Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
транс шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
706.56 Кб
Скачать

15.Критерії визначення інформаційного суспільства: технологічний, ек, критерій пов'язаний зі сферою зайнятості, просторовий культурний

Інформаційне суспільство – це суспільство, в якому кількісні зміни у сфері інформації зумовили виникнення якісно нового типу соц. устрою. Поштовхом до формування інформаційного суспільства став інформаційний вибух 50-70 рр 20 ст. (початок розвитку НТР) В. Мартін наводить 5 критеріїв інформац. с-ва:

1)економічний - інформаційний сектор стає складовою сучасного ек.життя

2)технологічний - показує рівень проникнення технологій в усі сфери діяльності індивідів

3)соціальний - зміна соц. поведінки під впливом інформац. Технологій.

4)політичний - формування свого роду глобального форуму, в якому рядові громадяни можуть приймати участь в управлінні

5)культурний - відбувається взаємодія та взаємопроникнення культур в глобальному масштабі

Просторовий критерій пов'язаний з діяльністю ТНК та стиранням просторових обмежень, завдяки розвитку інтелектуально-комунікативним технологіям (ІКТ). Критерій пов'язаний із занятістю характеризується з потребою нар. г-ва у новому інтелектуальному типі працівника.

17. Корпоративний капіталізм епохи інформаційного суспільства.

Інформаційне суспільство виникло завдяки зростанню потоків інформації та розвитку інформаційно-комунікативних технологій (ІКТ), саме останні стали основою швидкої глобалізації світової економіки, забезпечили присутність ТНК у іноземних національних системах.

Внаслідок швидкого розвитку інформаційних технологій, заснованих на застосуванні комп’ютерних систем. Характерним явищем глобалізації стала поява ТНК. Важливим інструментом домінування ТНК є наявність інформаційних сіток, завдяки яким ділова активність відбувається в реальному часі без просторових обмежень завдяки ІКТ, супроводжується трансформацією соціально-економічних, організаційно-економічних відносин. Інформаційні технології забезпечили ТНК глобальну присутність та колосальну гнучкість в національних економічних системах. Інформаційні технології дозволяють корпораціям виконувати операції по всьому світу, звертаючи мінімум уваги на введені місцевою владою обмеження, оскільки навіть суверенні держави не можуть відстежити потоки повідомлень, якими, за допомогою приватних телекомунікаційних мереж та комп’ютерів, що працюють у реальному часі, обмінюються між собою корпорації.

Сьогодні у світі налічується близько 60 тис. ТНК, на які припадає основна частина світового ВВП. Найбільшими є американські – Крайслер, Дженерал Моторс, Майкрософт, німецькі - Фольцваген, японські (кейрецу, сюдан) - Тойота, Соні; південнокорейські (чеболь) корпорації – Сумсунг, LG, Хьондне.

18. Інформаційне суспільство та постекономічне суспільство: спільні та відмінні риси

Інформаційне суспільство – це суспільство, в якому кількісні зміни у сфері інформації зумовили виникнення якісно нового типу соц. устрою. Це таке суспільство у якому кожен міг би створювати інформацію та знання, мати до них доступ, користуватися і обмінюватися ними, для того, щоб дати окремим народам можливість повною мірою реалізувати свій потенціал. У такому суспільстві не відбувається замкнення доступу до освіти на найбагатших колах.

Постекономіне суспільство це еволюційний перехід значної частини суспільства до нової структури цінностей побудованої на системі пост матеріалістичної мотивації. Це суспільна система, що заснована на самореалізації та творчій діяльності людей і передбачає демасифікацію суспільства.

Спільні риси: розвиток сектору послуг та інформації, індивідуалізація господарської діяльності, творчий її характер, перерозподіл доходів на користь тих прошарків що вмотивовані потребою в самореалізації, самовдосконаленні. Головні ресурси – інформація та знання, супроводжуються еволюційною зміною соціального устрою, виникають в рамках постіндустр. держав.

Відмінні риси: в постек. суспільстві матеріальні стимули втрачають свою головну роль, соціальний прогрес втілюється в явищах, що не мають суто економічної природи, а в інформац .с-ві вплив позаекономічних чинників значний, але не визначальний. Для постекономічного с-ва також характерним є глобальний характер змін, демасифікація виробництва, зниження ролі традиційних соціальних конфліктів тощо.

Отже, постекономічне суспільство є ширшим за своєю суттю