Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект - менеджмент.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
463.2 Кб
Скачать

Зміст функції «планування» у готелі

Під плануванням розуміють відносно відокремлений вид управлінської діяльності, який визначає перспективу й майбутній стан організації.

Американський менеджмент виділяє два види планування:

  • стратегічне, яке відповідає техніко-економічному в нашій економіці;

  • планування реалізації стратегії, яке відповідає оперативно-календарному в нашій економіці.

Стратегічне планування містить встановлення цілей організації, аналіз середовища та стану організації, оцінку стратегічних альтернатив та вибір стратегії. Планування реалізації стратегії є логічним продовженням стратегічного планування та спрямоване на розробку способів її реалізації.

Найбільш прикладне значення має схема процесу стратегічного планування, запропонована М.Х.Месконом, М.Альбертом і Ф.Хедоурі, яка містить наступні етапи:

Встановлення місії організації

Визначення цілей організації

Оцінка й аналіз зовнішнього середовища

Управлінське дослідження сильних і слабких сторін організації

Аналіз стратегічних альтернатив

Вибір стратегії

Реалізація стратегії

Оцінка стратегії

Кінцевим результатом стратегічного планування мають бути конкретні рішення й показники (рівень прибутків та витрат, обсяг реалізації тощо).

Стратегічне планування визначає те, чого й коли хоче досягнути організація. Але для виконання її цілей важливо знати, як реалізувати стратегію. Тобто існує необхідність планування реалізації стратегії, яке здійснюється з:

  • використанням адміністративних важелів (тактики, процедур, правил, політики);

  • допомогою економічних важелів (шляхом формування бюджету).

Важливим напрямом використання планування організації є розробка бізнес-плану, який потрібен для:

  • самого підприємця, як орієнтир у його діяльності;

  • майбутніх компаньйонів та співробітників, яких доцільно залучати до справи;

  • банкірів та інвесторів, послугами яких треба користуватись;

  • найманих менеджерів при здійсненні ними керівних функцій.

БІЗНЕС-ПЛАН МІСТИТЬ НАСТУПНІ РОЗДІЛИ:

Вступ

Характеристика продукції (послуг) та аналіз ситуації у сфері майбутньої діяльності

Оцінка ринку збуту та конкуренції

Стратегія маркетингу

План виробництва

Організаційний план

Юридичний план

Оцінка ризику та страхування

Фінансовий план

Після завершення розробки план повинен бути перетворений у логічну послідовність цілеспрямованих дій. Ефективність плану визначається ступінню прийняття його виконавцями та його якістю, професіоналізмом виконання.

  1. Система планів готелю. Стратегічне планування у готельному бізнесі. Планування реалізації стратеги підприємства

Планування - складний методично-організаційний процес, який обумовлює наявність системи планів (рис. 1.). Кожний вид плану - складна модель діяльності підприємства або його структурних підрозділів, яка містить основні показники їх діяльності в майбутньому.

Система планів готелю має комплексний характер і включає такі елементи:

  1. стратегічний або генеральний план підприємства;

  2. плани розвитку підприємства (поточні, тактичні, оперативні);

  3. програми (плани-програми) і бізнес-плани..

Стратегічний план відображає основну мету розвитку підприємства і носить концептуальний характер.

Він включає місію, загальні цілі, способи їх досягнення і розрахований на тривалий період їх реалізації (5-10 років). Стратегія базується на реальних можливостях підприємства, його реакція на об’єктивні внутрішні і зовнішні обставини діяльності. Важливо розуміти, що стратегія - це не функція часу, а, в першу чергу, функція напрямку. Хоч стратегічне планування, як правило, розраховане на тривалий період, воно не просто зосереджується на певному періоді часу, а включає в себе сукупність ідей розвитку підприємства.

Відповідальність за розробку стратегії несе насамперед вище керівництво підприємства, оскільки стратегічне планування вимагає високої кваліфікації, масштабного охоплення проблем виробництва, врахування багатьох чинників внутрішнього і зовнішнього середовища.

Плани розвитку підприємства передбачають формування тактичних планів реалізації стратегічних завдань на певний період і поточних планів соціально-економічного розвитку підприємницької структури. За своїм змістом плани розвитку підприємства мають наступальний характер.

Тактичне планування - процес реалізації стратегії підприємницької структури на певний період часу. Тактичні плани передбачають конкретні способи використання ресурсів підприємства, необхідних для досягнення довготермінових цілей.

Рис. 1. Система планів підприємства

Тактика - термін грецького походження, який означає маневрування силами, ресурсами, необхідними для досягнення певних цілей. Тактичне планування пов’язане з оптимальним поєднанням або розподілом ресурсів на короткий період часу.

Основна відмінність між стратегічним і тактичним плануванням полягає в тому, що стратегічне планування пов’язане з обґрунтуванням генерального напрямку функціонування підприємства, визначенням того, чого прагне досягти підприємницька структура, а тактичне планування зосереджене н тому, як саме досягнути цього стану. Тобто основна відмінність — це відмінність між цілями і засобами.

Тактичні плани виражаються конкретними цифровими результатами, їх легше і простіше оцінити, вони охоплюють окремі підрозділи підприємства. Отже, тактичні плани включають основні показники діяльності, яких прагне досягнути підприємство до кінця планового періоду. Це, по суті, набір заходів і послідовність їх впровадження для досягнення стратегічної мети та ілюстрації їх впливу на всі сторони діяльності підприємницької структури.

Тактичне планування є логічним впровадженням стратегічного, передбачає календарну послідовність реалізації заходів, досягнення стратегічних цілей, конкретизує зміст стратегічних дій.

ВИДИ ПЛАНІВ ЗА ОЗНАКАМИ

об’єкт зміст тривалість масштабність

планування планування періоду завдань

народногосподарські маркетингові перспективні стратегічні

галузеві виробничі поточні тактичні

територіальні науково-технічні оперативні оперативно - виробничі

підприємства інвестиційні

внутрішньовиробничі економічні

фінансові

Рис. 2. Класифікація планів за ознаками

Поточне соціально-економічне планування передбачає складання планів підприємства за всіма напрямками діяльності та на всіх рівнях його управління.

Основне завдання поточного соціально-економічного планування полягає в збалансованості планових завдань за всіма напрямками діяльності за умови максимально можливого використання внутрішніх ресурсів та забезпечення подальшого розвитку підприємства.

Різновидом поточного є оперативно-виробниче планування, яке забезпечує календарну у зв’язку виробничого процесу між структурними підрозділами підприємства з врахуванням послідовності і параметрів технологічного процесу.