Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
транс шпори.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
706.56 Кб
Скачать

22.Людський, соціальний та інтелектуальний капітал як інституціональні форми функціонування інформаційного суспільства

Поява цих категорій зумовлена впливом НТР, якісними змінами в технологічному способі виробництва, в системі організаційно-економічних відносин, в управлінні, змісті та характері праці.

Людський капітал – це сукупність знань, вмінь, навичок, яких людина набуває та які збільшують її продуктивні здібності. Людський капітал є основою інтелектуального капіталу; складається з навиків, знань, творчих здібностей, рівня інтелектуального капіталу і підприємницької культури.

Соціальний капітал – система цілеспрямованих соціальних зв’язків, які забезпечують соціальну організацію відносин між суб’єктами господарювання, основу якої складають взаємодія, довіра, надійність, прозорість. Умови виникнення соц. капіталу: зміни у структурі продуктивних сил, характері праці під впливом НТР, трансформація відносин між суб’єктами господарювання, де вже роботодавець залежить від найманого працівника через високу кваліфікацію, творчий характер праці останнього; умовою існування соціального капіталу на рівні країни є розвинене громадянське та інформаційне суспільство, різні форми соціального партнерства. На відміну від людського капіталу, пов’язаного зі змінами змісту праці, технологічними змінами у виробництві, соціальний капітал перебуває в зоні підвищеного ризику, бо залежить від сталості змін у системі відносин власності, мотиваційної складової економічної політики, рівня культури чиновників тощо.

Інтелектуальний капітал - система відносин, пов’язаних з формуванням, примноженням та використанням інтелектуальних здібностей працівника в інтересах створення інтелектуального продукту високої вартості, реалізації інтересів власника капіталу у зростанні доходу, соціального статусу, рівня саморозвитку та самореалізації. Є основою якісних змін у системі відносин основних суб’єктів як позитивного так і негативного характеру.

Соціальний капітал залежить від рівня сформованості інтелектуального. Адже риси притаманні соціальному капіталу, можуть бути реалізовані за умови інтелектуалізації праці. Якщо ж інтелектуальна праця не є масовим явищем, то можливості розвитку соціального капіталу обмежені, оскільки з боку власників капіталу втрачається інтерес до соціального партнерства, прозорості у відносинах.

16*.Основні принципи та складові функціонування інформаційного суспільства та економіки

М. Кастельс розрізняє поняття інформаційне суспільство та інформаційна економіка. Інформаційне суспільство – це сучасне суспільство, де генерування, обробка і передача інформації стали основними джерелами продуктивності. В той час як інформаційна економіка - є економікою, в якій продуктивність і конкурентоздатність факторів або агентів залежать, у першу чергу, від їхньої здатності генерувати, обробляти, й ефективно використовувати інформацію, засновану на знаннях.

Відмінність інформаційного суспільства від економіки полягає в системних змінах в технологічному способі виробництва, формуванні економіки знань, соціальному становищі людини. Інформаційне суспільство - це суспільство, в якому кількісні зміни у сфері інформації зумовили виникнення якісно нового типу соц. устрою. Виділяють 5 ознака інформац. с-ва:

1)економічна - інформаційний сектор стає складовою сучасного ек.життя

2)технологічна - показує рівень проникнення технологій в усі сфери діяльності індивідів

3)соціальна - зміна соц.поведінки під впливом інформац.технолгій

4)політична - формування свого роду глобального форуму, в якому рядові громадяни можуть приймати участь в управлінні

5)культурна - відбувається взаємодія та взаємопроникнення культур в глобальному масштабі. Сюди можна додати й такі критерії:1)просторовий критерій пов'язаний з діяльністю ТНК та стиранням просторових обмежень завдяки розвитку інтелектуально-комунікативним технологіям, 2)критерій пов'язаний із занятістю пов'язаний з потребою нар. г-ва у новому інтелектуальному типі працівника.

Інформаційне суспільство виникло завдяки зростанню потоків інформації та розвитку інформаційно-комунікативних технологій (ІКТ), саме останні стали основою швидкої глобалізації світової економіки, забезпечили присутність ТНК у іноземних національних системах. Важливим інструментом домінування ТНК є наявність інформаційних сіток, завдяки яким ділова активність відбувається в реальному часі без просторових обмежень завдяки ІКТ, супроводжується трансформацією соціально-економічних, організаційно-економічних відносин (формуванні потреби нар. г-ва у новому інтелектуальному працівнику, формування нової системи потреб та цілей самого працівника).