Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
А.І. Безуглий, Л. П. Громова, Д. О. Мельников,...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
760.83 Кб
Скачать

СемінарсьКі заняття

Тема IV. Національно-визвольна війна українського народу 1648-1657 рр. Створення козацько-гетьманської держави

Перше заняття

План

1. Причини, характер і початок Національно-визвольної війни проти Речі Посполитої.

2. Воєнно-політичні події 1649-1653 рр. Утворення козацької держави.

Теми рефератів

1. Б. Хмельницький – гетьман України.

2. І.Богун – герой Національно-визвольної війни українського народу.

Додаткова література

1. Гвоздик-Пріцак Л. Економічна і політична візія Богдана Хмельницького та її реалізація в державі Військо Запорозьке. – К., 1999.

2. Чуприна В. Хмельниччина (1648-1657 рр.): Визвольна війна українського народу під проводом Б. Хмельницького. – Л., 2003.

3. Зубалій О. Національно-визвольна революція українського народу 1648-1657 рр. Створення нової української держави. // Історія України. – 2001. – Серпень (№29). – С. 1-6.

4. Яковлєва Т. Г. Іван Богун: проблеми біографії. // Український історичний журнал. – 2000. – № 2. – С. 147-157.

Методичні рекомендації

Готуючи відповідь на перше запитання, бажано звернути увагу на соціально-економічний розвиток і політичне становище українських земель під владою Речі Посполитої, оскільки саме колоніальна політика польського уряду в середині XVII ст. загострила ситуацію в Україні, спричинивши загальнонародний виступ. Слід також розкрити характер і рушійні сили Національно-визвольної війни, відмітити провідну роль козацтва. Зазначивши, що боротьбу українського народу очолив Богдан Хмельницький, доцільно коротко подати його біографію й показати, які події змусили Б. Хмельницького розпочати підготовку повстання. Далі потрібно розповісти про перші перемоги козацьких загонів в битвах під Жовтими Водами, Корсунем та Пилявцями, про успішний похід на західноукраїнські землі.

Розкриття другого питання слід розпочати з висвітлення Зборівсько-Збаразької кампанії. Окремо слід зупинитися на причинах укладення Зборівського мирного договору. Розглядаючи його зміст, варто наголосити, що успіхи національно-визвольної боротьби українського народу сприяли утвердженню Української козацької держави під назвою “Військо Запорозьке”. Доцільно охарактеризувати новостворену державу, описати органи державної влади, адміністративно-територіальний поділ, фінансову систему, судочинство, розкрити діяльність Б.Хмельницького, спрямовану на зміцнення української державності. Далі бажано розповісти про битву під Берестечком та зраду татарського хана; наслідки Білоцерківського мирного договору; перемогу над поляками під Батогом і зрадницьку позицію татар в битві під Жванцем. Роблячи висновок, варто наголосити на тому, що успіхи українського війська часто зводились нанівець через зрадницькі дії кримських татар.

Друге заняття План

1. Зовнішня політика Б. Хмельницького в 1650-1653 рр. Українсько-московський договір 1654 р.

2. Завершальний етап Національно-визвольної війни.

Тема реферату

1. Українсько-російський договір 1654 р.: міфи і реальність.

Додаткова література

1. Смолій В. А. Богдан Хмельницький. – К., 2003.

2. Гуляй А. Документи з історії україно-російських відносин другої половини XVII ст. // Київська старовина. – 1999. - № 3. – С. 146-155.

Методичні рекомендації

Висвітлюючи перше питання, слід підкреслити, що від перших місяців Національно-визвольної війни Б. Хмельницький зосередив особливу увагу на дипломатичній діяльності, спрямованій на зміцнення міжнародного становища козацької України, прагнув дипломатичного визнання Гетьманщини європейськими державами, намагався створити антипольську коаліцію. Дуже стисло слід зупинитися на стосунках Війська Запорозького з Туреччиною, Молдавією, Трансільванією, Валахією, Венецією, Швецією. Бажано розкрити обставини, що примусили Б.Хмельницького звернутися до московського царя за допомогою в боротьбі проти Речі Посполитої. Розповідаючи про укладення договору між Україною і Росією, слід розглянути події у Переяславі 8 січня 1654 р. та розкрити основний зміст “Березневих статей”.

Відповідаючи на друге запитання семінарського заняття, слід показати, як змінилася ситуація в Україні після підписання україно-московського договору 1654 р., розповісти про спільні воєнні дії союзницьких армій проти поляків і татар. Необхідно відмітити, що брутальне порушення Москвою зобов’язань перед Україною і підписання нею в жовтні 1656 р. сепаратного Віленського перемир’я з Польщею, змусило Б. Хмельницького шукати інших союзників проти Речі Посполитої. Однак несприятлива для України міжнародна ситуація не дала можливості гетьманові закріпити досягнуті успіхи, що зрештою прискорило його смерть в серпні 1657 р. Завершити відповідь бажано розкриттям історичного значення діяльності Б.Хмельницького – видатного полководця, державного діяча, дипломата.