Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фх / Орг синт / Органічний синтез / Практикум,Мельничук.pdf
Скачиваний:
1723
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

OH

OH

a-Нафтол

β-Нафтол

Фенол і його гомологи добувають з кам’яновугільної смоли. Фенол

одержують також з хлоробензену, або із кумену.

 

За своїми хімічними властивостями феноли відрізняються від спиртів. Гідроксильна група у фенолах має кислотні властивості(вплив бензенового кільця), тому з лугами вони реагують з утворенням солей– фенолятів. Характерними для фенолів є реакції утворення етерів та естерів, а також реакції нітрування, сульфування та галогенування. Під впливом гідроксильної групи атоми Гідрогену в орто- і пара-положеннях кільця набирають більшої рухливості та досить легко заміщуються на бром, нітро- і сульфогрупи. За взаємодії з ферум(ІІІ) хлоридом феноли утворюють забарвлені комплексні сполуки. Ця реакція застосовується для їх якісного виявлення.

 

Фізичні властивості фенолів

Таблиця 9.1

 

 

Феноли

Формула

Тпл.,

Ткип.,

Розчинність,

рКа,

г/100 г води,

°C

°C

Т=25 °C

 

 

Т=25 °C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фенол

С6Н5ОН

40,8

181,8

9,3

10,00

о-Крезол

СН36Н4ОН

31

191

2,5

10,29

м-Крезол

СН36Н4ОН

11

201

2,6

10,09

п-Крезол

СН36Н4ОН

35

202

2,3

10,26

Пірокатехін

С6Н4(ОН)2

105

240

45,0

9,25

Резорцинол

С6Н4(ОН)2

110

280,8

123,0

9,20

Гідрохінон

С6Н4(ОН)2

173,8

286,5

8,0

9,91

Пірогалол

С6Н3(ОН)3

132,5

309

62,6

-

Практичне значення фенолів

Фенол (карболова кислота) застосовується як вихідна речовина при виробництві фенолоформальдегідних смол, барвників, синтетичного волокна капрону, для синтезу лікарських препаратів тощо. Має сильну антисептичну дію, токсичний для вошей і кліщів. 0,5-1,0 %-ий розчин за-

94

тримує процеси гниття, а 2 %-ий протягом 5-10 хвилин зупиняє ріст майже всіх вегетативних форм мікробів.

З фенолу синтезують фенілсаліцилат(салол) — речовину, яка застосовується у лікуванні тварин для зменшення бродильних процесів в тонкому кишковику. Порошок чи спиртовий розчин салолу застосовують для лікування виразок та панариціїв.

Крезоли застосовуються для виробництва фенолоформальдегідних смол, барвників. Вони мають ще сильнішу, ніж фенол, антисептичну дію.

Фенол і крезоли входять до складукреоліну — препарату, який використовується для дезинфекціі, проявляє бактерицидну та інсектицидну дію. Креолін застосовується для промивання інфікованих ран.

Двохатомні феноли (пірокатехол, резорцинол, гідрохінон) використовуються для отримання синтетичних смол, барвників, лікарських речовин. Гідрохінон — сильний відновник; його застосовують у фотографії як проявник.

Нафтол — застосовується як дезинфікуючий і протибродильний засіб при метеоризмі та гнилісних процесах в травному каналі.

ОБЛАДНАННЯ ТА МАТЕРІАЛИ: апарат Кіппа для одержання вуглекислого газу, пробірки; піпетки, водяна баня, плоскодонна колба на 50100 мл, стакан на 100 мл, піпетки, універсальний індикаторний папір.

РЕАКТИВИ: кристалічний фенол; 2 %-ий та насичений розчини фенолу; 1 %-ий розчини пірокатехолу, резорцинолу, гідрохінону та пірогалолу; α- та β-нафтол (10 %-ий спиртовий розчин і кристали); 1 %-ий розчин ферум(ІІІ) хлориду; 10 %-ий розчин натрій гідроксиду; 25 %-ий розчин амоніаку; 10 %-ий розчин та концентрована сульфатна кислота; концентрована хлоридна кислота; концентрована нітратна кислота; пентанол або н-бутанол; насичений водний розчин брому; формалін.

