Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.І. Безуглий, Л. П. Громова, Д. О. Мельников,...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

Друге заняття План

1. Україна в роки застою. Наростання застійних явищ в економіці.

2. Культурне життя республіки у другій половині 40-х - 80-х рр.

Теми рефератів

1. Політичний портрет П.Ю. Шелеста.

2. “Апостол застою” В.В.Щербицький.

Додаткова література

1. Володимир Щербицький: спогади сучасників. (За ред. Возія- нова В.Ф., Врублевського В.К., Єльченка Ю.Н. та ін.) – К., 2003.

2. Курносов Ю.О. Соціально-політичний розвиток УРСР у 50-х - на початку 80-х років // Український історичний журнал. -1990. - №6. - С.101-108.

3. Савельєв В.А. 50-80-ті: час пошуків і втрачених можливостей //Про минуле заради майбутнього. - К., 1989. - С. 164-178.

4. Дзюба І. Інтернаціоналізм чи русифікація? //Вітчизна. - І990. - № 5. – С.3-22.

5. Новиченко Л.М., Русанівський В.М., Талочко П.П. Українська національна культура: минуле, сучасне, майбутнє. - К., 1990.

6. Табачник Д. Апостол застою. Ескіз до політичного портрета Володимира Щербицького // Вінниччина. - 1992. - 23 грудня; 13, 20 ,27 січня; 3, 10, 12 лютого.

7. Савельєв В.Л. Чи був П.Ю.Шелест виразником “українського автономізму”? // Український історичний журнал. - 1991. - №4. - С.94-105.

8. Шелест П. Справжній суд історії ще попереду. Спогади, щоденники, документи, матеріали. (За ред. Ю.Шаповала) – К., 2003.

Методичні рекомендації

Розглядаючи перше питання, необхідно показати, що після епохи М.С.Хрущова почався період застою. В цей період уповільнилися темпи економічного розвитку, наростали негативні явища в суспільному та економічному житті України.

У 1965 р. керівництво країни розпочало економічну реформу. Розкрийте її зміст. Бажано показати, що в основу реформи було покладено принципи розширення самостійності підприємств, переведення їх на госпрозрахунок, використання економічних важелів стимулювання праці. Упродовж чотирьох років на ці принципи господарювання перейшло 85% підприємств республіки. Це дало значні економічні результати, але дуже швидко реформа була згорнута. Чому? У чому Ви вбачаєте причини провалу цієї реформи?

Провал реформ, непослідовність їх проведення відкинули народне господарства республіки назад. Адміністративні методи керівництва економікою особливо посилилися наприкінці 70-х - на початку 80-х років. Саме тоді суттєво знизилися темпи зростання економічного потенціалу України. Наведіть конкретні приклади.

Друге питання. Розповідаючи про культурне будівництво в Україні, необхідно звернути увагу на розвиток природничих наук і техніки та негативний вплив культу особи Сталіна на розвиток української культури в післявоєнні роки. Особливу увагу доцільно звернути на розвиток в Україні, після смерті Сталіна, фундаментальних досліджень у таких перспективних галузях, як ядерна фізика та кібернетика, що дало змогу Україні зайняти передові рубежі в СРСР у цих галузях.

Розглядаючи культурне життя республіки, бажано розповісти про здобутки та проблеми культури. Важливо показати, що це двадцятиріччя було позначене не лише бездарними конформістськими творами. Воно виплекало цілий ряд митців, доробок яких прикрасив українську культурну галерею. Розвивалося театральне мистецтво, українське кіномистецтво, народне образотворче мистецтво, а серед мистецьких здобутків особливо виділялися українська народна пісня і танець.

Окремо бажано зупинитися на змісті та основних напрямках політики русифікації, яка в ті роки активно проводилась керівництвом Радянського Союзу та КПРС.

Обговорення питань семінарського заняття бажано спрямувати так, щоб наслідком семінару став висновок про об'єктивну необхідність докорінних змін в політичному, економічному та суспільному житті України.