Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_pit.doc
Скачиваний:
243
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
688.13 Кб
Скачать

62. Інформаційно-публіцистичні жанри та їх різновиди Лапушнян

До жанрів інформаційної публіцистики відносять:

Замітку(сюжет). Виступ. Інтерв’ю. Звіт (та його різновид – прес-конференцію). Репортаж, підсумкові аналітичні тижневики подій (інформаційно-аналітична програма – щотижневе чи щомісячне (часом і щоденне) коментування подій, які мають значення для аудиторії, і відверто суб’єктивне їх трактування (на відміну від суто новинних програм, які прагнуть об’єктивності ) з метою формування громадської думки. Інформаційно-аналітична програма побудована на рівномірному поєднанні візуальних та вербальних складових, причому візуальна складова – як правило, у вигляді тематичного репортажу – являє собою «ілюстративний матеріал» стереотипу, а вербальна – коментарі ведучого, оцінки, версії та прогнози експертів – його формулювання. Інформаційно-аналітична програма свого часу була головним і єдиним засобом закріплення політичних стереотипів (зокрема, на радянському ТБ),але останнім часом все більшої актуальності набувають інші передачі, в яких візуальний компонент – порівняно з інформаційно-аналітичною програмою – мінімізований.) http://www.politik.org.ua/vid/bookscontent.php3?b=24&c=628політичне ток шоу. «Свобода слова» на 5 каналі залучають численну і політично активну аудиторію, впливаючи якщо не на перебіг політичних процесів, то на політичну атмосферу в країні. Дослідники визначають ток-шоу як «певним чином структуровану та відповідно запрограмовану на отримання конкретного результату бесіду на завдану тему. Особливістю ток-шоу є те, що у процес обговорення залучється сам глядач, який погоджується з емоційно забарвленими судженнями, які пропонуються у процесі студійного обговорення, або заперечує. Завдяки ефектові залучення у глядача формуються стереотипи оцінки різних явищ – або, точніше, ток-шоу завершує їх формування, розпочате іншими джерелами.

62.Інформаційно-публіцистичні жанри та їх різновиди.

ЗАМІТКА належить до найдавнішого, найпоширенішого інформаційно-публіцистичного жанру. Вона характеризується стислістю вислову, лаконічністю, точністю викладу думки, бездоганністю формулювань, яскравістю мовностилістичних засобів. Різновиди заміток: хронікальна замітка (хроніка), інформаційна замітка (повідомлення, відгук, подяка), критична замітка. Отже, замітка найоперативніший і найпростіший жанр, з допомогою якого повідомляється про об'єктивно існуючі факти, події, явища соціального розвитку суспільства з метою пізнавального, політико-виховного впливу на аудиторію ЗМІ.

РЕПОРТАЖ - оперативний жанр ЗМІ, в якому динамічно, з документальною точністю та емоційністю відтворюються картини дійсності у їхньому розвитку через безпосереднє сприйняття автора, що створює враження (ефект) присутності у самого читача, радіослухача чи телеглядача на місці події.

Різновиди репортажу: подієвий, прямий, проблемно-тематичний, репортаж-роздум, критичний репортаж, колективний репортаж.

ІНТЕРВ'Ю - бесіда журналіста з компетентними людьми на суспільно значущу тему, призначена для опублікування в пресі, передачі по телебаченню або радіо. Різновиди інтерв'ю: інтерв'ю-монолог, інтерв'ю-діалог, інтерв'ю-полілог (бесіда за круглим столом), інтерв'ю-звіт, інтерв'ю-замальовка, інтерв'ю-анкета, прес-конференція, брифінг.

Вимоги до інтерв'ю - злободенність, суспільна значущість теми питань, пристрасність, діловитість, соціально-політична спрямо­ваність.

ЗВІТ - це оперативний жанр журналістики, який не лише повідо­мляє, а й аналізує важливі суспільно-політичні події, для яких харак­терна дія, виражена словом. Різновиди звітів: прямий (інфор­маційний) і проблемно-тематичний.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]