Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.І. Безуглий, Л. П. Громова, Д. О. Мельников,...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

Методичні рекомендації

Готуючи відповідь на перше запитання, слід підкреслити, що утворення реакційного уряду Скоропадського стало сигналом до збройного виступу Директорії, який закінчився падінням Гетьманату.

Основними подіями доби Директорії були — відновлення влади республіканців, акт злуки УНР і ЗУНР, еволюція влади від парламентської форми правління до авторитаризму. Вирішальною була постійна експансія Радянської Росії в Україну з кінця 1918 р., в результаті якої була встановлена радянська влада. За підрахунками одного з мешканців Києва тих часів, влада в столиці з 1917 по 1920 рр. змінювалась 15 разів.

Однією з найважливіших помилок Директорії було те, що вона так і не встановила повністю своєї влади в Україні.

Друге питання. Розпад Австро-Угорської імперії привів до проголошення 9 листопада 1918 року Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). Поява цієї держави стала наслідком дії багатьох чинників і, перш за все, високого рівня національної свідомості західних українців. Революції в Росії та в Західній Європі захитали монархію Габсбургів в Австро-Угорщині та Гогенцолернів у Німеччині, повалили династію Романових у Росії. Держави Центрального блоку зазнали поразки в Першій світовій війні.

У січні 1919 р. перша сесія Української Народної Ради у Станіславі проголосила об'єднання ЗУНР з УНР в єдину державу. Поясніть, якими причинами було зумовлено таке об’єднання, яку роль воно відіграло в ході війни.

Необхідно також розповісти про хід радянсько-польської війни, проаналізувати зміст та значення Ризького мирного договору.

У третьому питанні необхідно дати стислу характеристику такого складного суспільно-політичного явища, як отаманщина, пояснити причини падіння авторитету Директорії серед населення України.

Готуючи відповідь на четверте запитання, бажано проаналізувати події завершального етапу громадянської війни в Україні, пояснити, чому голова Директорії С.Петлюра пішов на укладення з Польщею Варшавського договору, який викликав обурення галичан і, фактично, привів до розколу між лідерами українського національного руху. Далі бажано розповісти про хід радянсько-польської війни, підписання Ризького мирного договору 1921р. та остаточне встановлення Радянської влади. Найважливіша частина відповіді – аналіз підсумків та уроків національно-демократичної революції 1917-1920 р.

Тема 9 україна у складі срср (1922 – 1939)

У 1919 р. ще в умовах громадянської війни більшовики запроваджують нову політику, яка дістала назву “воєнний комунізм”. В основі цієї політики лежав насильницький злам економічної системи, яка досі ґрунтувалася на товарно-грошових відносинах, приватній ініціативі, невтручанні держави у виробничу діяльність. В країні запроваджувався товарообмін без посередництва грошей. Основні напрямки політики “воєнного комунізму”:

  • націоналізація промисловості, фінансів, транспорту, системи зв'язку. Для управління господарським життям створювалась Українська Рада народного господарства;

  • ліквідація великих поміщицьких, державних і церковних господарств. На їх місці утворювались радгоспи, комуни, артілі;

  • встановлення державної монополії на найважливіші продовольчі товари.

Політика “воєнного комунізму” загострила післявоєнну економічну розруху і викликала масове незадоволення населення. В Україні розгорталась повстанська боротьба селян. Лише в 1921 р. тут було вбито 1800 членів комітетів “незаможних селян”, які здійснювали продрозкладку. Останнім аргументом, який переконав більшовиків “відійти від Маркса”, було повстання військового гарнізону міста-фортеці Кронштадт і моряків Балтійського флоту в лютому—березні 1921 р. Для його придушення через те, що армійські частини виявилися ненадійними, направили делегатів X з'їзду РКП(б) і комуністів Петрограда.