ДОСЛІД 1. КОЛЬОРОВІ (ЯКІСНІ) РЕКЦІЇ ФЕНОЛІВ І НАФТОЛІВ З ФЕРУМ(ІІІ) ХЛОРИДОМ

Більшість фенолів з FeCl3 дають інтенсивне синє або фіолетове забарвлення, а деякі з них– зелене, бузкове або червоне. Реакцію звичайно проводять у водних розчинах або у хлороформі для того, щоб феноли відрізнити від енолів. Останні дають інтенсивне забарвлення в метанолі або етанолі.

а) У 7 пробірок вносять по 5 крапель: у першу — 2 %-ий розчин фенолу; у другу — 1 %-ий розчин пірокатехолу; у третю — 1 %-ий розчин резорцинолу; у четверту — 1 %-ий розчин гідрохінону; у п'яту — 1 %-ий

95

розчин пірогалолу; у шосту — 10 %-ий спиртовий розчин α-нафтолу; у сьому — 10 %-ий спиртовий розчин β-нафтолу.

У кожну пробірку додають10 крапель води та по2-3 краплі 1 %-ого розчину ферум(ІІІ) хлориду. Порівнюють забарвлення отриманих розчинів. Взаємодія фенолу з FeCl3 перебігає за рівнянням:

 

 

H

O

H

OH

 

O

O

6

+ FeCl3

O

Fe

+ 3HCl

 

 

 

O

 

 

 

O

 

 

 

 

H

 

Фенол

Ферум(ІІІ) гексафенолят

За наявності фенольного гідроксилу відразу ж з’являється інтенсивне забарвлення. Еноли в цих умовах дають слабке забарвлення.

б) Демонстраційний дослід. В окремі пробірки налийте по5 мл розведених розчинів фенолу, гідрохінону, резорцинолу, пірокатехолу, α- та β-нафтолів і додайте у кожну пробірку по3-4 краплі 1 %-го розчину FeCl3. За результатами спостережень заповнити таблицю:

 

 

 

Таблиця 9.2

 

Колір продуктів реакції фенолів з FeCl3

 

 

 

 

 

Речовина

Структурна формула

Колір продуктів реакції з

з/п

 

(дописати)

FeCl3.

 

1

Фенол

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Пірокатехол

 

 

 

3

Резорцинол

 

 

 

4

Гідрохінон

 

 

 

5

α-Нафтол

 

 

 

6

β-Нафтол

 

 

 

 

 

 

 

 

96

ДОСЛІД 2. РОЗЧИННІСТЬ ФЕНОЛУ У ВОДІ

У пробірку вмістить 0,5-1 г кристалічного фенолу та додайте3-4 мл води, струсіть пробірку кілька разів і поставте у штатив на2-3 хвилини. При цьому суміш розшаровується на фенол(нижній шар) і розчин фенолу у воді. Обережно нагрійте суміш і знову охолодіть. Запишіть і поясніть спостереження.

ДОСЛІД 3. КИСЛОТНІ ВЛАСТИВОСТІ ФЕНОЛУ. ОДЕРЖАННЯ НАТРІЙ ФЕНОЛЯТУ

а) Пробірку з сумішшю із попереднього досліду струсіть до утворення емульсії і додайте краплями10 %-ий розчин NaОН до повного розчинення фенолу. Одночасно в іншу пробірку налийте кілька крапель(0,5- 0,6 мл) н-бутанолу або пентанолу і також додайте10 %-ий розчин

NaОН. Чому в цій пробірці розчин не стає прозорим? Через розчин на-

трій феноляту, одержаного в першій пробірці, пропустіть вуглекислий газ із апарату Кіппа до припинення .змінПорівняйте кислотність спиртів, фенолу та карбонатної кислоти.

б) У пробірку з водною емульсією фенолу додають2…3 мл 10 %-го розчину NaOH. Емульсія в пробірці зникає, що свідчить про утворення натрій феноляту (розчинність натрій феноляту у воді значно вища, ніж у фенолу):

OH

ONa

+ NaOH

+ H2O

Фенол

Натрій фенолят

Для підтвердження цього факту одержаний розчин розливають у дві пробірки: в одну додають розчинFeCl3 – фіолетове забарвлення не утворюється, а випадає бурий осад Fe(ОН)3:

FeCl3 + 3NaOH ® Fe(OH)3¯ + 3NaCl

В іншу пробірку по краплям додають концентровану соляну кислоту – знову виділяється емульсія вільного фенолу (чому?):

ONa

OH

+ HCl

+ NaCl

Натрій фенолят

Фенол

97