Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фх / Орг синт / Органічний синтез / Практикум,Мельничук.pdf
Скачиваний:
1725
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
2.78 Mб
Скачать

розділити всі компоненти суміші. Значно краще суміші розділяються при використанні дефлегматорів або ректифікаційних колонок.

ОБЛАДНАННЯ ТА МАТЕРІАЛИ: електроплитка, колба Вюрца, холодильник, термометр, алонж, приймачі.

РЕАКТИВИ: етанол.

ДОСЛІД 1. ПРОСТА ПЕРЕГОНКА ЕТАНОЛУ

Зберіть прилад для простої перегонки(рис.13), який складається з перегінної колби (Вюрца) об’ємом 50…100 мл, холодильника, алонжа та приймача. У колбу Вюрца вставте лійку з довгою трубкою й акуратно наливайте 25…30 мл забрудненого етанолу (С2Н5ОН). У колбу помістіть декілька капілярів з одним запаяним кінцем (запаяний кінець має знаходитися над рідиною) або парцелянових кип'ятильників, – це необхідно для рівномірного кипіння.

Закрийте горло колби корком із термометром, ртутна кулька якого має бути на рівні газовідвідної трубки колби. Нижній шланг холодильника підключіть до водопровідного крану, а верхній – опустіть до раковини та пропускайте воду. Вода в холодильнику має рухатись протитоком до пари, яка надходить до внутрішньої трубки холодильника. Після цього підставте приймач для дистиляту і починайте нагрівати на водяній бані або на електроплитці з закритою спіраллю.

При перегонці необхідно уважно стежити, щоб рідина кипіла рівномірно і не вирувала. Перегонка не повинна проходити занадто швидко. Як тільки рідина закипить, уважно стежте за показником термометра. Визначають температуру кипіння(постійну протягом кількох хвилин). Перша невеличка порція дистиляту– це домішки (їх виливають). Коли дані термометра будуть відповідати температурі кипіння речовини, що переганяється, підставте інший приймач, куди зберіть чистий етанол. Перегонку зупиняють тоді, коли в колбі залишається2…3 мл рідини

(переганяти до сухого не дозволяється). Вимірюють об’єм одержано-

го спирту, розраховують масову частку виходу спирту.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ

1.З якою метою очищують органічні речовини?

2.Які методи перегонки Ви знаєте?

3.Для очищення яких речовин використовується перегонка з- во дяною парою?

4.Для розділення сумішей яких речовин використовують фракцій-

ну перегонку?

5.Чим відрізняється проста перегонка речовини від фракційної?

26