Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект - менеджмент.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
463.2 Кб
Скачать
  1. Інформаційно - управляючі системи в плануванні та контролі

Вплив інформаційних технологій на управління готелем величезний, оскільки прямо пов'язаний з підвищенням ефективності роботи як кожного менеджера окремо, так і готелю в цілому. Вони прямо впливають на конкурентоздатність на сьогоднішньому ринку. Використання комп'ютерних мереж, Інтернету та Інтернет - технології, програмних продуктів наскрізної автоматизації всіх бізнес - процесів готелю сьогодні не просто питання лідерства і створення конкурентних переваг, але і виживання на ринку в найближчому майбутньому.

Інформаційно - технічна революція змінила характер і методи ведення бізнесу. Використання можливостей технічного обміну сьогодні дозволяє легше і швид­ше створювати і продавати пакети послуг споживачам, вирішувати завдання фінансово - оперативного управління, маркетингового планування, підвищувати конкурентоздатність і кількість продажів.

Для швидкого і безпомилкового контролю операцій повноцінного аналізу існуючої ситуації, швидкості і повноти обслуговування гостя у фронт - офісі, тобто для за­безпечення високої економічної ефективності та високої якості послуг, немину­чим і незамінним стає впровадження автоматизованих інформаційних систем управління.

Інформаційні технології (ІТ) готельного управління з'явилися у світовій готель­ній індустрії давно — близько 25 років тому, і пройшли великий шлях розвитку. На українському ринку ІТ управління готелем присутні відносно недавно. Експери­менти з упровадженням даних систем в готелях України стали проводитися з середини 90-х років. Кількість впроваджень вимірюється в десятках, а їхня якість найчастіше є предметом суперечок, чуток, домислів і розчарувань по сьо­годнішній день.

До інформаційно - управлінських систем відносяться:

  • автоматизація управління діяльністю готелю;

  • інформаційні потоки в системі управління готелем;

  • інформаційний центр у готелі.

Витрати на проектування можуть бути значно знижені або навіть зведені до нуля. Однак, існує категорія неминучих витрат, розмір яких може бути визначе­ний і які являють собою постійну складову видаткової частини бюджету го­телю. Це витрати на функціонування системи якості, обслуговування об­ладнання, контроль якості послуг і деякі інші. Вони необхідні для підтримки яко­сті послуг на заданому рівні і можуть складати в 2-3* готелях від 5% до 25% су­марних витрат на надання послуг. У великих готелях витрати на забезпечення якості послуг можуть розподілятися таким чином: витрати на попереджувальні заходи - 5%; витрати на надання послуг та усунення дефектів; витрати на контроль якості - 25%.

В абсолютному вираженні сума коштів, що витрачається на попереджу­вальні заходи і контроль, значно нижча від суми коштів, необхідних для усу­нення браку на всіх етапах надання послуг і покриття витрат на відшкодування збитку, у тому числі морального, споживачам у разі надання їм неякісних по­слуг. Тому навіть значне збільшення частки витрат на попереджувальні заходи покликане знизити кількість недостач і дати істотну економію загальних витрат на забезпечення якості послуг. Збільшення витрат на попереджувальні роботи по­зитивно відбивається на результатах як надання послуг, так і на фінансово - гос­подарській діяльності готелю.