Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_ta_metodika_muzichnogo_vikhovannya.doc
Скачиваний:
314
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
798.72 Кб
Скачать

Короткий зміст

1. Роль музики на святі.

Проведення свят у дошкільних навчальних закладах сприяє всебічному розвитку дітей. Під час проведення святкових ранків виявляються і виховуються у дітей організованість, культура поведінки, громадська активність.

Сила виховного впливу свята полягає в тому, що основна його ідея доноситься до дитини яскравими образними засобами, за допомогою всіх видів мистецтва: музики, співів, танцю, художнього слова.У дитячих садках відзначаються свято Нового року, 8 Березня. Радісною, святковою подією завжди є випуск дітей до школи.

Своєчасний вибір матеріалу є найважливішою умовою успішної підготовки до свята, завдяки чому не буде марної поспішності, зайвих репетицій тощо. Програми кожного ранку – це результат послідовної, планової роботи з дітьми протягом тривалого часу. Складається вона із заздалегідь вивчених пісень, віршів, ігор, танців, інсценівок та сюрпризних моментів, які спеціально добираються до свята.

Святкові ранки є однією з форм організації музичної діяльності ді­тей, всі види якої (співи, слухання музики, музично-ритмічні рухи, гра на дитячих музичних інструментах) у сукупності складають її зміст. Тому музично-літературний матеріал має відповідати основним вимогам – бути ідейним, змістовним, доступним, високохудожнім. І, безперечно, ви­конувати його треба грамотно і художньо. Можна використовувати на святі аудіозаписи – для слухання вокальної, хо­рової та інструментальної музики у виконанні майстрів музичного мис­тецтва.

2. Побудова свят у різних вікових групах.

План проведення святкових ранків складається музичним керівни­ком і затверджується завідуючою дитячим закладом або методистом. За підготовку та проведення ранку відповідає весь колектив дошкільного закладу. На черговому засіданні педагогічної ради необхідно ознайо­мити всіх присутніх із сценарієм свята, визначити день і час проведення ранків, розподілити між вихователями обов'язки (відповідальних за підготовку костюмів, атрибутів, оформлення залу, прийом гостей тощо).

На музичних заняттях проводиться планомірна робота по засвоєн­ню музичного матеріалу. Готується оформлення залу, групових кімнат, костюмів, атрибутів тощо.

Уся попередня робота педагогів має бути підпорядкована основній Ідеї наступного свята. На останньому перед святом занятті об'єднуються дві групи. Дітям показують, де саме вони сидітимуть, де стоятимуть «ар­тисти», потім проводять загальну репетицію пісень, ігор, танців. А сло­ва ведучого, поздоровлення, виступи дітей інших груп, сюрпризні ігри мають вперше прозвучати на святі.

Усі ранки треба проводити напередодні свят у першій половині дня. Їхня тривалість для кожної групи різна: для молодшої і середньої – 30 хвилин, для старшої – не більше від 50 хвилин.

3. Підготовка до свят – одна з умов успішного його проведення.

До підготовки та проведення святкових ранків треба залучати бать­ків. Вони можуть допомогти пошити костюми, оформити приміщення, брати участь у концерті. На святі вони – бажані гості.

Найважливіше – створити у дітей святковий настрій, радісне під­несення, пов'язане з ідеєю свята. Щоб діти все зрозуміли, ведучий пови­нен добре знати сценарій, послідовність номерів і читати його виразно, літературною мовою, уникаючи стандартних виразів. Йому треба уміти безпосередньо спілкуватися з дітьми, регулювати їхній настрій, виявля­ти винахідливість і дотепність. Зміст програми святкового ранку змінюється залежно від основної ідеї кожного свята. Особливе місце, як уже зазначалося, належить ранкам з нагоди найважливіших суспільно-політичних дат. Вони починаються урочистою частиною, яка включає організований вхід дітей до зали у святкових костюмах з яскравими атрибутами в руках – квітами, кольоровими прапорцями, кульками тощо. Потім діти сідають на заздалегідь підготовлені місця і слухають вітання, виконують святкові пісні, танці, вірші. До програми завжди включають веселі ігри на спритність і кмітливість («Хто швидше збере врожай» та ін.). Закінчити ранок можна організованим виходом дітей, тоді розважальна частина ранку не зменшить урочисті свята.

Зустріч Нового року – радісна подія для всіх дітей. На цьому зимовому ранку представлені казкові образи: Дід Мороз, Снігуронька, лісні звіри. До його програми слід включати порівняно складніший матеріал, бо для підготовки його є більше часу (від початку навчального року), отже, діти вже набули певних знань і умінь. Різноманітна програма, активна участь у загальних веселощах всіх дітей забезпечують успіх новорічного свята. Крім групових виступів, деякі ігри та карнавальні таночки (петрушок, гномів тощо) можуть буги сюрпризом для дітей. Це приносить багато радісних несподіванок під час свята.

Святкування Міжнародного жіночого дня 8 Березня відзначається особливою теплотою, щирістю почуттів. Діти поздоровляють не лише своїх мам і бабусь, а й усіх працівників дошкільного закладу, дарують їм самостійно зроблені подарунки (малюнки, аплікації тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]