Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
транс шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
706.56 Кб
Скачать

12. Постіндустріальне суспільство, його ознаки та особливості.

Постіндустріальне суспільство (за Беллом) – це новий принцип соціотехнічної організації та новий спосіб життя, який дає змогу говорити про три типи соціальної організації суспільного виробництва: доіндустріальний (взаємодія людини з природою), індустріальний (взаємодія людини із штучною природою за допомогою енергії та машин), постіндустріальний (пов'язаний з обробкою даних, управління інформацією та взаємодією людей = «ігри між людьми»).

Основою переходу до постіндустріального суспільства виступають системні зміни у технологічному способі виробництва, перехід до економіки «виробництва знань», зміни у соціальній природі, соціальному становищі людини. В нових умовах людина стає членом громадянського суспільства. Воно формується під впливом складної сукупності економічних і позаекономічних чинників.

У постіндустріальному суспільстві відбувається не стільки зсув від промислового виробництва до сфери послуг, а масове поширення сучасних інтелектуальних технологій, інформації та знань, які стають вирішальним чинником інновацій.

Особливостями постіндустріального суспільства є: зниження ролі матеріального виробництва та швидкий розвиток сектору послуг та інформації; якісні зміни у характері людської діяльності; якісні зміни у типах ресурсів, що залучаються у виробництво; істотна якісна трансформація соціальної структури суспільства; індивідуалізація виробництва. Відбувається перехід до інноваційного типу економіки, головною рисою якої є створення ідей.

13. Інтелектуальна власність та її вплив на характер соціально-економічних відносин.

Інтелектуальна власність – форма власності, об’єктами якої є творіння людського розуму, людського інтелекту, зокрема й інформація, що може бути представлена на електронному носії та розповсюджена у необмеженій кількості копій у всьому світі. Важлива складова інтелектуальної власності – власне інтелект людини, який містить як набутті знання, так і здатність створювати нові знання, тобто виступає одночасно й основою і змістом, і об’єктом власності. Вирізняють три основні групи об’єктів інтелектуальної власності: 1)об’єкти промислової власності; 2)об’єкти авторського права; 3)ноу-хау, інформація, що охороняється власниками як комерційно цінна та закрита. Формами інтелектуальної власності є: особиста, індивідуальна приватна, колективна, корпоративна, державна інтелектуальна.

Розгортання НТР, перетворення високотехнологічного виробництва у домінуючий сектор, а найманого працівника у носія ідей (високоосвіченого, кваліфікованого, творчого) та значних інтелектуальних можливостей сприяють поглибленню змін у змісті праці, визначають зміни у системі відносин власності (характері праці). Умовою приналежності людини до панівного класу стає не право володіти благом, а здатність його використовувати. Соціальний статус людини усе більше визначається її освітнім рівнем, здатністю перетворювати інформацію у знання, самостійно здійснювати продуктивну діяльність в умовах технологічно досконалого суспільства. В процесі формування феномену інтелектуальної власності спостерігається поява класу «носіїв знань» (працівників інтелектуальної праці, професіоналів) – власників інтелектуального капіталу. Інтелектуальний капітал – система відносин, пов’язана із формуванням, примноженням та використанням інтелектуальних здібностей працівника в інтересах створення інтелектуального продукту високої якості, реалізації інтересів власника капіталу у зростанні доходу, соціального статусу, рівня саморозвитку та самореалізації, як працівника та громадянина суспільства.

На сьогодні спостерігається зростання вартості інтелектуального капіталу, який не пов'язаний із матеріальними цінностями і визначається рівнем розвитку людського і соціального капіталу, можливостями його самореалізації, що впливає на характер якісних змін у системі економічних відносин (індекс Доу-Джонса).

70% усіх прав світової інтелектуальної власності сконцентровано у США.