Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_na_pit.doc
Скачиваний:
243
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
688.13 Кб
Скачать

6. Факт у природі і факт у журналістському творі.

Журналістська інформація як певна частина соціальної інформації є документованими, публічно оголошеними відомостями про все, що відбувається довкола нас і незалежно від нас. Вона ґрунтується насамперед на реальних фактах. Тому для будь-якого працівника ЗМІ важливо розуміти природу й особливості факту, закономірності використання його в журналістиці.

Факт (від лат. Factum-зроблен) означає, як відомо дійсну подію, те, що реально відбулося. Під словом «факт» прийнято також розуміти судження або в інший спосіб зафіксовану реальність. У першому випадку доцільно вести мову про реальний факт, а в іншому- про факт відображений. Така двозначність слова призводить до непорозумінь,плутанини, судових розборів, адже під тим самим словом розуміють різні речі. Численні варіації на теми «факти підтвердилися», «факти спростовані» є нічим іншим як елементарною плутаниною. Якщо це реальний факт, тобто те, що відбулося у житті, то він не може бути ані спростований, ні підтверджений. Очевидно, у таких випадках йдеться про кимось відображений факт.

Факт як мікроскопічна частинка реальної дійсності, ніби вбирає  в себе її певні ознаки. Будь-який факт багатший від судження.

У сучасній науці підтвердилась певна практика класифікації фактів на відповідні групи. Вирізняють одиничні факти і систему, тобто групу фактів, які стосуються певного питання.

Особливим різновидом фактів є статистика (типові зведені числові характеристики на основі спостережень соц..явищ)

7.Раціональне й емоційне, їх поєднання. Таня у додатку

7.Раціональне й емоційне, їх поєднання. (джерело – Інтернет :)

Раціональне більшою мірою властиве свідомості, а емоційне - несвідомому. Раціональне: візуальна частина особи, більшою мірою свідома, в рівній мірі властива соціальному і індивідуальному.  Емоційне: кінестетична частина особи, більшою мірою несвідома, в рівній мірі властива соціальному і індивідуальному.

Раціональний компонентохоплює сукупність знань, які забезпечують формування професійно-зорієнтованого ставлення, що виявляються в поглядах, поняттях, інформованості, розумінні необхідності підготовки задля професійної діяльності.

Емоційний компонентохоплює емоційні та мотиваційні стани, емоціне ставлення до знань, умінь, навичок, визначаючи рівень інтересу,  включає результати самопізнання та емоційно-ціннісне ставлення до своєї особистості.

Людина як частина світу завжди з ним не лише душею і тілом, але й думкою і почуттями, пізнає та змінює світ, вона переживає все, що відбувається. Ці переживання і складають сферу емоцій і почуттів. Емоція — частина природи, маніфестація якої виражається мімікою, жестами, фонотацією (невербально) та словом чи конфігурацією слів (вербально). Ставлення людини до світу закріплюється в почуттях.

Емоційність — „психологічна характеристика особистості, стан і рівень розвитку її емоційної сфери”. Журналістові властиве емоційне мислення (надає раціональному пізнанню емоційне забарвлення), тобто це психічний процес, який виражає потребу свідомого вираження емоцій, що пов’язане з оціночною діяльністю. Емоції — важливий елемент діяльності журналістів, вказують на функціональне поле понять, відтворюють відповідні емоційні компоненти — картини світу. Найкраще запам’ятовується емоційно-вагома інформація.  

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]