Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
транс шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
706.56 Кб
Скачать

95. Концепція випереджаючого економічного зростання як теоретична основа економічної політики країн із перехідною економікою

Випереджаючий розвиток Для України, як і для інших держав з перехідною економікою, єдиною альтернативою досягнення національних цілей розвитку є доктрина випереджаючого розвитку. Ця концепція викладена у Програмі 2004-2015. Основні завдання прискореного економічного розвитку полягають у подальших структурних перетвореннях в економіці, поглибленні зовнішньої інтегрованості та значному поліпшенні діяльності ринкових інститутів. Головна стратегічна мета – створення умов для ефективного і динамічного економічного зростання, що ґрунтується на інвестиціях, які забезпечують структурно-технологічну модернізацію вітчизняної економіки та стабільне підвищення добробуту громадян. Пріоритетним завданням є також створення інноваційної моделі економіки. У доктрині випереджаючого розвитку особливого значення надається також проблемам ефективного використання наукового та промислово-технічного потенціалу, його інтеграції у світове господарство. Стимулювання конкурентного ринку, створення сприятливих умов для одержання підприємствами фінансових ресурсів та оновлення основних фондів і технічного переоснащення виробництва, збільшення випуску продукції з високим ступенем переробки і високим вмістом доданої вартості – чинники, які підвищать економічну активність, прискорять соціальний та технологічний прогрес. Стратегічним завданням промислової політики є створення самостійного, високо розвинутого та конкурентоспроможного промислового комплексу, який відповідає вимогам сучасного ринкового середовища, соціальній переорієнтації економіки, інтеграції України в систему взаємовигідних та рівноправних світогосподарських зв’язків.

96. Сутність і види глобалізації. Економічний розвиток як чинник формування інституціональних основ глобалізації

Глобалізація є однією із закономірностей, що визначають сучасний стан та перспективи розвитку світового співтовариства. Тенденція до глобалізації – найбільш характерна для сучасної епохи історична тенденція. Вона формує глобальну структуру політичних, економічних і культурних відносин, що простираються за будь-які традиційні кордони та зав’язують окремі суспільства в єдину систему. Людство перетворюється на соціальну цілісність. Глобалізація сьогодні – це тривала еволюція національних економічних і господарських систем, поступовий розвиток та підвищення їх взаємозалежності, інтеграційних форм та інструментів, що впливають на вибір та якість стратегічних цілей, механізми та умови їх досягнення.

Розрізняють такі типи економічної глобалізації: 1) мляву, в часовому просторі вона існує до періоду великих географічних відкриттів; 2) повільно прогресуючу – у формі міждержавних відносин на основі розвитку світової торгівлі та колонізації відсталих країн; 3) структурну – пов’язану із переділом світу, сфер впливу, консолідацією та розпадом соціально-економічних систем, що протистоять одна одній, їх боротьбою; 4) послідовну – таку, що виступає вже як самостійний наддержавний чинник. Об’єктивною основою глобалізації в цілому є закони ринку, які спричиняють і визначають потребу у розвитку суспільного поділу праці, що є одним з чинників економічного зростання. Поглиблення міжнародного поділу праці посилюється в умовах НТП і приводить до поглиблення кооперації у сфері виробництва.

Промислова революція XIX ст. і НТП XX ст. прискорили інтеграційні процеси і формування єдиного економічного простору та єдиного світового господарства. Прискорення процесу трансформації економічної системи у систему інформаційно-економічну, а особливо неекономічну, духовно-творчу, - сприяє перетворенню тенденції до глобалізації світу на реальну динамічну закономірність.