Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_ta_metodika_muzichnogo_vikhovannya.doc
Скачиваний:
314
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
798.72 Кб
Скачать

Заліковий кредит ііі.

Організаційні форми навчання. Методична робота з музичного виховання

Змістовий модуль 5

3.1.1. Лекція ( 2 год.)

Музичні заняття як основна організаційна форма навчання:

структура музичних занять

План

1. Значенняпроведення музичнихзанятьв дошкільному навчальному закладі.

2. Організація музичних занять.

3. Структура фронтального музичного заняття.

4. Видимузичних занять.

5. Функціональніобов’язкивихователятамузичного керівникана музичнихзаняттяхурізних віковихгрупах.

Література

1. Ветлугина Н.С., Кенеман А.В.Теория и методика музыкального воспитания в детском саду. – М., 1983. - С. 177-168.

2. Дубровская Е.А. Руководство процессом музыкального воспитания в дошкольных учреждениях. - М., 1988. - С. 34.

3.Дубровская Е.А.Ступеньки музыкального развития / Е.А. Дубровская. – М., 2003. – 172 с.

4. Радынова О.П., Катинене А.И., Палавандишвили.Музыкальное воспитание дошкольников. – М., 1994. – 120 с.

5. Новгородська Ю.Г. Методика музичного виховання. Тексти лекцій: Навчальний посібник для спеціальності «Дошкільне виховання, практична психологія» / Ю.Г. Новгородська. – Ніжин, Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2010. – 143 с.

6. Нечай С. Музичні фантазери. Методичні рекомендації з розвитку креативності для вихователів і музкерівників / С. Нечай // Дошкільне виховання. – 2010. – № 11. – С. 10-13.

Короткий зміст

1. Значення проведення музичних занять в дошкільному навчальному закладі.

Музичні заняття та їх побудова. Музичні заняття – основна форма музичного виховання та навчання у дошкільному навчальному закладі. В процесі занять дошкільники набувають знань, умінь і навичок із слухання музики, співів, музично-ритмічних рухів, навчаються гри па музичних інструментах. Завдяки чітко організованому, цілеспрямованому навчанню систематизуються і поглиблюються засвоювані дітьми знання, розширюється загальний та музичний кругозір, формується музичний смак, а також пізнавальні здібності, які є основою успішного навчання в школі. Музичні заняття сприяють розвиткові музичних здібностей, виховують у дітей прагнення до самостійної і творчої діяльності, інтерес і любов до музики, відіграють важливу роль у розвитку уваги, пам'яті, волі, ініціативи, активності та інших психічних властивостей, привчають дошкільників до злагоджених колективних дій.

Робота, що проводиться на музичних заняттях, – це складний педагогічний процес, центральною фігурою в якому є музичний керівник, який планомірно і систематично спрямовує навчання і розвиток дітей.

Музичні заняття, як і будь-який інший вид занять, повинні групуватися на принципах вітчизняної дидактики: проводитися за певною системою, передбачати поступове і послідовне ускладнення матеріалу, доступність відповідно до вікових особливостей дітей. Своєрідність музичних занять полягає в їхній емоційній насиченості, зумовленій предметом навчання, поєднанні різних видів діяльності й переході від одного до іншого (слухання музики, співи, музично-ритмічні рухи, гра на музичних інструментах), сполученні музики, слова вихователя та засобам наочності тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]