Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори магістр фінанси 2012.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Основи бюджетного фінансування загальної середньої освіти.

Фінансування освіти включає: 1) дошкільне виховання; 2) загальна середня освіта; 3) спеціалізовані школи-інтернати; 4) професійно-технічна освіта; 5) вища освіта; 6) післядипломна освіта. Фінансування дитячих дошкільних закладів здійснюється за рахунок бюджету та коштів батьків.

Вихідним показником, що визначає обсяги фінансування, є кількість дітей, що відвідують заклади. Загальноосвітні школи фінансуються за рахунок бюджету. Додаткові кошти можуть надходити від п-в, установ, орг-ій, благодійних пожертвувань. Вихідним показником є чисельність дітей шкільного віку. При визначенні обсягу бюджетних асигнувань не враховуються ті діти, які навчаються у приватних закладах на платній основі. Бюджетне фінансування виходить із обов’язкової середньої освіти. Спеціалізовані школи-інтернати фінансуються за рахунок: 1) бюджету; 2) коштів п-в; 3) благодійних фондів. В основі розрахунку розмірів бюджетного фінансування лежить показник чисельності дітей з відхиленнями у здоров’ї. ПТУ фінансується за рахунок бюджету, коштів п-в. Основою визначення обсягу фінансування є: 1) замовлення п-в; 2) бажання дітей навчатися у таких закладах. Вища освіта фінансується за рахунок: 1) бюджету; 2) коштів юр та фіз. осіб; 3) грантів; 4) різноманітних фондів; 5) за рахунок кредиту. Обсяги бюджетних асигнувань на даний момент визначаються держзамовленнями.  Післядипломна освіта фінансується за рахунок коштів п-в. Друга вища освіта фінансується за рахунок коштів фіз.осіб.

  1. Фонд заробітної плати загальноосвітньої школи, його складові і

порядок планування.

Основним напрямом витрат по школі є фонд зарплати, який складається з трьох елементів:

1) педагогічного персоналу;

2)адм.-управлінського персоналу;

3) обслуговуючого персоналу.

Фонд зарплати вчителів планується у розрізі трьох складо¬вих системи зар¬плати: а) оплата навчальних годин; б) до¬плата за перевірку зошитів; в) додаткові доплати.

Планування фонду оплати педа¬гогічного наванта¬ження здійснюється на основі двох по-казників:

1) кількості педагогічних ставок;

2) середньої ставки зарплати.

Розрахунок річного фонду зарплати проводиться в розрізі двох періодів — за січень — серпень і вересень— грудень. Це пов'язано з тим, що з початком кож¬ного навчального року, як правило, зміню¬ється кількість класів у кожній навчальній групі. У січні — серпні кількість педагогічних ставок на 1 січня по даній групі множиться на середню ставку зарплати станом на 1 січня і на 8 місяців (у сільських школах на 8,5 місяця). За вересень — грудень кількість педагогічних ставок на і вересня мно¬житься на середню ставку зарплати ста¬ном на 1 січня і на 4 (3,5) місяці.

Фонд зарплати за перевірку зошитів планується в розрізі груп класів шляхом множення середньорічної кількості класів у даній групі на середні витрати на перевірку зошитів на один клас. Середні витрати визначаються діленням суми до¬плати за перевірку зошитів за та-рифікаційним списком на кількість класів на 1 січня.

Додаткові доплати плануються в розрізі кожного виду доплат шляхом множення відповідних показників на встановлений норма-тив доплати:

• за класне керівництво — середнь¬орічна кількість класів на нор¬матив доп¬лати;

• за керівництво кабінетами — кількість кабінетів на норматив доплати;

• за ведення позакласної фізкультурної роботи — залежно від чи¬сельності класів у школі.

Фонд зарплати адміністративно-управлінського персоналу:

• директор;

• заступники;

• організатори масової роботи.

Кількість посад заступників та ор¬ганізаторів залежить від кіль¬кості класів у школі, а ставка зарплати директора та його заступ¬ників — від кількості учнів у школі. Планування фонду заробітної плати визначається шляхом множення кількості посад на ставку зарплати.

Фонд зарплати обслуговуючого персо¬налу планується шляхом множення кількості посад на ставку зарплати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]