Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
транс шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
706.56 Кб
Скачать

19.Основні складові постекономічної трансформації:суть змін у праці та її мотивації, власності, управлінні(сучасна корпорація та соціальна відповідальність)

Постекономіне суспільство це еволюційний перехід значної частини суспільства до нової структури цінностей побудованої на системі пост матеріалістичної мотивації. Це суспільна система, що заснована на самореалізації та творчій діяльності людей і передбачає демасифікацію суспільства.

Постекономічне суспільство характеризується змінами:

  1. у праці –і ндивідуалізація, творчий характер діяльності, соціальний прогрес вимірюється в явищах що не мають суто економічної природи

  2. у мотивації – значний вплив позаекономічних чинників, формування пост матеріалістичної мотивації, перерозподіл доходів на користь тих прошарків що вмотивовані потребою в самореалізації, самовдосконаленні

  3. у власності - зниження індивідуальної приватної власності, зростання корпоративної (поява потреби до корпоративного громадянства, що передбачає соціальну відповідальність і конструктивну взаємодію з внутрішніми та зовнішніми контрагентами, поява як масового явища інтелектуальної власності)

  4. зміни в управлінні можна прослідкувати через зростання ролі соціальної відповідальності п-ва. Існує два підходи розуміння соціальної відповідальності підприємництва. 1.Підприємництво вважається соціально-відповідальним, якщо воно, не порушуючи законів і норм державного регулювання, збільшує прибуток, тобто досягає запланованих економічних цілей. 2. Підприємець в доповнення до економічної відповідальності повинен враховувати людські і соціальні аспекти впливу свого бізнесу на працівників, партнерів, споживачів, і також, вносити позитивний внесок у вирішення суспільних проблем. Тобто, суспільство чекає від росту підприємництва не тільки високих економічних результатів, а й суттєвих досягнень з точки зору соціальних цілей.

Підприємництво повинне бути націлене на досягнення прибутку за умов дотримання правил гри у відкритій конкурентній боротьбі без обману і шахрайства, а також активно діяти у таких сферах як охорона здоров'я, оточуючого середовища, суспільна безпека, громадські права, захист прав споживачів тощо. Це означає, що бізнес повинен бути соціально відповідальним.

21.Роль держави у сприянні ефективної трансформації продуктивних сил на принципах інформаційної економіки

У інформаційній економіці сформульовані цілі для держави, яка переходить до постіндустріального типу економіки. Роль держави у процесах функціонування економіки збільшується.

Визначальними економічними функціями сучасної держави у розвитку капіталістичних країн є:

Забезпечення розвитку народного господарства на основі новітніх технологій, створення та розвиток інтелектуальної інфраструктури, соціальна орієнтація національної економіки (наприклад, в Україні фонд заробітної плати складає 44% ВНП, тоді як на заході 80% ВНП), сприяння адаптації та розвитку національної економіки у глобальному економічному, політ., інформац. та соц. просторі. Успішна реалізація цих функцій потребує: концентрації об’єктів державної власності у стратегічних секторах економіки (освіті, науці, НДДКР), чітке розуміння стратегічних пріоритетних цілей використання бюджетних коштів, формування ефективної моделі взаємодії держави та бізнесу. Держава повинна формувати інститути інноваційного розвитку економіки, регулювання НДР.

Прикладом системного підходу держави до виконання названих функцій є політика урядів США.

Для України роль держави у сприянні ефективної трансформації, визначається так: 1)нагальне прийняття ключових законів, що визначають єдині правила гри у сфері високих технологій; 2)за допомогою податкової та бюджетної політики забезпечення державного стимулювання НДДКР на макрорівні та на рівні окремих інноваційно-спрямованих фірм і корпорацій, технопарків; 3) посилення соціальної відповідальності бізнесу.