Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_vesna_2014 (1).doc
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
1.9 Mб
Скачать
  1. Критерії оцінки контрольної роботи.

Критеріями оцінки контрольної роботи є:

Повне розкриття теоретичних питань;

Правильне рішення письмових завдань;

Обсяг літератури стосовно тем (10-15 джерел);

Використання спеціальної літератури та нормативних актів;

Самостійність виконання роботи;

Додержання вимог щодо виконання контрольної роботи у відповідності з даними методичними рекомендаціями.

Контрольна робота оцінюється з розрахунку від 0 до 30 балів.

  1. Контрольні роботи не зараховуються у наступних випадках:

  • Контрольна робота виконана на підставі застарілого (відміненого, зміненого) законодавства;

  • Хоча б одне завдання варіанту роботи виконані невірно;

  • Робота є несамостійною, або не відповідає вищезазначеним вимогам;

  • Контрольна робота виконана не за належним варіантом.

  1. Заключні положення.

Консультації з усіх інших питань, пов’язаних з виконанням контрольної роботи, студенти або слухачі можуть отримати безпосередньо у викладача, який проводить заняття або в кабінеті кафедри кримінально-правових дисциплін або у чергового викладача.

Завдання для контрольних робіт

Варіант 1

  1. Поняття і види стадій вчинення умисного злочину

  2. Поняття та правові наслідки судимості

  3. Задача

Семченко з метою помсти своєму сусіду Михайлову запропонував Чернову й Васильченку вчинити крадіжку майна з квартири Михайлова. Він розповів їм про те, де можуть знаходитися цінні речі, коли краще вчинити злочин, а також пообіцяв винагороду, якщо вони погодяться на крадіжку.

Чернов і Васильченко погодилися на пропозицію Семченка і, дізнавшись про те, що у Семченка є пістолет, попрохали дати його “на всяк випадок”. Семченко довго не погоджувався, але потім дав Чернову пістолет і попрохав не застосовувати його.

Чернов і Васильченко вибрали час, коли, на їх думку, хазяїна не було вдома, приїхали до будинку Михайлова, зламали двері, проникли у приміщення, де зібрали у валізи цінні речі. Коли вони вже зібралися виходити з квартири, додому несподівано повернувся Михайлов. Злякавшись затримання та викриття, Чернов вистрілив і вбив Михайлова.

Визначте форму співучасті й види співучасників у даному випадку. Чи можливо в даному випадку стверджувати про ексцес виконавця (Чернова)? Охарактеризуйте підстави кримінальної відповідальності співучасників при ексцесі виконавця. Яке значення для співучасті мають мотив та мета як ознаки суб’єктивної сторони складу злочину? У чому полягає відмінність функцій організатора від функцій підбурювача до злочину?

Варіант 2.

1. Поняття, підстави та ознаки необхідної оборони

2. Поняття і види звільнення від кримінальної відповідальності

3. Задача

Радченко, перебуваючи у нетверезому стані, вибив двері продуктового кіоску, зайшов усередину й взяв п’ять пляшок горілки, три пляшки коньяку, 3 кг. шоколаду й цукерок. Усе це він відніс до себе додому. Удома він випив півпляшки коньяку і знову повернувся до кіоску, зайшов усередину, але його помітив Кузьменко й затримав. На допиті Радченко пояснив, що повернувся до кіоску, маючи намір забрати горілку і коньяк, які там залишалися.

Скільки злочинів вчинив Радченко? Назвіть види ускладнених одиничних злочинів і розкрийте їх ознаки. В чому полягає відмінність повторності злочинів від одиничного продовжуваного злочину?

Варіант 3.

1. Поняття, ознаки та значення співучасті у злочині

2. Види покарань за кримінальним правом

3. Задача

Неповнолітні Зарицький і Астратонов вночі у дворі будинку намагались здійснити крадіжку ковпаків із коліс автомобіля Ноздратенка. В цей час Ноздратенко знаходився у своїй квартирі на другому поверсі будинку і, почувши у дворі підозрілий шурхіт, вийшов і двічі вистрілив з мисливської рушниці в напрямі Зарицького, наказавши йому підняти руки. Виконавши цю вимогу, той почав просити Ноздратенка не стріляти, оскільки він нічого не зробив. Але Ноздратенко ще двічі вистрілив у Зарицького, який стояв з піднятими руками, завдавши йому тяжких тілесних ушкоджень, через які йому ампутували руку.

Чи підлягає Ноздратенко кримінальної відповідальності? Розкрийте зміст таких умов правомірності необхідної оборони як своєчасність оборони та дійсність посягання. Чи рівнозначні ці поняття? Визначте початковий та кінцевий моменти посягання, вчиненого неповнолітніми Зарицьким і Астратоновим. Чи підлягав би Ноздратенко кримінальній відповідальності, якби він вистрілив у підлітка, який скорився вимозі припинити посягання та намагався втекти?

Варіант 4

1. Повторність злочинів та її види

2. Поняття кримінального покарання та його ознаки. Цілі покарання

3. Задача

Троє мисливців – Гусько, Феденко та Дудар поверталися додому після полювання. Удалині, на відстані приблизно 50-60 метрів, вони побачили знайомого Сидорчука, який стояв біля дерева й палив люльку. Гусько запропонував Дудару, який відзначався влучною стрільбою з рушниці, показати свою майстерність і влучити в люльку Сидорчука. Дудар погодився, але з умовою, що Феденко підставить йому плече для рушниці. Феденко погодився. Дудар вистрілив, проте куля влучила не в люльку, а в голову Сидорчука, який від заподіяного ушкодження помер на місці.

Проаналізуйте суб’єктивну сторону даного злочину. Чи є об’єктивні та суб’єктивні ознаки співучасті в діях Гуська, Феденка й Дудара? Хто відповідно до закону може бути визнаний виконавцем, підбурювачем та пособником у злочині?

Варіант 5

1. Організатор злочину

2. Загальні засади призначення покарання

3. Задача

Робітник лісгоспу Лосарєв, дізнавшись про те, що в сейфі бухгалтерії лісгоспу є значна сума грошей, вирішив їх викрасти. Розбивши шибку у вікні, він проник туди і за допомогою принесеного ломика намагався зламати замок сейфа. Йому вдалося лише відігнути лівий кут верхньої частини дверцят. Зрозумівши, що відкрити сейф не вдасться, Лосарєв пішов додому. В касі сейфа було 27 000 грн.

Варіант: Лосарєву вдалося відкрити сейф, але він виявився по­рожнім, оскільки касир Наумова забрала гроші додому, побоюючись, що їх можуть викрасти.

Дайте кримінально-правову оцінку вчиненим діям: визначте стадію вчинення злочину. Які існують види замаху? У чому полягає кримінально-правове значення поділу замаху на види? Чи змінилося б рішення, якби Лосарєв, розраховуючи заволодіти сумою понад 30 000 грн., відкрив сейф і знайшов там лише 10 грн.?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]