Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект - менеджмент.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
463.2 Кб
Скачать
  1. Методи планування діяльності підприємств готельного бізнесу

Планування діяльності підприємства здійснюється з врахуванням різних методів. При виборі методів планування мають враховуватися певні вимоги до них.

Методи планування повинні:

  • бути адекватними зовнішнім умовам господарювання, особливостям різ­них етапів розвитку ринкових відносин;

  • найбільш повно враховувати специфіку діяльності об’єкта планування;

  • відрізнятися в залежності від виду плану.

Методи планування класифікуються:

  1. Вихідна позиція для розробки плану:

  • ресурсний (за можливостями);

  • цільовий (за потребами).

  1. Принципи визначення планових показників:

  • екстраполяційний;

  • інтерполяційний.

  1. Спосіб розрахунку у планових показників:

  • статистичний;

  • факторний;

  • нормативний;

  1. Варіантність розробки планів:

  • одноваріантний;

  • багатоваріантний;

  1. Форми подачі планових показників:

  • табличний;

  • графічний;

  • логіко-структурний (сітьовий).

Ресурсний метод планування може застосовуватися, в основному, в умо­вах монополії або при слабо розвинутій конкуренції. Він полягає в складанні планів на базі наявних внутрішніх ресурсів підприємства - трудових, матеріаль­них, технічних.

З розвитком конкуренції основою планів стає співвідношення попиту і пропозиції. За таких умов застосовується цільовий метод, при якому планування діяльності підприємства зводиться до вибору мети та заходів її реалізації.

Метод експлуатації базується на визначенні динаміки показників у ми­нулому, вважаючи, що темпи і пропорції, досягнуті на момент розробки плану, будуть збереженні і в майбутньому. На основі цього методу визначаються промі­жні і кінцеві планові показники.

Принципово протилежним є інтерполяційний метод, за яким підприємство ви­значає мету на майбутнє, встановлює довжину планового періоду та проміжні планові показники. Тобто, на відміну від планування за досягнутими показника­ми, інтерполяційний метод передбачає зворотній рух від визначеної мети та від­повідного кінцевого значення планових показників.

Статистичний метод передбачає використання фактичних статистичних даних за попередні роки, середніх величин при встановленні планових показни­ків.

Факторний метод є більш обґрунтований, ніж попередні. Планові зна­чення показників за цього методу визначаються на основі розрахунку впливу на них найважливіших факторів, які зумовлюють зміни показника.

Найбільш точним є нормативний метод планування, суть якого полягає в тому, що планові показники розраховуються з використанням прогресивних норм витрачання ресурсів підприємства, з врахуванням їх змін внаслідок впровадження заходів організаційно-технічного характеру.

Застосування цього методу в практиці діяльності підприємств вимагає створення відповідної нормативної бази.

В сучасних умовах господарювання на підприємствах доцільно розробляти не один, а декілька варіантів плану в залежності від поставленої мети, обмежую­чих факторів, умов внутрішнього і зовнішнього середовища. Як правило, розроб­ляють оптимістичний, песимістичний та звичайні варіанти планів. Показники окремих розділів плану і плани в цілому оптимізуються за допомогою економіко - математичних методів за відповідними критеріями.

Форма подання розрахункових показників плану може бути різноманіт­ною - у вигляді таблиць з коментарями, схем, діаграм, малюнків, сітьових графі­ків і т.д.

У сучасних умовах на підприємствах використовується не один метод планування, а їх комбінації в залежності від реальних чинників. Наприклад, в умовах слабкої конкуренції доцільним є інтерполяційно - факторний метод. В умовах сильної конкуренції доцільним є інтерполяційно - факторний метод з ви­користанням ЕМО.

Механізм планування на підприємствах готельного гос­подарства

Механізм планування - це сукупність засобів, за допомогою яких прийма­ються планові рішення та забезпечується їх реалізація. Механізм планування роз­криває внутрішню модель процесу вироблення мети і завдань функціонування підприємства та формування його функцій. Розвиток виробництва зумовлює мету та пев­ний період.

Формування мети - це процес прийняття планових рішень, який випере­джує майбутні дії. Мета діяльності всіх структурних підрозділів підприємства по­винна узгоджуватися і підпорядковуватися загальній меті.

При формуванні мети необхідно враховувати зовнішні обмеження і можли­вості, схильність до ризику. Внутрішні можливості і обмеження визначаються трудовими, технічними, матеріальними, фінансовими ресурсами; зовнішні - хара­ктером макросередовища.

Вибір і формування мети підприємства проводяться на основі детального аналізу та оцінки ринків, на яких працює або буде працювати підприємство; внутрішніх чинни­ків; закономірностей тенденцій розвитку галузі. Аналіз передбачає оцінку пози­тивних моментів функціонування підприємства в даному ринковому середовищі, а також оцінку можливих негативних наслідків його діяльності.

Практично для аналізу та оцінки сильних і слабких сторін функціонуван­ня підприємства використовується SWOT - аналіз, сутність якого полягає у порівнянні сильних і слабких сторін діяльності підприємства з потенційними зовнішніми сприятливими обставинами та загрозами. SWOT - це абревіатурне спрощення ан­глійських слів: S - strength - сила; W - weakness - слабкість; О - opportunities - можливість; Т - treats - загрози (обмеження). Аналіз SWOT приводиться у формі матриці.