10 хвилин, тривалість клінічної смерті при нормальній температурі постраждалого, що залишає надію на повне або майже повне відновлення функції головного мозку, не перевищує 5-7 хвилин.

Тому, фактор часу має вирішальне значення в досягненні позитивного результату при реанімаційних заходах.

Ознаки клінічної смерті

1. ВТРАТА СВІДОМОСТІ. Зазвичай настає через 10-15 сек. після зупинки кровообігу. Збереження свідомості виключає зупинку кровообігу.

2. ВІДСУТНІСТЬ пульсу на сонних артеріях говорить про те, що кровообіг по цим артеріям припинений, що приводить до швидкого знекровлення мозку і загибелі клітин кори головного мозку.

Алгоритм знаходження сонної артерії:

1. Вказівний і середній пальці помістіть на щитоподібний хрящ.

2. Змістіть пальці в борозну між трахеєю і грудино-ключично-соскоподібним м'язом.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Визначати пульсацію необхідно не менше 10 сек., щоб не пропустити вираженої брадикардії. Розгинання шиї пацієнта полегшує визначення пульсації.

3. ВІДСУТНІСТЬ САМОСТІЙНОГО ДИХАННЯ або наявність дихання агонального типу. Наявність цієї ознаки встановлюється при зовнішньому огляді потерпілого і в абсолютній більшості випадків сумнівів не викликає.

Не витрачайте час на спроби виявити зупинку дихання за допомогою дзеркальця, руху обривка нитки і т.і.

Агональне дихання характеризується періодичними судомними скороченнями м'язів і дихальної мускулатури.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Якщо в цей момент не розпочати штучне дихання, агональне дихання через кілька секунд перейде в апное-повну зупинку дихання!

4. РОЗШИРЕННЯ ЗІНИЦЬ З ПОВНОЮ ВТРАТОЮ РЕАКЦІЇ НА СВІТЛО. Явне розширення зіниць настає через 40-60 сек., а максимальне - через 90-100 сек., Тому не слід чекати цієї ознаки.

Не слід в даній критичній ситуації втрачати час на:

- Вимірювання артеріального тиску;

- Визначення пульсації на периферичні судини;

- Вислуховування серцевих тонів.

РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ наступна послідовність дій при підозрі на стан клінічної смерті:

а) встановити відсутність свідомості - обережно потрясти або окликнути потерпілого;

б) переконатися у відсутності дихання;

в) одну руку помістити на сонну артерію, а іншою припідняти верхню повіку, перевіривши таким чином одночасно стан зіниці і наявність або відсутність пульсу.

Етапи серцево-легеневої реанімації.

ПАМ'ЯТАЙТЕ! Уникнути помилкових дій дозволяє суворе дотримання рекомендованої послідовності реанімаційних прийомів.

1 Етап.

Забезпечення прохідності дихальних шляхів.

а) закидання голови:

- реаніматолог одну руку кладе на лоб потерпілого і притискає долонею до максимального запрокинення голови, іншою рукою піднімає ззаду шию;

б) висування нижньої щелепи вперед здійснюється або за підборіддя, або за її кути:

- кінчики пальців поміщають під підборіддя і піднімають його так, щоб верхні і нижні зуби знаходилися в одній площині;

- при висуненні нижньої щелепи за кути пальці обох рук підводять під її кути і висувають вперед;

в) відкриття рота відбувається в результаті виконання вишезазначених дій, тим не менш необхідно переконатися, що мета досягнута.

Після виконання цих маніпуляцій на дихальних шляхах (воно займає кілька секунд), необхідно очистити порожнину ротоглотки за допомогою відсмоктувача (гумової груші) і зробити 3-5 вдихів в легені потерпілого. Якщо при цьому грудна клітка не реагує, а правило герметичності суворо дотримано, можна запідозрити обструкцію (закупорка, перепона, перешкода) дихальних шляхів стороннім тілом. У цьому випадку треба провести заходи для термінового видалення стороннього тіла.

Для видалення сторонніх тіл з дихальних шляхів застосовують два прийоми:

1. 3-4 різких і досить сильних удари долонею по хребту між лопатками, створюючи значні перепади тиску в дихальних шляхах і змішують чужорідне тіло (виконується в положенні пацієнта на боці).

2. 3-5 активних надавлювань на епігастральну ділянку посередині відстані між пупком і мечоподібним відростком зверху вниз (виконується в положенні пацієнта на спині).

Вдаватися до 2 методу необхідно тільки тоді, коли 1-й був неефективним, тому що він досить небезпечний.

Обидва ці прийоми використовуються в тих випадках, коли пацієнт без свідомості.

У тих випадках, коли пацієнт не встиг втратити свідомість, слід підхопивши його лівою рукою (по реберні дузі), а потім нанести 3-4 удари долонею між лопаток (1-й прийом).

Можливе використання і 2-го прийому. Реаніматолог охоплює потерпілого ззаду обома руками, зводить руки "у замок" трохи нижче реберної дуги, а потім різко притискає постраждалого до себе, намагаючись максимально притиснути в епігастральній ділянці.