Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Teoriya_ta_metodika_muzichnogo_vikhovannya.doc
Скачиваний:
316
Добавлен:
18.03.2015
Размер:
798.72 Кб
Скачать

2.1.2 Семінарське заняття (2 години) Тема: Методика музичного виховання дітей

Самостійні завдання до заняття

1. Вивчити самостійно рекомендовану літературу.

2. Зробіть картотеку крилатих висловлювань, віршів зі словами «музика», «виховання».

3. Підберіть приклади з кінофільмів і зробіть презентацію про музичне виховання видатних людей.

Питання для обговорення

  1. Визначення змісту предмета.

  2. Взаємозв’язок музичного виховання, навчання та розвитку.

  3. Розвиток загального музичного відгуку як шлях до всебічного розвитку дитини засобами музики.

  4. Основні компоненти естетичного відношення до музики.

Методичні рекомендації

Вивчаючи перше питання слід зрозуміти, що музичне виховання –широке, багатогранне поняття. Воно включає, за визначенням Н. Ветлугіної, «цілеспрямований і організований вплив на дітей у процесі передачі їм досвіду музичної діяльності». Діти здобувають знання, практичні вміння й навички в різних видах музичної діяльності. Водночас музика збагачує духовний світ дитини, отже, є складовим компонентом всебічного розвитку особистості. У процесі музичного виховання в дітей формуються інтерес і любов до музики, естетичний смак, оцінне ставлення до музичних творів, розвиваються музичні здібності.

Знаннями, вміннями й навичками, необхідними для цілеспрямова­ного педагогічного керівництва музичним вихованням та розвитком ді­тей у процесі їхньої музичної діяльності, озброює навчальний предмет «Методика музичного виховання». Крім видів та ор­ганізаційних форм музичної діяльності дітей, дисципліна ММВ включає загальні пи­тання музичного виховання в дошкільному навчальному закладі (характеристика предме­та, його значення та завдання; методи і прийоми музичного виховання та навчання; аналіз музичної літератури для дошкільних закладів освіти). Розглядаються також питання підготовки музичного вихователя до пе­дагогічної діяльності (методичні вказівки до планування та обліку робо­ти, аналіз методичних збірників, обов'язки музичного керівника дошкільного навчального закладу).

Розкриваючи друге питання, зверніть увагу на основні поняття курсу: музичне виховання, освіту, навчання, розвиток та їх взаємозв’язок.

Під час третього питання визначте етапи розвитку естетичного ставлення до музики, особливості педагогічного керівництва цим процесом. Охарактеризуйте поняття «естетичне ставлення до музики» та опишіть його основні компоненти. Поясніть як і в чому проявляється виховуючий і розвиваючий характер навчання на музичних заняттях?

Література основна

1. Эстетическое воспитание и развитие детей дошкольного возраста: Учеб. пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений / Е.А. Дубровская, Т.Г. Казакова, Н.Н. Юрина и др.; Под ред. Е.А. Дубровской, С.А. Козловой. – М.: Издательский центр «Академия», 2002. – С. 24–36.

2. КОМЕНТАР до Базового компонентадошкільної освіти в Україні: Наук.-метод. посіб. / Наук. ред. О.Л. Кононко. – К.: Ред. журн. «Дошкільне виховання», 2003. – 243 с.

3. Базова Програмарозвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». – К., 2009. – 426 с.

4. Радынова О.П., Катинене А.И., Палавандишвили М.Л.Музыкальное воспитание дошкольников: Учебн. Пособие для студ. фак-ов дошк. высш. и сред. пед. учеб. заведений /  О.П. Радынова., А.И. Катинене, М.Л. Палавандишвили. – М.: Издательский цент «Академия», 1998. – С. 4–10.

5. Новгородська Ю.Г. Методика музичного виховання. Тексти лекцій: Навчальний посібник для спеціальності «Дошкільне виховання, практична психологія» / Ю.Г. Новгородська. – Ніжин, Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2010. – 143 с.

Література додаткова

1. Ветлугина Н.А., Кенеман А.В. Теория и методика музыкального воспитания в детском саду / Н.А. Ветлугина, А.В. Кенеман. – М., 1983. – С. 21–31.

2.Эстетическое воспитание в детском саду/ Под ред. Ветлугиной Н.А. – М.: Просвещение, 1985. – С. 5–35.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]