Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.І. Безуглий, Л. П. Громова, Д. О. Мельников,...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

Семінарські заняття

Тема VII. Українські землі в період утведження і розвитку капіталізму та першої світової війни

Перше заняття

План

1. Економічний розвиток українських земель у складі Російської імперії на початку ХХ ст.

2. Революція 1905-1907 рр. та її наслідки.

3. Створення політичних партій, їх програми, стратегія і тактика.

4. Аграрна реформа П.Столипіна та її впровадження на українських землях.

Теми рефератів

1. Українське політичне життя і політичні партії на початку ХХ ст.

2. М.Міхновський – апостол українського самостійництва.

3. Реформаторська діяльність П.Столипіна.

Додаткова література

1. Багатопартійна українська держава на початку ХХ ст. Програмні документи перших українських політичних партій. - К.,1992. - 94с.

2. Курас І.Ф., Турченко Ф.Г., Геращенко Т.О., М.І. Міхновський: Постать на тлі епохи. // Український історичний журнал. - 1992. - № 9. - С.76-90.

3. Архітектор століття. Владислав Городецький - людина-легенда (1863-1930) - http://www.library.vinnitsa.com/

4. Волковинський В.М., Левенець Ю.А., П.А.Столипін: з життя та державної діяльності // Український історичний журнал. – 1991. - № 4. - С.116-123.

Методичні рекомендації

Готуючи відповідь на перше запитання, слід з’ясувати особливості економічного розвитку український земель на початку ХХ ст., пояснити зміст терміну “імперіалізм” і вказати на його прояви в економіці України. Бажано також дати відповідь на такі запитання:

  • Які промислові райони сформувалися в Україні і де?

  • Чим пояснюється високий рівень іноземних інвестицій?

  • Які фактори стримували економічний розвиток українських земель?

Приступаючи до висвітлення другого питання, необхідно відмітити, що революція 1905-1907 рр. - перша народна революція початку XX ст. Вона сприяла піднесенню національної самосвідомості українського народу, розвитку національно-визвольного руху в Україні. Серед причин революції були причини економічного, політичного, соціального, національного та релігійного характеру. Приводом до революції стала “кривава неділя” 9 січня 1905 року.

Висвітлюючи хід революційних подій на території України, слід розповісти про повстання на панцернику “Потьомкін”, який стояв на Одеському рейді, повстання на крейсері “Очаков” на чолі з лейтенантом П.Шмідтом, всеросійський політичний страйк. Особливістю революції в України було те, що окрім суто соціально-економічних вимог, лунали вимоги національного характеру.

Революція 1905-1907 рр. закінчилася поразкою. Однак її історичне значення важко переоцінити. Вона завдала першого серйозного удару царському самодержавству, показала робітникам і селянам України, що царизм є спільним ворогом російського, українського та інших народів імперії, що покінчити з ним можна тільки шляхом спільної боротьби усіх народів країни.

Окремо слід зупинитися на наслідках революції і причинах її поразки.

Розглядаючи трете питання, необхідно розуміти, що пожвавлення національного руху сприяло виникненню і перших політичних партій.

Перша політична партія в Наддніпрянській Україні - Революційна Українська Партія (РУП) була створена у січні 1900 р. в Харкові членами студентських громадівських гуртків Д.Антоновичем, О.Русівим, М.Поршем та ін. Пізніше, внаслідок розколів та трансформацій, було засновано більше десятка політичних партій.

Відповідь на четверте запитання повинна містити не тільки факти біографії російського прем’єра, але й пояснення, навіщо потрібна була його аграрна реформа, яку мету вона переслідувала. Бажано також висвітлити наслідки аграрної реформи Столипіна.