Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори магістр фінанси 2012.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Сучасний стан і проблеми страхування життя в Україні.

С життя хар-ся ознакою накопичення страх сум під час договору С. Сук-ть ризиків, що беруть на себе СК, передбачає необхідність здійснення виплати страх-льнику. Ризики пов’язані з невизначеністю тривалості С життя для кожного окремого страх-льника. Коротке життя годувальника сім’ї, породжує значні проблеми для його дружини й дітей, а тривале життя створює проблему фін забезпеч-ня в похилому віці. С життя передбачає відповід-ть СК при смерті страх-льника (з будь-якої причини) під час дії договору С чи дожиття до певного строку чи до зазначеної події (одруження, народження дитини). С життя сприяє полегшенню передачі майна, створенню грош фондів для різних цілей. Небажання страх-сь: недовіра до СК, недостатня реклама, недосконалі шляхи орг-ції цього виду С; ек нестабільність, невисока з/п населення.

  1. Сутність та значення страхування громадян від нещасних випадків.

С від нещ вип – ризикове С, що передбачає виплату страх суми лише при настанні страх випадку (у повному розмірі чи певної її частини). Виплати страх суми чи повернення сплачених внесків по закінченні терміну дії договору С не передбачається. С від нещ випадків – підгалузь осоистого С, проводиться для надання матер допомоги застрах-х при настанні певних несприятливих наслідків, нещ випадку, що вплеснуло на їх життя і здоров’я. На суч етапі С від нещ випадків розвивається надзвичайно повільно. Тому, щоб захистити громадян від матер збитків, пов’язаних з життям і здоров’ям держава вводить цілий ряд обов’язк видів С від нещ випадків (держ обов’язк С, обов’язк С). Види: індивідуальне і колективне С від нещ вип. Іх удосконалення – це розширення обсягів страх відповід-ті, континченту страх-льників і застрах-х, підвищення рівня страх забезпеч-ня, платоспр-ті страх-ків, спрощення порядку і техніки виплат. Закон що С від нещ вип може мати добровільну і обов’язк форму. Метою обов’язк форми С є захист інтересів не лише окремих страх-льників, а й усього сусп-ва в цілому та його складових зокрема.

  1. Обов'язкове страхування громадян від нещасних випадків: необхідність та сутність.

Страхування від нещасних випадків – це ризикове страхування, яке передбачає виплату страх. суми лише при настанні страх. випадку. Обов’язкове особисте страхування залежно від джерела сплати страх. платежів поділяється на державне обов’язкове та обов’язкове. Метою обов’язкової форми є захист інтересів не лише окремих страхувальників, а і всього суспільства.

Державне обов. страх. охоплює: військовослужбовців, військовозобо-них, призваних на збори, осіб рядового, начальницького та вільнонайманого складу органів внутрішніх справ працівники митних органів, прокуратури, державних податкових інспекцій, суддів. Джерелом сплати страх. платежів є держ. бюджет і якщо страховик неплатоспроможний, держава гарантує сплату зобов’язань.

Обовяз. особ. страх-ня від нещасних випадків охоплює страх-ня на транспорті, працівників пожежної охорони, ризикових професій н_г, спеціалістів ветеринарної медицини. До страх випадків належать: загибель або смерть застрахованого в наслідок нещасного випадку, одержання травм, тимчасова втрата працездатності. Розмір виплати страх виплати залежить від ступеню втрати праце-ті чи смерті застрахованого. Щодо видів державного страх, то його проведення покладене на НАСК “Оранту”.

Отже, при укладанні договору обов'язкового страхування ні у страховика, ні у страхувальника практично не лишається «свободи маневру», адже всі суттєві моменти будь-якого виду обов'язкового страхування, навіть сама форма договору, заздалегідь визначені законодавчими актами. Принцип обов'язковості однаково поширюється і на страхувальника, і на страховика. Перший має обов'язково застрахувати передбачений законодавством об'єкт, а другий не в праві відмовити йому в цьому. Право на здійснення обов'язкових видів страхування може отримати будь-який страховик, якщо він має відповідну ліцензію.

Винятки становлять державні види обов'язкового страхування. У Законі України «Про страхування» наведений перелік 27 видів обов'язкового страхування, які здійснюються (або мають здійснюватися) в нашій країні, і встановлено, що нові види обов'язкового страхування можуть бути введені лише шляхом внесення змін у цей Закон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]