Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
транс шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
706.56 Кб
Скачать

72. Мотивація підприємців у перехідній економіці. Правове забезпечення розвитку підприємництва.

Належне функціонування суб’єктів господарювання безпосередньо пов’язане із проблемою мотивів і стимулів їхньої діяльності. Основною ланкою мотиваційного механізму є підприємницькі інтереси – сукупність відносин, що складаються в процесі діяльності між підприємцями та державою, між підприємцями та іншими учасниками ринку і спрямовані на задоволення власних потреб. Здатність кожного суб’єкта господарювання виявити свої підприємницькі інтереси значною мірою залежить від чинників підприємницької активності. Так розрізняють макро- та мікроекономічні чинники підприємницької активності. Якщо в результаті їх взаємодії створюються сприятливі умови, підприємницька діяльність активізується, якщо ні – згортається.

Реальна мотивація підприємництва, однакова спрямованість розвитку та реалізації економічних інтересів ринкових суб’єктів і держави можуть бути лише за розвиненого конкурентного середовища, існування критичної маси підприємців у більшості сфер господарської діяльності.

Мотивація економічних агентів у перехідній економіці суттєво відрізняється від мотивації за нормальних ринкових умов. Якщо за умов розвиненої ринкової економіки максимізація прибутку є переважаючим мотивом (порівняно з такими цілями, як збільшення обсягів виробництва, розміри власної заробітної плати, збереження чисельності зайнятих на підприємстві тощо), то у перехідній економіці спостерігається поліваріантність цілей діяльності.

У розвинутих країнах з ринковою економікою немає спеціальних законів про підприємництво. Свобода підприємницької діяльності в них закріплена у конституції, цивільному законодавстві та в інших н.п.а., що регламентують господарську діяльність.

В Україні загальні правові економічні та соціальні засади підприємницької діяльності визначені в законах «Про власність», «Про підприємства в Україні», «Про підприємництво» 1991 року (з подальшими змінами та доповненнями). Проте певні їх положення потребують перегляду з метою вдосконалення організаційно-правового, фінансово-кредитного, податкового і державного регулювання підприємництва.

Останнім часом підвищена увага на державному та регіональному рівнях приділялась питанням активізації підприємницької діяльності, створенню нових підприємств. Зокрема, було прийнято низку рішень, щодо удосконалення нормативно-правової бази, усунення адміністративних, економічних та організаційних перешкод розвитку підприємництва. Запровадження нових підходів до державного регулювання у сфері підприємництва. Насамперед це стосується внесення змін до процесів регулювання, ліцензування, державної реєстрації, видачі різноманітних дозволів, запровадження нових схем оподаткування, упорядкування перевірок фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємництва державними контролю вальними органами.