Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори магістр фінанси 2012.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Група Світового банку. Історичні передумови створення та напрями

діяльності структурних одиниць групи Світового банку.

Світовий банк (СБ) - це багатостороння кредитна установа, складається з шести тісно пов'язаних між собою організацій, що входять до системи ООН, загальною метою яких є надання фінансової допомоги країнам, що розвиваються за рахунок розвинених країн.

В умовах глибоко взаємозалежної і швидко змінюється глобальної економіки Світовий банк надає позики, консультації та ряд інших стандартних ресурсів більш ніж 100 країнам, що розвиваються, і країнам з перехідною економікою. Допомога здійснюється таким чином, щоб максимально збільшити користь і пом'якшити вплив зовнішніх факторів для бідніших країн, так як вони беруть більше участі у світовій економіці. Світовий банк використовує свої фінансові та людські ресурси, а також координує з іншими організаціями діяльність, спрямовану на надання індивідуальної допомоги кожній країні в становленні на шлях стабільного, безперервного і рівноправного розвитку. Основна увага приділяється наданню допомоги самим малозабезпеченим верствам населення і найбіднішим країнам, але для всіх своїх клієнтів Світовий банк наголошує на необхідності:

- Інвестицій у населення, особливо, через базове охорона здоров'я та освіта

- Охорони навколишнього середовища

- Підтримки та стимулювання розвитку приватного сектора

- Посилення можливостей урядів в ефективному і прозорому надання якісних послуг

- Підтримки реформ з метою створення стабільного макроекономічного середовища, що сприяє інвестуванню та довгострокового планування.

Світовий банк є найбільшою організацією, що надає допомогу в розвитку, щорічно беручи зобов'язання на суму 20 млрд. дол США у вигляді нових позик. Тим не менш, він не є єдиним донором, а також відіграє життєво важливу роль у проведенні координаційної роботи з іншими організаціями (приватними, урядовими, багатосторонніми та неурядовими) для найбільш ефективного використання ресурсів на підтримку поточної програми розвитку країни.

Мета діяльності Світового банку полягає в зниженні рівня бідності та поліпшенні рівня життя населення шляхом безперервного розвитку і інвестування у населення. Основні види діяльності Світового банку включають:

- Інвестування у населення;

- Охорону навколишнього середовища;

- Стимулювання розвитку приватного сектора;

- Підтримку економічних реформ;

- Боротьба з корупцією;

- Допомога країнам, постраждалим від конфліктів;

- Регулювання інвестицій.

Світовий банк належить більше ніж 180 країнам-членам, думки та інтереси яких представлені Радою керуючих та Радою директорів, які у р. Вашингтоні.

Країни-члени є акціонерами, наділеними владою прийняття остаточних рішень Всесвітнього банку. Кожен бере участь держава призначає керуючого та альтернативного управляючого для виконання цих обов'язків. Керуючі, що представляють уряд на рівні міністрів фінансів або планування, зустрічаються кожну осінь на щорічній нараді Всесвітнього банку. Вони приймають рішення з ключових питань політики Всесвітнього банку, приймають або виключають країни-члени, виносять рішення щодо внесення змін до статутного капіталу та розподілу чистого прибутку Світового банку і затверджують фінансові звіти і бюджети.

Внаслідок того, що міністри зустрічаються лише раз на рік, основна частка влади керуючих делегована Раді виконавчих директорів. Кожен бере участь уряд Групи Світового банку представлено у штаб-квартирі Світового банку у Вашингтоні (Округ Колумбія) виконавчим директором. П'ять найбільших акціонерів - Франція, Німеччина, Японія, Великобританія і Сполучені Штати Америки, кожен з них призначає свого виконавчого директора, в той час як інші країни-члени представлено 19 виконавчими директорами, які вибираються групою країн (або виборчих округів). Деякі країни - Китай, Російська Федерація і Саудівська Аравія - створили виборчі округи для кожної країни, в той час як інші об'єдналися разом у багатосторонні виборчі округи. Двадцять чотири виконавчих директори зазвичай зустрічаються два рази на тиждень для проведення огляду діяльності Світового банку, включаючи затвердження позик і гарантій, нових стратегій, адміністративного бюджету, стратегії допомоги країні, кредитування та фінансові рішення.

До групи СБ входять:

1. Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР), створений в 1945 р. з метою надання кредитів відносно багатим країнам, що розвиваються.

2. Міжнародна асоціація розвитку (МАР), заснована в 1960 р. з метою надання кредитів на особливо пільгових умовах найбіднішим країнам, що розвиваються.

3. Міжнародна фінансова корпорація (МФК), створена в 1856 г для сприяння економічному розвитку в країнах, що розвиваються шляхом надання підтримки приватного сектора.

4. Багатостороннє агентство з інвестиційних гарантій (МАІГ), засноване в 1988 р. з метою заохочення іноземних інвестицій в країни, що розвиваються шляхом надання гарантій іноземним інвесторам від втрат, викликаних комерційними ризиками.

5. Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів (МЦВІС), створений в 1966 р. з метою сприяння збільшенню потоків міжнародних інвестицій шляхом надання послуг по арбітражному розгляду і врегулювання суперечок між урядами і іноземними інвесторами.

Така міждержавна інвестиційна група перетворилася на найбільший у світі інвестиційний інститут. На частку групи СБ доводиться не менше половини загального річного обсягу коштів, що виділяються усіма міждержавними організаціями, що розвиваються. СБ покликаний сприяти інтеграції економіки всіх країн-членів з основними центрами світової системи господарства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]