Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_ta_metodika_muzichnogo_vikhovannya.doc
Скачиваний:
312
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
798.72 Кб
Скачать

2. Структура фронтального музичного заняття.

У практиці закріпилась певна структура музичного заняття, певна форма його проведення. Діти під марш входять до залу і продовжують по колу, поки не закінчиться музика, потім зупиняються і вітаються з музичним керівником. Залежно від віку дітей педагог ставить різні вимоги: починати і закінчувати крокування одночасно з початком і кінцем музики, рухатися в колоні вздовж стін кімнати, координувати рухи рук і ніг під час ходьби, тримати корпус прямо, марширувати урочисто-святково або ходити м'яко, плавно, узгоджуючи крок з темпом музики.

Далі виконується музично-ритмічна вправа, яка емоційно настроює, зосереджує їхню увагу. Діти навчаються виконувати різні танцювальні рухи (ставити ногу на п'ятку, робити рухи кистями рук, кружля їм по одному і в парах, просуватися перемінним кроком, боковим галопом та ін.).

Після виконання вправи діти сідають на стільчики. Починається наступний етап – слухання музики. Дошкільники ознайомлюються з новими творами, визначають основні засоби музичної виразності, пов'язують їх з назвою твору, вчаться висловлюватись про музику і давати їй оцінку.

Перед виконанням пісень музичний керівник обов'язково проводить розспівування або дає вправу для розвитку слуху і голосу. Діти вчаться свідомо розрізняти звуки за висотою, тривалістю, гучністю та тембром, готують голосовий апарат до співу.

На занятті виконуються дві-три пісні.

Музично-ритмічні рухи, які проводяться після співу, складаються з елементів танців, хороводів, ігор. Діти вчаться виразно рухатися відповідно до характеру музики, передавати в рухах різні ігрові образи, невимушено виконувати танці, інсценізувати ігрові пісні, вигадувати нові варіанти образного руху в іграх, створювати нескладні композиції танців.

3. Функціональні обов’язки вихователя та музичного керівника на музичних заняттях у різних вікових групах.

Планування та облік музичних занять. Для того, щоб забезпечити успішне здійснення завдані, музичного виховання, визначених «Програмою», музичний керівник повинен вдумливо планувати свою роботу. Його успіх залежить від того, наскільки планомірно та організовано ведеться виховання й навчання дітей, наскільки систематично згадана ІІрограма реалізується в житті дитячого садка.

Умови правильного та успішного планування роботи з дітьми такі:

а) знання вимог, визначених «Програмою»;

б) добре знання музичного матеріалу для всіх вікових груп дошкільного закладу;

в) знання вікових особливостей дітей, вивчення їхнього фізичного та розумового розвитку, а також знання фактичних даних: вік, стан здоров'я, рівень розвитку кожної дитини;

г) тісний контакт з вихователями груп з метою застосування єдиних методів педагогічного впливу на дітей.

Музичний керівник складає календарний план роботи в кожній віковій групі на один-два тижні (чотири заняття) відповідно до тих загально-педагогічних завдань, що їх здійснюють вихователі. Це дасть можливість музичному керівникові правильно, рівномірно, у певній послідовності розподілити музичний матеріал по заняттях, уникнути поспіху при підготовці до святкових ранків. При складанні календарного плану необхідно забезпечити правильне співвідношення завдань із співів, слухання музики та музично-ритмічних рухів, продумати чергування нового і старого матеріалу, творів різного настрою та характеру, різних форм і методів роботи з дітьми, виховні та навчальні завдання.

Структура музичного заняття, в основному, така: вхід дітей до зали, музично-ритмічні вправи, слухання музики, співи, музично-ритмічні рухи (танець, гра), вихід дітей. На музичному занятті можна давати лише один новий твір з будь-якого розділу. Музичний матеріал з інших розділів має знаходитися в стані розучування або закріплення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]