Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_pit.doc
Скачиваний:
243
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
688.13 Кб
Скачать

8.Реклама і інформація: спільне і відмінне. Таня

8. Реклама і інформація: спільне і відмінне. (джерела – Закони про рекламу та інф-цію)

Реклама- це процес інформування населення про товар, ознайомлення з ним, переконання в необхідності його покупки. Також це комплекс засобів нецінового стимулювання збуту продукції і формування попиту на неї.

Так, відповідно до статті 1 Закону „Про рекламу"(1996), реклама - це спеціальна інформація про осіб чи продукцію, яка розповсюджується в будь-якій формі та в будь-який спосіб з метою прямого або опосередкованого одержання прибутку.

Що таке інформація і чи має реклама статус інформації? Згідно з Законом України "Про інформацію", інформація - це документовані або публічно оголошені відомості про події та явища, що відбуваються у суспільстві, державі та навколишньому природному середовищі.

Інформація не може бути об’єктом авторського та суміжних прав, а реклама, навпаки - є. Зокрема, заборонено імітувати (копіювати або наслідувати) загальне вирішення, текст, зображення, музичні чи звукові ефекти, що застосовуються в рекламі іншої продукції.

Інша характеристика поняття „реклама" - це її обов’язкова направленість на невизначене коло осіб. Це коло може бути у соціальному розрізі (діти, школярі, жінки, чоловіки тощо).

Однією з вимог Закону "Про рекламу" є заборона телерадіопрацівникам займатися рекламою під виглядом інформації. Таким чином, реклама є спеціальною інформацією, яка має особливий статус і не співвідноситься як окреме і загальне з інформацією, передбаченою Законом України "Про інформацію".

Підхід щодо відмежування реклами від загального поняття інформації є виправданим. Це пов’язано із специфікою рекламної діяльності, яка направлена на отримання прибутку, і тому повинна визнаватися такою, що належить до сфери майнових і пов’язаних з ними правовідносин. Дія Закону "Про рекламу" не поширюється на правовідносини, пов’язані з інформацією, яка відбиває соціальні події, інтереси політичних партій, релігійних і громадських організацій та/або призначена для їх підтримки. Особливий статус має і соціальна рекламна інформація - це інформація державних органів з питань здорового способу життя, охорони здоров’я, охорони природи, збереження енергоресурсів, профілактики правопорушень, соціального захисту та безпеки населення, яка не має комерційного характеру. В такій інформації не повинні згадуватись конкретна продукція та її виробники.

Рекламна діяльність полягає у донесенні до споживача спеціальної інформації про предмет реклами. Основними принципами рекламної діяльності є: законність, точність, достовірність, використання форм та засобів, які не завдають споживачеві реклами моральної, фізичної або психічної шкоди.

9.Журналістське розслідування та його складові.Таня

9.Журналістська майстерність як феномен. Складові журн.майстерності. (джерело – В.Здоровега „Теорія і методика журн.творчості”) 

Особливість сучасної демократичної журналістики – ЗМІ становлять „четверту владу”. В тоталітарній журналістиці журналіст насамперед повинен був вміти переконливо, популярно пропагувати, будувати твір для легкого сприйняття, „оволодіння” читачем. Сьогодні ж розуміння текстової діяльності як суспільного явища, покликаного регулювати соціальні відносини в суспільстві, є основою журн.діяльності. Майстерність журналіста полягає у здатності та вмінні написати і сказати про будь-що грамотно і переконливо.

Складові журн.майстерності:

оперативність, актуальність, компетентність, правдивість, сміливість, аргументованість, переконливість, цікавість, стислість і досконалість викладу.

У ході практичної діяльності журналіст мусить набувати знання з усіх сфер життя – науки, економіки, культури.

Літературна майстерність в журналістиці – вміння оперативно інформувати, відгукуватись на актуальні питання, глибоко і компетентно проникати в суть суспільних подій і явищ, правдиво узагальнюючи їх у певних групових, державних, загальнолюдських інтересів, сміливо, аргументовано, цікаво і переконливо втілювати власні думки і думки співрозмовників у стислій і досконалій формі, домагаючись певних духовних і практичних результатів.

Слід зауважити, що загальні вимоги професіоналізму по-різному реалізуються у тому чи іншому потоці журналістської інформації. Репортерська робота -  це динамізм, оперативність, вміння шукати цікаву інформацію. Аналітичні жанри- тлумачення, осмислення, новизна та оригінальність думки. Публіцистика – образне бачення подій і людей, узагальнення їх у суто індивідуальний спосіб.

Індивідуальна та колективна журн.майстерність: в кожній редакції має бути ансамбль талановитих журналістів. На відміну від худ.літератури, успіх якої визначають окремі талановиті й неповторні особистості, успіх газети, радіо, каналу залежить від колективу редакції, її диригента.

В Україні ЗМІ за інтелектуальним рівнем, на жаль, ще не стали самостійною силою, мозком суспільства, джерелом найважливішої соціальної інформації, а не просто пропагандистом і агітатором, якими є якісні видання Франції, Німеччини, Великобританії.

Молодій журналістикці незалежної України бракує загального високого рівня професіоналізму, доброї поінформованості та об”єктивності, вона заразилася глобальним прагненням що б то не стало розважати. Проблеми: потрібне підвищення мовної культури, виражально-зображувальних можливостей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]