Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект - менеджмент.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
463.2 Кб
Скачать
  1. Мотиваційні теорії їх характеристика та застосування у готель­ному бізнесі

Мотивація ґрунтується на двох категоріях:

  • потреби (відчуття фізіологічної або психологічної нестачі чого-небудь);

  • винагороди (того, що людина вважає цінним для себе).

Сучасні теорії мотивації засновані на результатах психологічних дослі­джень і зумовлені складом і структурою потреб людини.

Протягом усієї історії науки керування розвивалися мотиваційні теорії.

Таблиця 1. Сутність теорії мотивації

Теорія

Автор

Основні концепції

Класична

Фредерик В. Тейлор

Люди будуть в значній мірі зацікавлені в праці, якщо їх вина­города (матеріальна) буде тісно пов’язана з результатами пра­ці.

Теорія потреб

Абрахам X.

Коли основні фізіологічні потреби задоволені, потреби більшого значення для інших працівників, які виконують аналогічну робот до тих пір залишаються поки працівники не будуть вважати винагороди справедливими, їхня віддача в роботі буде низькою.

Згідно цієї таблиці можна запропонувати іншу таблицю, яка зможе показати, які з вище названих теорій можливо застосувати на практиці.

Таблиця 2. Типологія робітників та відповідно застосована мотивація

Типологія робітників

Відповідні мотиваційні концепції, не­обхідні для підвищення продуктивно­сті

Застосована мотивація та відповідні теорії

1. Вірний вибір. Мотива­ційний та здібний до пра­ці.

Робітники приносять з собою на робоче місце настрій на досягнення результа­тів. їх головні потреби - признання їх праці та винагорода. Відповідна компе­нсація, визнання їх заслуг, підвищення по службі.

Теорія справедливості, теорія потрібності дося­гнення, Фактор 2, внут­рішні фактори.

2. Вірний вибір. Мотива­ційний, але недостатньо здібний.

Робітниками повинна бути надана мож­ливість підвищити їх підготовку, що дозволить їм ефективно працювати. . Ефективна профорієнтація та знайомст­во з організацією, з освітою та відпові­дною відміткою необхідні.

Підвищення кваліфіка­ції. Керівництво шляхом встановлення мети. Тео­рія У. Управління при постійному контролі.

3. Більшість робітників. Здібні, але відсутня чи по­слаблена мотивація.

Робітники, потреби яких повинні бути об’єднанні з потребами організації. По­трібні організаційні зміни для активіза­ції або необхідні зміни в особистій по­ведінці

Теорія X та У, теорія по­треби досягнення, теорія зміни поведінки.

4. Невірний вибір. Загаль­на відсутність здібностей та мотивації.

Робітники потребують значного підви­щення кваліфікації, а якщо можливо в переводі на посаду, де відсутність мо­тивації буде мати найменші негативні наслідки для організації. У випадку від­сутності таких можливостей – звільнення буде обов’язковим.

Теорія X. Класична тео­рія. Теорія зміни поведі­нки.

Звичайно, переважно отримати результати праці мотиваційного та компетент­ного робітника тип 1. Робітник 2-го типу представляє проблему з точки зору мотивації, оскільки не бажає працювати ефективно та продуктивно. Для нього не­обхідні методи підвищення мотивації та виявлення незадовільних потреб.

Робітник 3-го типу представляє іншу проблему. Його бажання не співпадають з можливостями. Для того, щоб отримати переваги від високого рівня мотивації такого робітника, необхідно зробити акцент на підвищення його можливостей.

Робітник 4-го типу представляє ту незначну категорію людей, яких недоціль­но приваблювати до роботи в організації індустрії гостинності, бо навряд їх освіта коли-небудь окупляться в майбутньому.

Таблиця явно показує, що для більшості організацій найбільшу кількість робіт­ників складають робітники середнього рівня (нестача мотивації або здібностей).

Сутність цієї теорії полягає в тому, що організація та всі її робітники отриму­ють переваги від колективної зацікавленості, яка в свою чергу, стимулює об’єднані сили колективу на досягнення цілей організації. План дозволяє робітни­кам, які мають різні потреби, задовольняти їх поза залежністю від їх відмінностей.