Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сестринська практика методичка оновлена.docx
Скачиваний:
617
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
631.12 Кб
Скачать

Подача кисню через носовий катетер

Даний спосіб забезпечує більш економне його використання та добре зволоження перед інгаляцією. Використовують катетери в залежності від віку, в яких має бути кілька отворів.

ПРИГОТУЙТЕ:

1.Рукавички.

2. Маску.

3. Стерильний лоток для стерильних катетерів.

4. Стерильні катетери.

5. Вазелін.

6. Кисневий дозиметр.

ПОСЛІДОВНІСТЬ ДІЙ:

- Вимийте, висушіть руки, надіньте рукавички;

- Змастіть катетери вазеліном;

- Введіть катетер по нижньому носовому ходу до задньої стінки глотки, що приблизно дорівнює відстані від кінчика носа пацієнта до мочки вуха.

Якщо пацієнт у свідомості, попросіть його відкрити рот, медсестра повинна побачити введений кінець катетера, а зовнішню його частину необхідно прикріпити лейкопластиром до щоки пацієнта.

При необхідності тривалого введення катетера його слід 1-2 рази на добу міняти і вводити новий в іншу ніздрю. Зараз застосовуються м'які одноразові катетери, які можуть перебувати в ніздрі до 5-7 днів.

Інгаляції кисневої суміші проводять безперервно або сеансами по 30-60хв. кілька разів на день. При цьому необхідно, щоб кисень, що подається був обов'язково зволожений. Зволоження кисню досягається його пропусканням через посудину з водою, або застосуванням спеціальних інгаляторів, що утворюють в газовій суміші суспензії дрібних крапель води.

В даний час при багатьох захворюваннях внутрішніх органів у тому числі і при дихальної недостатності, що супроводжуються гіпоксією, тобто зниженням вмісту кисню в тканинах, застосовується гіпербарична оксигенація, що представляє собою лікування киснем під підвищеним тиском у спеціальних барокамерах. Використання цього методу дає значне збільшення дифузії кисню в організмі.

При деяких захворюваннях органів дихання в патологічний процес залучаються листки плеври. Ураження і тертя їх один об одного обумовлюють появи болі, що посилюється при глибокому диханні і кашлі, і зменшується при положенні пацієнта на хворому боці. Ослабленню плевральної болі сприяє застосування банок, гірчичників, зігрівальних компресів.

Виконання деяких маніпуляцій Надання дитині дренажного положення

1-а позиція.

Положення пацієнта на спині з поступовим поворотом тулуба навколо осі на 360 градусів.

Перевертаючи пацієнта, через кожні 45 градусів просіть його робити глибокий видих. Дану маніпуляцію необхідно повторити 3-6 разів, при появі кашлю пацієнтові необхідно відкашлятися!

2-а позиція.

Поза "молиться магометанина", тобто, пацієнт стоїть на колінах і нахиляється вперед. Необхідно повторити нахили 6-8 разів з перервою в 1 хвилину і знову 6-8 разів, але всього не більше 3-6 циклів.

3-тя позиція.

Пацієнт лежить на ліжку, медична сестра допомагає йому поповертатися по черзі то на правий, то на лівий бік, при цьому голову і руки його опущені вниз (пошук тапочок під ліжком).

Необхідно відзначити, що дані позиції дуже індивідуальні. Тому медична сестра повинна бути дуже уважною до пацієнтів і, якщо в якихось певних позиціях ніколи не з'являється кашель, то їх можна в даній ситуації не застосовувати.