Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_ta_metodika_muzichnogo_vikhovannya.doc
Скачиваний:
313
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
798.72 Кб
Скачать

2. Мажор. Гама натурального мажору.

Мажорним називається лад, стійкі (опорні) звуки якого (І-III-V) утворюють м а ж о р н и й тонічний тризвук. Гамою назива​ється мелодична послідовність звуків-ступенів ладу, розташованих у вис​хідному або низхідному порядку від тоніки до її повторення (зверху або знизу).

Слово «гама» походить від назви букви грецького алфавіту, якою позначався найнижчий звук музичного звукоряду середньовіччя.

Одночасне звучання трьох стійких звуків ладу (І-III-V) із співвід​ношенням у два і півтора тони утворюють характерний для мажорного ладу мажорний тонічний тризвук.

Тональності мажорного ладу

Побудуємо мажорну гаму не від звука до, а від будь-якого іншого звука октави, зберігаючи співвідношення звуків, характерне для мажор​ного ладу. Лад залишиться незмінним-мажорним, зміниться лише ви​сотне положення кожного звука ладу. Така зміна дає нам велику кіль​кість мажорних тональностей.

Отже, тональність –це висотне положення ладу. Назва тонально​сті складається з назви звука, яким вона починається (назви тоніки гами), та назви ладу. Наприклад: До мажор, Ре мажор, Соль мажор і т. д.

Співвідношення звуків у кожній новій тональності точно відповідає формулі мажорної гами: тон –тон–півтон–тон–тон–тон–півтон.

3. Поняття про тональність.

Побудуємо мажорну гаму не від звука до, а від будь-якого іншого звука октави, зберігаючи співвідношення звуків, характерне для мажор​ного ладу. Лад залишиться незмінним — мажорним, зміниться лише ви​сотне положення кожного звука ладу. Така зміна дає нам велику кіль​кість мажорних тональностей.

Отже, тональність –це висотне положення ладу. Назва тонально​сті складається з назви звука, яким вона починається (назви тоніки гами), та назви ладу. Наприклад: До мажор, Ре мажор, Соль мажор і т. д.

Співвідношення звуків у кожній новій тональності точно відповідає формулі мажорної гами: тон –тон–півтон–тон–тон–тон–півтон.

Побудуємо, наприклад, гаму в тональності Соль мажор. Запишемо на нотному стані всі звуки від соль і вище у висхідному порядку і заверши​мо гаму октавним звуком соль, тобто верхньою тонікою.

У цій гамі співвідношення звуків буде трохи іншим, ніж вже відоме нам, а саме: тон –тон–півтон–тон–тон–півтон–тон. Щоб вона цілком відповідала формулі гами мажорного ладу, слід підвищити звук фа (VII ступінь) на півтону (поставити дієз перед нотою фа). Тоді відстань між мі та фа-діез становитиме тон, а між фа-діез і соль–півтону.

Отже, тональність і гама Соль мажор (G-dur) має один дієз (фа-діез). Так само будуються й інші тональності мажорного ладу. Ре мажор (D-dur) має два змінені звуки: фа-діез і до-дієз; Ля мажор (A-dur) –три: фа-діез, до-діез, соль-діез і т. д.

4. Мінор. Гама натурального мінору.

М і н о р н и м називається лад, стійкі (опорні) звуки якого (І-III-V) утворюють мінорний тонічний тризвук, а мелодична послі​довність ступенів ладу, розташованих у висхідному або низхідному поряд​ку від тоніки до її повторення (зверху або знизу), – мінорну гаму. Мінорний лад відрізняється від мажорного іншим співвідношенням звуків-ступенів, а тому і формула побудови його гами – інша.

Випишемо всі звуки, розмістимо їх у висхідному порядку один за одним, відкинемо повторення звуків і завершимо звукоряд октавним звуком.

Утвориться гама з іншим співвідношенням сусідніх звуків-ступенів: тон –півтон–тон–тон–півтон–тон–тон. Пісню «Засвистали коза​ченьки» написано в натуральному мінорному ладі, тому й гама з таким співвідношенням ступенів є мінорною натуральною.

Стійкі (опорні) звуки (І-III-V) мінорної гами при одночасному зву​чанні утворюють мінорний тонічний тризвук із співвідношен​ням звуків: півтора та два тони.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]