Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори магістр фінанси 2012.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Механізм оподаткування транспортних засобів в Україні.

  2. Рентні платежі за видобуток і транспортування нафти і газу в Україні, їх роль в системі екологічного оподаткування

  3. Плата за користування надрами для видобування корисних копалин: характеристика основних елементів.

  4. Особливості оподаткування землі в Україні.

  5. Механізм справляння збору за спеціальне використання води та лісових ресурсів: платники, об’єкт оподаткування, критерії диференціації ставок, порядок обчислення і сплати.

  6. Механізм справляння фіксованого сільськогосподарського податку в Україні.

  7. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки: проблеми впровадження в Україні.

  8. Спрощена система оподаткування в Україні: проблеми та перспективи.

  9. Єдиний податок для фізичних осіб підприємців в системі місцевого оподаткування.

  10. Необхідність та механізм справляння місцевих зборів в Україні.

  11. Характеристика основних нововведень в адмініструванні податків, зборів ( обов’язкових платежів), передбачених Податковим Кодексом України.

  12. Бюджет як фінансова категорія, його сутність і функції. Роль і місце

бюджету в перерозподілі частини вартості валового національного

продукту.

Фін. відносини, що складаються у держави з юр і фіз. особами наз. бюджетними. Призначення бюджету держави виявляється через систему ек. відносин між державою і підприємствами в процесі мобілізації доходів і фінансування з бюджету, між державою і населенням в процесі розподілу та перерозподілу нац..доходу і між ланками бюджетної системи в процесі бюджетного регулювання. Специфіка цих відносин як частини фінансів, полягає в тому, що вони виникають у розподільчому процесі, учасником якого є держава в особі відповідних органів влади і пов’язані з формуванням та використанням централізованого фонду грошових коштів, що використовується на забезпечення загальнодержавних потреб.

Конкретна величина бюджетного фонду залежить від рівня розвитку економіки, методів господарювання, виконання державою ек. І соц..завдань, масштабів структурних зрушень в ек-ці ін..

Сукупність фін. відносин з формування і використання бюджетного фонду держави складає зміст держбюджету. За ек. сутністю держбюджет – грошові відносини, що виникають у держави з фіз. та юр особами приводу перерозподілу нац..доходу у зв’язку формуванням і використанням бюджетного фонду.

Бюджет як ек.форму існування об’єктивно обумовлених розподільчих відносин можна розглядати в якості самостійної ек. категорії. Ця категорія як частина фінансів хар-ся тими ж рисами, але одночасно має особливості :

• Бюджет є особливою ек. формою перерозподільчих відносин, що пов’язані об особленням частини нац..доходу в розпорядження держави і її використання з метою задоволення потреб всього сус-ва і окремих територій;

• За допомогою бюджету відбувається перерозподіл нац..доходу між галузями та територіями;

• Пропорції бюджетного перерозподілу вартості визначаються потребами розширеного відтворення в цілому і задачами, що стоять перед суспільством на кожному етапі;

• Комплекс бюджетного розподілу займає центральне місце в складі держ.фінансів, що обумовлено роллю бюджету у порівнянні з іншими ланками;

  1. Бюджетний процес і бюджетний цикл. Характеристика стадій

бюджетного процесу по Державному бюджету України.

.бюджетний процес - регламентований бюджетним законодавством процес складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання, а також контролю за дотриманням бюджзаконодавства.

стадії бюджетного процесу:

1) складання проектів бюджетів;

2) розгляд та прийняття Закону про Держбюджет України, рішень про місцеві бюджети;

3) виконання бюджету, у тому числі у разі необхідності внесення змін до Закону про Держбюджет України, рішення про місцеві бюджети;

4) підготовка та розгляд звіту про виконання бюджету і прийняття рішення щодо нього.

Учасниками БП є:

-органи

-установи

-посадові особи, наділені бюдж.повноваженнями.

*президент країни підписує закон Укра. «про держ.бюдж.» на відповідний рік і закони «про внесення змін і доповнень до закону», ін. Закони стосотво бюдж.законодавтсва, він має право вето щодо прийнятого ВР закону «про держ.бюдж.»

*кабмін у тижневий срок подає ВР зміни до показників та оновлені додатки відповідно до пропозицій президента: 1)розробляє мпроект закону про держ.бюдж.; 2)основні прогнозні макропоказники екон і соцрозвитку; 3)забезпечує виконання закону про ДБУ;4)приймає рішення щодо використ. Коштів Резервного фонду;5)розраховує показники зведеного бюдж.

*мінфін відповідає за складання проекту закону про ДБ, організує виконання ДБ на всіх стадіях БП, розробляє проект основних заходів на певний бюдж.рік.

*НБУ визнач. осн.засади грошово-кредитної політики

*ВРУ – розгляд і затвердж. Бюджету, розгляд і затвердження звітів про виконання бюдж., контроль за виконанням рішень відповідної ради.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]