Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
транс шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
706.56 Кб
Скачать

33. Обмеженість і протиріччя системи мотивації до праці в соціалістичні економіці

Тривалий час недоліки господарюв. вдавалося покривати нещадною експлуатацією працівників. Система мотивації була замінена системою примусу. В ряді випадків мотивація підмінялась методами не прямого примусу (соціалістичні змагання). Механізм запроваджуваного ек. примусу до «високоефективної» праці щодалі частіше почав давати збої. Так, протягом ост.10-15 років існування СРСР почала чітко вимальовуватись переорієнтація у трудовій мотива­ції працівників. Атмосфера трудового ентузіазму, в якій втілюва­вся рух за комуністичну працю, поступово наповнювалась «соці­алістичним практицизмом». Такі ідеологічні стимули, як «честь працівника», «честь колективу» та ін. дедалі більше втрачали стимулювальні функції. Більше того, наприкінці 1980р. у всіх галузях народного госп-ва погіршилася трудова дисципліна, збільшилася кількість прогулів, простоїв. Втрати робочого часу в промисл. й буд-ві виросли в 1,5 разу, що рівнозначно щоден­ній відсутності на своїх робочих місцях 200 тис. осіб. Все це зумовило суттєве падіння реальних доходів населення. Централізоване планування економіки було неефективним і працювало без жодного зв'язку з потребами споживачів. Домінуюча державна власність щораз більше ставала неефективною, не стиму­люючи колективи підприємств і не задіюючи достатньо особисті стимули працівників.

36. Нагромадження кризових явищ у рад. Ек. В 70-80рр. XXст

В 70-х р. XX ст. об’єктивні умови господарювання докорінно змінилися і адміністративна система почала гальмувати ек. розвиток. Ускладнювалася структура сусп. вир-ва і ек. відносин, процес привласнення набував багаторівневого характеру. Стало очевидним, що без підвищення ролі індивідуального відтворення, певної децентралізації ек.с труктур, надання статусу ек. свободи безпосереднім товаровиробникам неможливе подальше ек. і соціальне зростання. Головною рисою господ. механізму залишалося переважання адміністративних методів. Двічі (в середині 50х і 60х рр..) при проведенні ек. реформи були спроби запровадити ек. методи управління. У 50х р. застосування ек. стимулів, замість позаек. примусу, за відсутності свободи господарювання і конкуренції, призводило до посилення незбалансованості ек., загострення дефіциту і як наслідок до ще більшого зниження дієвості стимулів.

У 70х р. розпочався реальний повільний спад. Спроби запровадити ек. методи управління в кінцевому підсумку успіху не мали. Механізм розробки і освоєння нововведень було сформовано в 80-х р., у період підприємницького буму, завдяки радикальній перебудові господарювання і управління, розвитку нових видів підприємництва і його масовості. Відбулись зміни в управлінні внутрішньофірмовим господарством великих корпорацій у бік децентралізації, самоврядування. Через гіпертрофоване одержавлення колгоспно-кооперативна форма власності втратила свій кооперативний зміст.

Уповільнення ек. зростання в СРСР супроводжувалося зниженням приросту осн. капіталу. Скоротилася динамка і рівень ефективності капітальних вкладень. Обладнання і продукція старіли, знижувалась якість продукції, ефективність і темпи вир-ва. Знизився темп зростання чисельності роб. сили. Майже половина робітників і колгоспників була зайнята некваліфікованою, важкою ручною працею. Загострився розрив між платоспроможним попитом і його покриттям. Ринок не був насичений споживчими товарами. Стагнація економіки, передкризові явища супроводжувались зростанням антисоціальних процесів. Через відсутність демократичних засад це призвело до втрати керованості не тільки економікою, а й державою в цілому.