Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори магістр фінанси 2012.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Оперативно-сітьові показники лікувально-профілактичного закладу та їх характеристика.

Кошторисне фінансування мед закладів грунтується на підставі таких оперативно-сітьових показників: 1)По стаціонару – кількість ліжок і ліжко-днів; 2)По поліклініках – кількість відвідувачів. Кількість ліжок характеризує лікарняні місця. Розрізняють нормативну потребу і фактичну їх наявність. Нормативна потреба визначається виходячи з численості жителів і показника госпіталізації в розрахунку на рік. Фактична наявність характеризує кількість встановлених в мед закладі ліжок. Кількість ліжко-днів – це добуток від множення кількості ліжок на кількість днів функціонування 1 ліжка на рік. При складанні кошторису важливого значення має правильне визначення кількості ліжок на початок планового періоду, виходячи з факт їх наявності на останню звітну дату і врахування можливості розгортання нових ліжок за період часу, що залишився до кінця року в межах числа ліжок, передбачених планом. Для визначення видатків на утримання лікарні визначається середньорічна кількість ліжок (К), які встановлюються залежно від строків розгорнення нових ліжок (Н) шляхом додавання їх середньорічного зростання (З) до перехідної кількості ліжок на початок планового року (П) за формулою: К=((Н*З)/12)+П

Кількість лікарських відвідувань – це добуток від множення численості жителів у районні обслуговування на середню кількість відвідувань лікарні на рік (прибл 30 разів). Заг кількість відвідувань розподіляється за окремими спеціальностями – хірург, терапевт тощо.

  1. Тарифікаційний список загальноосвітньої школи і порядок його

складання.

Розрахунок з/п вчителів здійснюється у спеціальному документі – тарифікаційному списку, в рядках якого відображаються дані по кожному вчителю. Графи показують основні відомості і розрахунок з/п:

•освіта, номер диплома;

•кваліфікаційна категорія;

•предмет;

•навчальне навантаження на тиждень у розрізі 3-х груп класів (1-4, 5-9, 10-11);

•сума оплати педагогічного навантаження і доплати за перевірку зошитів по кожній групі класів;

•додаткові доплати (по кожному виду). Підсумкова графа – загальна сума з/п за місяць. У тарифікаційному списку підсумки підбиваються по рядках (з/п кожного вчителя) і графах (обсяг педагогічного навантаження, з/п, доплати і сумарна з/п). Керівники шкіл отримують з/п, що складається з 2 частин – ставка директора чи завуча та оплата педагогічної роботи. При цьому для них встановлені обмеження – максимальний обсяг їх педагогічного навантаження не повинен перевищувати 2/3 від нормативу (тобто 12 год).

  1. Соціальне страхування у контексті соціального захисту населення.

  2. Державне субсидіювання суб’єктів підприємницької діяльності.

Д субсидіювання – це форма надання державної фінансової допомоги Юр і фіз. Особам. Д субсидії – форма надання Ф допомоги Юр та фіз. Особам. Мають на меті підтримку певних видів діяльності, галузей чи підприємств і окремих верств населення (житлові субсидії.

Д дотації – надання коштів з бюджету на покриття збитків підприємств, застосовуються стосовно Д підприємств. Недержавні підприємства можуть отримувати дотацію, коли їх збитки виникають внаслідок певної політики Д, наприклад у сфері ціноутворення.

Д субвенції передбачають пайову участь суб’єктів підприємницької діяльності у фінансуванні окремих проектів чи витрат)

Ф підтримка за рахунок коштів ДБ надається Д та іншим підприємствам, у майні яких частка Д власності перевищує 50%. Такі Б асигнування надаються на поворотній основі або безповоротній основі з метою запобігання банкрутства, відновлення платоспроможності, оздоровлення Ф стану цих підприємств, забезпечення ефективності господарської діяльності та підвищення конкурентоспроможності.

Форми Б фінансування визначаються ЕК умовами, в яких функціонує Б фонд Д. Із зміною конкретних умов господарювання змінюються й самі форми Б фінансування, а також межі їх застосування. При визначенні шляхів удосконалення діючих форм Б фінансування перспективи кожної форми повинні пов’язуватися з тими цілями, які вона повинна забезпечувати. Цілі управління поділяються на загальні та спеціальні. Загальні реалізуються через ті форми фінансування, які відповідають системі управління економікою в цілому (фінансування інвестиційних проектів, кошторисне фінансування). Спеціальні пов’язані із особливими умовами господарювання, що визначаються економічною політикою Д на певному етапі її розвитку. Звідси виникає необхідність використання таких форм, як Д субсидії, субвенції, Б кредити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]