Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори магістр фінанси 2012.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
2.71 Mб
Скачать
  1. Типи дивідендної політики підприємства. Теорії в галузі дивідендної політики.

На практиці використ такі осн типи дивід політ:

 залишковий - ґрунт на теорет ви¬сн Міллера та Модільяні, згідно з яким за джер фі¬нансув підпр слід викор його приб. На дивід повинна спрям част чис приб, що залиш після здійсн всіх реінвест. Перевагою є забезпе¬ч вис темпів розв підпр, підвищ її платоспром, незал та фін стійкість. Недолі¬ком є нестабільн дивід , що призвод до відтоку інвесторів і зниж ринк курс ак даної комп.

 стабільн розміру дивід - абсол сума на 1 ак три-валий час залиш незмін або колив в незнач¬, заздалегідь визнач межах. Переваги – підвищ довіри до комп і стабілін ринк варт ак на ФР. Недоліки - сума дивід не пов'яз із факт фін рез за звіт пер, що може призвести до мініміз самофінансув та зниж фін стійкості через недоста-тність влас кап – тому часто підпр створ резерв випл дивід, який слід поповнюв у роки з вис прибутковістю і викор, коли фін рез є недостат;

 стабільн співвідношу виплат – встан довгостроу нормат коеф дивід випл відносно суми приб. Позитивним є простий порядок розрах і тісний зв’язок із фін рез – доцільний для підпр зі стабільн дох. Негативним є те, що нестабільн абсол розміру приб призвод до колив ринк варт ак і сприяє підвищ риз ін вест в них;

 стійкого прир дивід - ґрунтуєт на моделі випл дивід Гордона і передбач стаб їх зрост у твердо встановл проц прир до розм дивід у попер роки. До пе¬реваг належ відн зрост ринк варт корпорат прав, а отже, сприятливі можлив залуч кош при додатк емісії. Недоліком такої політ є відсутність гнучкості, що у разі незначної прибут-ковості підпр може призвести до фін неспром і втрати ліквідн.

 постійної та бонусної част - підпр регулярно виплач стаб невис ди¬від плюс додатк бонуси за вис приб чи у разі святкув ювілейних дат тощо. Переваги – зв’язок із фін рез. Негативне – при тривалих мінім випл дивід зниж ін вест привабл підпр.

  1. Порядок нарахування дивідендів, джерела та форми виплати дивідендів.

Ріш про випл дивід та їх розмір за корпор правами кожної катег прийм власн (заг збори власн) підпр за рекомендаці-єю нагляд ради чи пропоз викон орг. Порядок повідомл вла¬сн корпор прав про випл дивід регламент у стат тов. Зазвичай підпр дають оголош у ЗМІ, де міститься така інф:

• назва підпр;

• дата прийн заг зборами власн ріш про випл дивід;

• пер, за який виплач дивід;

• велич дивід на 1 ак (у відно чи абсо¬л виразі) в розрізі окр їх катег;

• строки та місце випл;

• особлив оподаткув дивід.

Емітент корпор прав, на які нарах дивід, проводить нарах і випл дивід відпов зі стат, де зазнач порядок розпад приб, одерж підпр в звіт пер. Випл власн корпор прав здійсн пропорц його частці в стат кап підпр. Нарахув дивід можливе шляхом застосув визнач проц до номі¬н кап, який належ окр власн корпор прав ( цей проц розрах як віднош чис приб (ін джер), який спрям на випл дивід до обсягу стат кап). Порядок нарах дивід (приб на корпор права) значною мірою залежить від форми організ бізнесу та форми власності. В АТ дивід на 1 ак розрах діленням заг суми оголош дивід на кільк прост ак, за якими сплач дивід. За корпор правами однієї катег виплач дивід однак розміру .

Отже, велич дивід, яка належить окр власн, залежить від 3 осн показн:

a. велич чис приб, рез дивід (ін дже¬р випл);

b. встан співвіднош між розпод і нерозпо¬д приб;

c. частки власн в стат кап.

Сума кош, яка ріш зборів власн спрямов на випл дивід, називається масою дивід. . З прийнят ріш про випл дивід у підпр зменш власн кап (приб). На суму нарах, але не випла-ч дивід збільш обсяг заборг перед власн, яка зменшу одночасно з випл дивід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]